Kategoriarkiv: Okategoriserade

Utflykt till Ubbarps mader

FÖRENINGSUTFLYKT – VÅRFÅGLAR OCH HOLKPROJEKT

På morgonen den 24/4 tog Hasse Lööf oss med till Granö och Ubbarps mader strax söder om Jönköping. Granö var första anhalten. Där fick vi en riktigt fin start på utflykten då ett par ringtrasthanar visade upp sig snyggt på ett fält tillsammans med bland annat dubbeltrast, rödvingetrast och bofink. En tornfalk höll också till vid samma fält.

Därefter vandrade vi ned mot dammarna vid Granö. På vägen dit hördes en mindre hackspett trumma och en sävsparv visade upp sig. Vi närmade oss dammarna försiktigt och fick bland annat se några krickor, två skogssnäppor och ett sångsvanspar.

Vi fortsatte till Ubbarp där vi startade med en paus i det gröna och kaffet smakade nu extra bra. Till kaffet berättade Hasse om sina spännande holkprojekt för katt-, sparv- och pärluggla. Sedan gick vi in i skogen för att besiktiga ett par av Hasses holkar.

Efter en kort promenad genom skogen öppnade sig landskapet vid Ubbarps mader där vi stannade i förhoppning om att få se rovfågel. Vi hade hoppats på glador, men de höll sig undan för dagen. Däremot fick vi njuta av mycket fina obsar av ett par stationära tornfalkar. Ett par ormvråkar syntes också och en duvhök flög förbi. I skogskanten hörde vi plötsligt en spillkråka komma lockande. Till vår glädje satte den sig snyggt och fint i en torraka i vår närhet. Även en korsnäbb sågs i trädridån.

Sammanfattningsvis bjöds vi på en angenäm och lärorik utflykt. Flera av deltagarna hade inte besökt dessa platser tidigare och fick därmed ett par nya fina utflyktsmål för framtiden. Ett stort tack till Hasse Lööf för en ytterst trevlig och kompetent ledning av vår utflykt!

Bilder på https://www.facebook.com/JonkopingsFagelklubb

/Jarl Strömbom