Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 169 tankar kring ”Anslagstavlan

 1. 14 NOVEMBER: DINA BILDER PÅ KLUBBMÖTET?!

  På klubbmötet den 14 november visar vi och tittar på varandras bilder!
  Ladda en USB-sticka med några bilder du vill visa så tittar och lyssnar vi, fikar tillsammans och pratar om vårt gemensamma intresse: fåglar och fågelskådning!

  Vill eller kan du inte visa egna bilder så är du förstås precis lika välkommen – att titta, fika och prata fågel. Kanske blir några av kvällens bilder inspirationskälla för egna utflykter eller resor!

  Vi samlas i Studiefrämjandets lokaler på Rosenbergsgatan 6 klockan 18.00 . Klubben bjuder på fika!

  Frågor besvaras av styrelsen, till exempel Ulf Gotthardsson 070 – 274 1948.

 2. Tänkte bara påpeka att i rutan under “Klubbprogrammet” på hemsidan står det bara info om maj månad. Jag tror det är meningen att där ska info stå om aktuell månad, september nu då exempelvis.

 3. Imorgon går Riksmästerskapet i tomtskådning av stapeln. Ni är väl med? Det är ett bra sätt att upptäcka att det finns en massa fåglar som passerar tomten utan att man normalt tänker på det.
  Ni kan läsa mer om mästerskapet på: http://geddeholmnatur.se/klubbtomt100/

  1. Uppdatering från Kaxholmen efter ca 2 tim. tomtskådning
   Det rör sig väldigt lite fågel här i Kaxholmen. Inget tättingsträck att tala om alls. En liten familjeflock steglits drar runt och en svarthätta käkar fläderbär. Annars är det ganska lugn, tycker jag. En flock på 22 bläsänder rastade en stund på Landsjön, men har nu dragit vidare. I övrigt ett par trana, taltrast och sångsvan.

   Det jag saknar mest är svalorna som brukar vara en av höjdpunkterna på dessa Riksmästerskap. Helt plötsligt när det har ljusnat fylls himlen med hungriga svalor som letar frukost. Det brukar vara magiskt att se.

   Efter två timmar på tomten har jag hunnit få ihop 34 arter. Jag tror jag hade 28 efter en timme.

   Nu lite frukost och sedan ut en stund igen.

 4. Idag kl. 10:35 blev det stor glädje bland grabbarna på “gubbhyllan”-Vidablick. Blomman upptäckte en flock på 14 Storskarvar!! ÄNTLIGEN … den tretton individen i flocken blev nämligen fågel nummer 1 000 000 som räknats i “sjöfågelsträcket genom södra Vättern” sedan starten 1991. Det var Blomman, Håkan Y och PerJonas som räknade idag, men många fler har deltagit i räkningen under åren. Stort TACK till er alla.

 5. Lördagen den 26 augusti, på fm, kommer klubbens satsning på Tranebo våtmark att presenteras. Arrangemanget ingår i Jönköpings kommuns information om olika LONA-projekt (Lokala Naturvårdssatsningar) i kommunen.
  Välkommen till fågeltornet i Tranebo!

   1. Hej!

    Vi kommer att finnas på plats på förmiddagen, klockan 9.00 – 12.00 .

    /ulf

 6. Visingsö 29.7
  Vadarträff med kanske möjlighet att se adult Tårnmås som nu varit stationär i minst nio dagar.
  Eftersom det är semestertider föreslår jag att ni bokar färjetider tel hamnkontoret 036-10 37 70 i god tid. Se turlista på Visingsötrafiken.
  Jag åker ut med första färjan 6.55. Det blir mycket vadarskådning från fågeltornet vid Erstadkärret som är en bra samlingsplats för de som anländer under dagen. Det blir också besök på Sandudden och norra udden. Som det ser ut idag får vi svaga vindar från S-V sektorn och inget regn syns i dagsläget. En och annan trevlig vadare har ju rastat i Erstadkärret under sista dagarna. Glöm inte fikat. Välkomna Jan Blomqvist 070 645

 7. Välkommen till den traditionella försommarvandringen i Habo, genom Stora Kärrs bokskog, Sjogarp, Munkaskog och dagvattendammen nu på söndag 4 juni. Vi samlas vid bokskogens parkering, rastplatsen väg 195, ca 1 km norr om Sjogarpsrondellen kl 7:30.
  Ta med fika. Vandringen brukar ta ca 2,5 timmar.

