Kategoriarkiv: Okategoriserade

Rally 24

En summering av helgens Rally ger vid handen att vi landar på 110 arter vilket är ett bra resultat och bra jobb under söndagen. Nu laddar vi upp till nästa år. /PE Svahn

Slutresultatet:

Kalmar OF vinner Allhelgonarallyt i Småland
Kalmar OF är tillbaka i toppen efter årets upplaga av Allhelgonarallyt i Småland 2-3 nov. Kalmar vinner på 118 arter och i artlistan hittar vi spetsbergsgås, tretåig mås, dvärgmås, kaspisk trut, ladusvala och tallbit. Oskarshamnsbygdens FK gör i år ett nytt fint resultat och kniper andraplatsen med 116 arter, där listan från helgen bl a innehöll järpe, skärsnäppa, tretåig mås, tobisgrissla och ladusvala. På tredje plats hittar vi fjolårsvinnarna Tjust FK på 113 arter där hela 35 skådare i Västervikstrakten fick in bl a mandarinand, skärsnäppa och berguv.
Nämnas måste också fjällgås, drillsnäppa och vattenpiplärka hos Västbo FK, en amur/vitgumpad buskskvätta i Jönköping, berglärka i Ljungby, ärtsångare i Växjö, svartkråka i Vetlanda, kärrsnäppa i Värnamo, silltrut i Nässjö, tornfalk ny rallyart i Markaryd och glädjande med hela 37 deltagare hos Höglandsklubbarna. Även tallbit överraskade och fanns med hos många klubbar. Ur led är tiden och vissa enkla rallyarter som sidensvans, skäggmes, varfågel och snösparv saknades hos några klubbar. Sammantaget var hela 340 skådare ute i fält och så här ser resultatet ut:
1. Kalmar OF 118 arter (23 skådare)
2. Oskarshamnsbygden 116 (18)
3. Tjust Fågelklubb 113 (35)
4. Ljungby FK 110 (22)
4. Jönköpings FK 110 (25)
4. Växjö FK 110 (26)
7. Västbo FK 107 (20)
8. Aneby, Eksjö & Tranås 104 (37)
9. Hultsfred 92 (12)
10. Värnamo FK 89 (10)
11. Nässjö OK 88 (15)
12. Skillingaryd/Vaggeryd 81 (15)
12. Vetlanda OK 81 (23)
14. Nybro/Emmaboda FK 79 (15)
14. Torsås 79 (3)
16. Tingsryd 78 (14)
17. Uppvidinge FK 73 (17)
18. Markaryds FK 57 (10)

Artrally -24

Hej, hoppas ni är på hugget då det till helgen är det traditionsenliga Artrallyt då alla klubbar i Småland “tävlar” mot varandra. Rapportera vad ni sett på Artportalen så kan vi se vilka fåglar som finns i våra marker denna tid på året. Gå in på fliken Rally -24 för att följa upp vilka rapporterade arter som är inlagda så kan ni sålla bort dessa och söka de arter som vi saknar.

MvH PE Svahn

Studiecirkel ”Fågel fotografering”

OBS! Intresset har varit väldigt stort och vi har nu maximalt antal deltagare anmälda.

Det är ganska många som förutom tub och handkikare även bär med sig en kamera för att få med sig sina upplevelser även på bild hem från skådningen.

Vill ni tillsammans med andra fotointresserade i klubben utveckla ert fotograferande och förhoppningsvis få med er ännu bättre bilder hem så ta chansen att delta i vår nya studiecirkel ”Fågel fotografering”

Vi kommer gemensamt fylla dessa tillfällen med innehåll lite baserat på deltagarnas erfarenheter men områden som kommer tas upp är bl.a:

-Grundläggande fototeknik

-Teknik, inställningar anpassade för fågelfoto.

-Ljusets betydelse

-Komposition

-Utrustning

-Vi kommer prata mycket bild, titta på bilder (era egna för dom som vill)

Vi kommer träffas kl 18:30 på tisdagar vid 5 tillfällen med start 27:e februari i Studiefrämjandets lokaler.

Vid någon av träffarna alternativt vid en extra träff så ger vi oss ut och fotar.

Anmälan görs till Anders Lundgren

SMS:a eller ring på 070-5491749 eller maila på 036378615@bahnhof.se

Begränsat antal deltagare

Hoppas vi ses /Anders

Tåkern 12 apr

Ådorna besökte Tåkern12 april

Vi var sex daglediga Ådor som åkte Tåkern runt. Vi besökte Svälinge, Hov, Glänås och Holmamaden. Under hela dagen hörde vi rördrommarna tuta utifrån vassarna och de bruna kärrhökarna flög omkring med bomaterial i klorna.

Dimman hade precis lättat när vi kom fram till Svälinge. Eva-Lotta hittade en ägretthäger på en avlägsen strandäng. En havsörn flög över sjön och enkelbeckasinerna hördes ticka och horsa. Efter fika åkte vi till Hovtornet. Vi såg bl a salskrakar, krickor, brunänder, skedänder, snatteränder och gravänder.

I Glänås var ny art för dagen några rödbenor. Vid Holmamaden inga nya arter men fina obsar på skedänder och salskrakar.

Under dagen gjorde vi ett besök hos Lenas barndomskompis Lillemor som nu bor i Svanshals. Där blev vi bjudna på kaffe och nybakad kaka. Lillemor berättade om en förrymd emu som väckt mycket uppmärksamhet i trakten. Tyvärr lyckades vi inte få ett kryss på {emun}!

Barbro Falk