Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

922 comments to Anslagstavlan

 • Blomma

  Jag har tittat lite på gårdagens tärnmåsrapporter och om jag inte räknat alldeles fel så får jag följande. Avgång från Jönköping station 13,25 efter två tim (15,27 passerar den Kävsjön som ligger ca 55 km bort. Då får jag det till en flyghastighet på 27,5 km/tim. Når Jettabron efter ca 52 km 17,20 en flygtid på 1,53 oförändrad hastighet. Ett mycket troligt scenario är väl att Lagan för den till Laholmsbukten 55 km bort dit den bör ha anlänt ca 19,20. Om vi fortsätter spekulera kan den mycket väl passerat Visingsös norra udde 45 km bort fortsatt färd mot Vidablick och Jönköpings C. Denna etapp bör ha tagit ca 1,40. Men eftersom fågelns ankomsttid till Jönköping är okänd vet vi inte om någon observatör fanns på någon av dessa platser och missade fågeln eller om den överhuvud taget valde denna väg.

  När jag såg fågeln ramla ner i vattnet från den sten som den stod på och med vingarna hängande efter sidan trodde jag det var ett tecken på att den var rejält trött. Men hur fel mitt antagande var visade den då den en stund senare drog iväg. Kanske har jag lika fel när jag antar att det är samma fågel som sågs i Kävsjön och i Bolmen.

  • Gunnar Rosqvist

   Jag håller med Blomma. Tidplanen tyder på en samma fågel. Men hur fadderuttan kom den in i Vättern?? Det har ju inte varit några stormar på den sista tiden vad jag vet.
   Om man läser BWP så kommer våra Tärnmåsar från ett område Kanada-Grönland och ska övervintra i den kalla havströmmen utanför Angola i södra Atlanten. Tärnmåsar från Alaska till Sibirien drar ner i Stilla havet och övervintrar i kallströmmen utanför Chile.

 • Erstadkärret 19.8 2017

  Nattens regn på 20 mm har vattenfyylt Erstadkärret rejält. Vi ligger nu i läge för att grävningar i Länsstyrelsens regi snart skall påbörjas för att underlätta framtida vattenhållning m.m .Primärt kommer dessa grävningar att ta/ske i cirka 30 dagar, enligt Pål Mernelius på Länsstyrelsen. Detta är en planering som skett/sker i samråd med företrädare för Länsstyrelsen, markägare&brukare,Jönköpings fågelklubb(Jan Blomquist,Leif Thörne).Självär jag med där och har jag i samråd med Lsn till uppgift att vara allmänt observant på kärret,underhåll osv. Var inte sena med att fråga om du har funderingar.
  0706456833/rydekasche@live.se

 • Leif Jansson

  Ringmärkarmorgon vid Landsjön.
  Det var det bästa väderleken på länge, helt lugnt, mulet och en regnfront lurandes i söder, när 15 personer skulle lära sig lite mer om ringmärkningen. Magnus Bloom var vid näten nedanför fältstationen. Där fick vi se den stora skillnaden på rörsångare och sävsångare. Han visade olika ringstorlekar och vilka fåglar som man sätter på dessa ringar. Fortsatte sedan till Janne Henriksson vid Dungen. Där fick vi se den ytterst lilla skillnaderna mellan rörsångare och kärrsångare. Vi pratade om återfynd, meningen med ringmärkningen, ungfåglarnas utseende mot de vuxnas, flyttfåglar- stannfåglar, m.m.
  När fikat intogs i tornet hade Magnus fått tre skäggmesar som förevisades och fotades livligt, dagens höjdpunkt.

 • Blomma

  Vadarhelgen på Visingsö 4-6 augusti.
  När vi nu lagt den 30:e upplagan av denna klubbaktivitet bakom oss tror jag vi kan konstatera att det blivit ett bra koncept som genom åren engagerat ett stort antal deltagare. Många fina fågelobservationer och fågelupplevelser har det också blivit. De intressanta diskussioner bland deltagarna om hur man t ex. bestämmer de olika arterna och om det går att se skillnad på hane, hona och ungfåglar. Främst i Erstadkärret har mindre erfarna vadarskådare kunnat nöta på dessa detaljer. Men troligen lika viktigt för denna aktivitet är den goda gemenskapen, enkel camping och den goda samvaron vid brasan på Sandudden med vågsvall, sträckande vadare och underskön utsikt.
  I år var det om möjligt ännu torrare i Erstadkärret och på åkrarna så vi fick slita för att få ihop 21 vadararter där flera var i små antal. Av de högarktiska vadarna sågs kustpipare 70, kustsnäppa 10, sandlöpare 3, kärrsnäppa 50, spovsnäppa 1 och myrspov 15.
  Då vi spanade från norra udden fick vi en häftig observation då en ung pilgrimsfalk efter flera försök tvingade ner en fisktärna till vattenytan och efter ytterligare flera försök lyckades den greppa tärnan och flyga in med den till land. Även pedagogiska observationer på fisk- och silvertärnor samt kust- och ljungpipare.
  I år var vi 12 som deltog längre eller kortare tid, 6 hanar och lika många honor tyvärr ingen ungfågel.
  Blomma

 • Björn Merkell

  Det är hög tid att kolla upp fiskgjusebon för den som är intresserad. Ungarna är på väg att lämna boet nu och en del har redan börjat flyga. Har du uppgifter om häckande fiskgjusar får du gärna höra av dig till mig [bjornmerkell(snabelA)gmail.com] om resultatet. Det blir då en uppföljning till förra årets inventering.