  1. ARTER SAKNAS EFTER KALHUGGNING I SJOGARP
   Den traditionella förrsommarvandringen genom Stora Kärrs bokskog och trakten kring #Munkaskog samlade 8 deltagare som kunde njuta av en fin morgon. Redan vid rastplatsen sjöng svarthätta och trädgårdssångare och en tornseglare drog förbi. I bokskogen sågs och hördes bl a grå- och svartvit flugsnappare. Tyvärr har den mindre arten av flugsnappare inte hörts där än i år.
   I #Sjogarp har kommunen gjort en olycklig avverkning, då de har kalhuggit alla björkar, buskar och sly i buskaget nedanför villaområdet. Flera arter, bl a törnskata, buskskvätta och kärrsångare, har mist sitt skydd och sina häckningsplatser. Vi saknade dem verkligen denna morgon . Bland villorna såg vi stenskvätta och en gröngöling lockade borta vid skogskanten.
   Vid Munkaskogsgården var det dags för fika och en större hackspett förnöjde oss med sitt födosök på den stora gräsplanen.
   Vid dagvattendammen lockade en rörhöna och flera rörsångare sjöng i vassruggarna. Även taltrast, svarthätta och trädgårdssångare hördes.
   På vägen tillbaka sjöng en grönsångare inne i granskogen.
   En fin stat på sommaren!
   Sven V Johansson
   /MA

 8. TISDAGSVANDRING 23 maj 2023 – kort rapport

  Vi var 20 personer som gick kvällens tisdagsvandring. Som vanligt valde vi att gå genom John Bauerparken fram till Rocksjön och sedan ut i sjöområdet längs spången. Ikväll gick vi dessutom förbi broarna, ner till gång/cykelvägen söder om sjön och längs Simsholmskanalen tillbaka till spången. Naturligtvis tog vi pauser med jämna mellanrum – för att spana och lyssna där det behövdes.

  Vi fick många tillfällen att träna in öronen på rödhake, svarthätta, trädgårdssångare, lövsångare, sävsångare och sävsparv – och kunde blanda upp dem med enstaka gransångare och rörsångare. Några skrattmåsar jagade fjädermyggor över sjön och snart hade vi dessutom bockat av rörhöna, skäggdopping, strandskata, fiskmås, gråtrut och fisktärna. Några lyckades se en kricka i den täta buskmarken – det var nog dagens mest ovanliga fågel.

  Det lite lätta duggregnet som föll när vi startade vår vandring upphörde snart och i den behagliga, nästan 20-gradiga, kvällen var det lätt att glömma att kolla klockan. Tre timmar efter starten återkom vi till startplatsen – ja, inte de som hade valt att vända tillbaka tidigare förstås. Med cirka 30 arter var det en ganska artfattig kväll, men jag tror ändå att alla deltagare var nöjda vid återkomsten hem.

  /Ulf Gotthardsson

  1. Artfattig? Jag är så glad att få se både sävsparv och sävsångare! Det är ju inte mängden för mig utan att någon som känner igen sången och dessutom pekar var fågeln sitter! Kvällen var ljuvlig o väldoftande efter lätt regn. Tack för guidning alla som bidrog!

 9. Hej!

  Jag fick ett meddelande om att fotograf Lennart Ahlsén, Nässjö, bjuder in till vernissage på fotoutställningen ”Svenska fåglar och landskap”.

  Lördag den 28 januari kl 10-13 äger vernissagen rum. Utställningen hänger sedan i fyra veckor framåt. Platsen är Konsthallen i Habo bibliotek, belägen vid torget.

