Kategoriarkiv: Okategoriserade

Tåkern 12 apr

Ådorna besökte Tåkern12 april

Vi var sex daglediga Ådor som åkte Tåkern runt. Vi besökte Svälinge, Hov, Glänås och Holmamaden. Under hela dagen hörde vi rördrommarna tuta utifrån vassarna och de bruna kärrhökarna flög omkring med bomaterial i klorna.

Dimman hade precis lättat när vi kom fram till Svälinge. Eva-Lotta hittade en ägretthäger på en avlägsen strandäng. En havsörn flög över sjön och enkelbeckasinerna hördes ticka och horsa. Efter fika åkte vi till Hovtornet. Vi såg bl a salskrakar, krickor, brunänder, skedänder, snatteränder och gravänder.

I Glänås var ny art för dagen några rödbenor. Vid Holmamaden inga nya arter men fina obsar på skedänder och salskrakar.

Under dagen gjorde vi ett besök hos Lenas barndomskompis Lillemor som nu bor i Svanshals. Där blev vi bjudna på kaffe och nybakad kaka. Lillemor berättade om en förrymd emu som väckt mycket uppmärksamhet i trakten. Tyvärr lyckades vi inte få ett kryss på {emun}!

Barbro Falk

VINTERVANDRING SÖNDAG 22 JAN 10.00

På söndag håller vi vår traditionella vintervandring i östra Jönköping. Vi träffas i Liljeholmsparken, vid GC-tunneln under järnvägen klockan 10.00 och börjar med att titta efter vad vi kan hitta i kanalen. Därefter rör vi oss mot Rocksjön och eventuellt längre mot Munksjön. Vilka fåglar vi ser beror på is- och snöläget; är omgivande sjöar isbelagda erbjuder Liljeholmskanalen öppet vatten, då ofta med någon spännande vattenfågel.

Foto Ulf Gotthardsson

Eftersom vi inte rör oss särskilt långt, är det här en aktivitet som du kan välja att avsluta när det passar dig. Ingen föranmälan behövs – vi ska ju inte samåka någonstans.

Se till att ha riktigt varma kläder (inklusive mössa och vantar) och gärna en enklare fika!

Välkommen!

Ansvarig Ulf Gotthardsson, 070-274 1948 .

Foto: Ulf Gotthardsson

MÄRKNING AV TORNFALKAR 2022-07-12

Vi var 15 personer som parkerade bilarna i slutet av skogsvägen och vandrade ut på betesmarken där ladan med tornfalksholken finns. Solen sken, det var varmt och lugnt och alltså en perfekt sommarkväll för lite fågelskådning. Med vana händer plockades de tre små tornfalkungarna ner från holken och de två största blev försedda med varsin aluminiumring. Den minsta av syskonen var fortfarande för liten för att bli märkt, så den får kompletteringsmärkas en annan dag.

Så snart som möjligt efter märkningen av de gulliga falkungarna, och när vi dessutom fått en liten skymt av falkföräldrarna (som höll sig på respektfullt avstånd) gick vi tillbaka till bilparkeringen. Där fick vi höra mer om ringmärkning i allmänhet och några berättelser från ringmärkarna Leifs och Håkans många erfarenheter som märkare. Tack till Hans och ringmärkarna för en trevlig kvällsutflykt!

Ord & bild: Ulf Gotthardsson

Foto: Ulf Gotthardsson