 • Ola Terlegård

  16.30 idag 10 juli så jag vad jag tror är en albinosädesärla utlängs Spexhultasjöns nordöstra strand i höjd med adressen Spexhult 3. Jag såg den från kanot.
  Jag är ingen expert men tyckte att den hade formen, flykten och lätet som en sädesärla. Det var också många andra sädesärlor där.

  Hur ovanligt är det med albinosädesärlor?

  • Björn

   Det är inte så vanligt men det förekommer. De kan vara helt vita eller också är de vita men delar av teckningen något mörkare. De kallas då partiellt albinistiska. Jag såg själv den partiellt albinistisk kaja för ngr veckor sedan som var vitgrå i färgen med något mörkare vingkanter.

 • Björn M

  Förra året fick sångsvanfamiljen i Landsjön ut 7 ungar som klarade sig hela vintern och in på våren, innan de förmodligen blev ivägkörda. Samtidigt fick ett knölsvanpar ut 4 ungar, men som var borta inom två veckor.

  Detta året fick sångsvanfamiljen också ut 7 ungar men en efter en har försvunnit och igår var det bara två ungar kvar (vad jag kunde se). Samtidigt har två knölsvanpar gått till häckning men båda har misslyckats med att få ut några ungar.

  Är det så att sångsvanarna terroriserar sina släktingar så att de inte får ut några ungar eller vad kan vara orsaken?

 • Blomma

  Det har betalats in 2 medlemskapsavgifter på vardera 150 kr dels 10.1 och 31.5 men på bankgiro avin saknas avsändaruppgifter. Trevligt om någon känner till någon av dessa insättningar och ville höra av sig till mig. Adress finns på hemsidan under kassören.

 • Barbro Falk

  I Ådornas utflykt till Svartåmynningen deltog nio personer, varav en man. Vädret var lite sämre än utlovat, duggregn av och till. Första stopp gjorde vi vid Alvastra pålbyggnad där gräshoppssångare, flodsångare och kärrsångare sjöng i kör. Sedan åkte vi till Sättunaviken där vi såg de fyra första rödspovarna, en sävsångare sjöng för fullt i diket. Vi fortsatte till Nybrotornet och där såg vi nio rödspovar och bland annat mycket skedänder. Därefter åkte vi till Kungsbro där vi hörde näktergal och gök. Vi åkte sedan tillbaks till Nybro för att spana ytterligare efter vadare. Efter mycket letande hittade Gunnar en myrsnäppa bland en massa strandpipare. Vattenståndet var lågt, så fåglarna kom ibland på långa avstånd. Sedan åkte vi till trutdammen vid Energiverken i Linköping. Där såg vi en svarthalsad dopping. Sista stopp blev vid Stångåns mynning men då hade regnet tagit i och efter en sista fika begav vi oss nöjda hemåt.

 • Sven V J

  Vandringen i Habo, bokskogen, Munkaskog och dammarna nu på söndag, ser ut att bli en blöt historia enligt de senaste väderrapporterna. Alla hugade är förstås ändå varmt välkomna. Ta med fika och lämplig utrustning mot regnet. Samling vid bokskogens parkering, 500 m norr om Sjogarpsrondellen, kl 7:30

  • Sven V J

   På dagens vandring i Munkaskog med bokskogen och dagvattendammen, var vi 8 personer. Solen lyste först med sin frånvaro, men allteftersom vi gick, så kom den fram mer och mer. I bokskogen såg och hörde vi bl a grönsångare, svarthätta, taltrast och koltrast. Nedanför bebyggelsen i Sjogarp noterades stenskvätta, buskskvätta, 2 spelande göktytor, törnskata och törnsångare. En tornfalk hona som häckar i närheten flög förbi och visade upp sig fint. Vid fikat som intogs vid Ungdomsborgen underhölls vi av trädpiplärkans sång, kungsfågel och grönsiskor, samt ett livaktigt scoutläger.
   Vid dagvattendammen kunde vi på nära håll se en undflyende rörhöna, samt höra flera rörsångare sjunga sin skärrande sång.
   Nöjda och glada med våra upplevelser återvände vi till våra åkdon vid bokskogens parkering.

 • Anders Åhlund

  Sista tisdagsvandringen kring Rocksjön för året nu genomförd. Efter regnet på eftermiddagen var det en syrerik, uppfriskande luft som de sju deltagarna och jag kunde åtnjuta. Arten som dominerade i antal efter tornseglare var förvånansvärt nog backsvala som födosökte över Rocksjön med minst ett 30-tal individer. En ensam hussvala sågs på slutet. Annars flera sjungande sävsångare, varav jag till slut fick in en i tuben. Även rörsångare, härmsångare och sävsparv hördes bra samt observerades rörhöna, vigg och fisktärna bland annat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>