 10. DET FÖRSTA gryningsljuset, en grönsiskas trevande toner, vindstilla och – 3 °, bättre än så kunde Ådornas lusseskådning knappast börja. Vi var 9 personer som möttes på parkeringen vid John Bauers park kl 8.00 och som sedan rörde oss utmed Rocksjön medan dagen vaknade. I buskarna hördes snart tjatter av pilfink och gråsparv, och en och annan talgoxe och blåmes visade sig. Vid bryggan vaggade en massa änder ivrigt emot oss, men vände när vi inte hade något ätbart att erbjuda. Vi stod en god stund på Kalmar udde och såg sångsvanar simma på andra sidan sjön medan en flock på 35 sothöns makligt simmade mot söder. Från tornet och på vår fortsatta vandring såg vi vigg, storskrakar, knipor och en och annan fiskmås. Även salskrakarna visade sig i all sin prakt , försvann bakom en udde för att dyka upp igen lite senare. Fram till Bäverbron tog vi oss också och visst fanns den där, kungsfiskaren, när vi spanade noga bland grenarna. Till slut hade alla i gruppen sett den och på vägen tillbaka till parken noterade vi även rödhake, nötväcka, koltrastar och en häger långt borta över sjön. Matsäcken dukades upp vid långbordet, stormköket värmde glöggen och nybakade pepparkakor gick laget runt.
  En fin skådarmorgon med god gemenskap Nästa år satsar vi igen!
  Margareta Andermo

 11. Europén Bird Watch Day
  Rapport från Vista Kulle , Vi startade 06,50 och avslutade 11,10. Vi såg totalt 19 olika arter, då har vi inte räknat Storskarv, Fiskmås, Gråtrut, Kråka eller Nötväcka då vi ansåg att dessa var mer eller mindre stationära-
  Vädret, ca 9 grader, byig vind från Syd, Sydväst.
  Totalt var vi 7 (sju) som var där nästan hela tiden, fick besök av en familj två vuxna och 3 barn. Sträcket kom inte igång riktigt, kanske för att temperaturen har varit ganska ljummen över hela landet

 12. Bensin på Visingsö?

  Det är värt att notera att Visingsö inte har någon bensinstation för tillfället Den hitills befintliga
  vid Coop är avstängd, och tids skall en ny komma till 250-300 meter längre norrut längs byavägen.
  Vid den stora ladan,höger sida,när man åker norrut, ligger “Kigges smed” som har en befintlig
  allt-i-allo butik med bl.a posthämtning, bilbehanldigar etc. Området är historiskt intressant och har undersökts
  och tillstånd har getts för bensinförsälning. Dock får man räkna med att ha väl fylld eller välfylld bensinhybridbil
  när man gör besök på Visingsö ett bra tag ännu. Och ha god förståelse att öbor måste åka över till Gränna för att fylla på sina bensinbilar ännu ett tag.

 13. Idag den 18 juli har jag varit på Öa och använt mig av det nya tornet. Det så vackert och elegant. En riktig skönhet. Men funktionen, funktionen; den är inte alls bra!
  Först är det en lång trappa upp till plattformen för skådandet. Det är ok att gå upp i trappan en varm och torr sommardag. Men en kall novemberdag med halka kan man slå sig fördärvad.
  Plattformen där uppe är alldeles för liten. Bara tre personer med tubkikare kan samtidigt hålla koll på kärret. Att hålla en exkursion med den plattformen går inte. Runt plattformen sitter lodräta brädor med ett stort avstånd mellan varje bräda. Där uppe får även en svag vind fritt spelrum. Det skall helst vara vindstilla om en tubkikare skall fungera bra där.
  Om man skall äta sin matsäck där uppe får man göra det på knä på golvet. Det finns ingen bänk att sitta på.
  Vad kan man göra? Helst skulle jag vilja ha ett helt nytt torn där funktionen är viktigare än skönhet och utseende. Men det kan man ju drömma om.
  Att börja kunde man göra halkskydd på trappstegen upp till plattformen. Runt plattformen kunde man sätta skivor så att det blir vindtätt. Och åt öster kunde man göra en smal bänk att sitta på.

 14. NATTSKÄRRELYSS I JUNINATTEN
  Åtta – 7 kvinnor och en man – nöjda deltagare i Ådornas #nattskärrelyss kunde identifiera åtta nattskärror timmarna före midnatt utmed #Olsbovägen en bit utanför Jönköping. Vi rörde oss mellan Häljabråtevägen och Bläckfiskvägen , hörde alla fågelns läten och såg den också. Juninatten var ljuvlig med några prövande regnstänk, hotande moln som ändrade riktning och gav plats för halvmånen, nästan vindstilla ock lite knott, precis som det ska. Dessutom morkulla som drog fram över oss, gök som gal långt borta och några sista prövande strofer från rödhaken.
  Än så länge finns de där, tack och lov!
  Margareta Andermo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *