Kategoriarkiv: SOF Nyheter

Snart dags för Sveriges största fågelräkning

 

 

”Vinterfåglar Inpå Knuten” 29 januari – 1 februari 2021
Om knappt två veckor drar den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten” igång. Den genomförs i år för 16:e gången och handlar om att räkna alla fåglar som besöker landets fågelbord och andra fågelmatningar. De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat. Det stora antalet till trots, utgör dessa 20 000 bara en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter. Fågelmatning är en folkrörelse och betyder mycket även för oss själva. Fåglarna skänker liv och rörelse åt annars mörka och kanske händelselösa vinterdagar.

För mer info kolla in länken: https://birdlife.se/snart-dags-for-sveriges-storsta-fagelrakning/

Inventering av berguv

Rapportera in berguvar!

BirdLife Sverige har utsett berguv till riksinventeringsart 2019 och 2020.  Orsaken är att det från många håll i landet rapporteras om minskande förekomst. För att få en bättre bild över berguvens situation och förstå orsakerna till den eventuella minskningen behöver arten följas upp. BirdLife vill därför ha in rapporter på ropande uvhanar och par under vintern/våren.

I varje regionalförening finns kontaktpersoner utsedda som tar emot uvrapporterna. Det är framtaget en inrapporteringsblankett som vi önskar att så många som möjligt kan använda och sända in till sin kontaktperson. Anledningen till blanketten är att vi vill få en mer enhetlig rapportering som också kan ges svar på i vilka miljöer berguven finns, vilket födounderlag den har samt vilka hotbilder som kan finnas. Det går också att rapportera på Artportalen där en högre skyddsklassning kommer att gälla under häckningstid 1 februari till 31 juli där dina rapporter automatiskt döljs för allmänheten.

Hur inventeringen går till kan du läsa mera om på denna sidan Där finns inventeringsmetodiken beskriven och inventeringsprotokollet att ladda ner. Där hittar du också e-postadresser till kontaktpersonerna.

Hjälp BirdLife Sverige! Gör en insats och lyssna av lämpliga miljöer under våren. Skymningen är den optimala tiden att lyssna efter uvens mäktiga dova hoande.

Blommas inlägg i kommentarer:

Bird Life Sverige har bestämt att Berguven är inventeringsart i år. Värdefull information om inventeringen finns på deras hemsida. Även på Artportalen´s hemsida Dagens natur finns information samt om utökad sekretess för observationer som läggs in på artportalen. Om man rapporterar med inventeringsblankett som finns nedladdningsbar på Bird Life hemsida så är Mats Alderius i Vaggeryd rapportmottagare.

Vinterfåglar Inpå Knuten (SOF BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av våra mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!
Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26–29 januari, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.
Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.

 

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Man kan även använda vår omgjorda och uppdaterade app Vinterfåglar. Så fort denna är färdig finns den att ladda ner på App Store och Google Play.

Fågelkalendern

Gillar du att hålla koll på när fåglarna kommer på våren?! Välkommen till Fågelkalendern!

I Fågelkalendern kommer vi att samla in observationer av flyttfåglars ankomst, men även avflyttning och andra årstidstecken på ett organiserat sätt. Målet är att bidra med landsomfattande data för att bättre kunna följa, förstå och förutse klimatförändringens effekter för fåglarna. Vi hoppas på din hjälp! Med gemensamma krafter kan vi beskriva naturens kalender i hela landet.

Läs mer och anmäl ditt intresse på:
http://www.naturenskalender.se/fagelkalendern.php

16797818_10154993647403536_7345426196492493475_o