Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

ÅDORNAS LUSSESKÅDNING

ÅDORNAS LUSSESKÅDNING
Vilken fin morgon det blev!
Vi var 11 deltagare varav två män som slöt upp för att traditionsenligt lusseskåda. Med gryningsljuset började den ena fågeln efter den andra höras så smått – här en rödhake, där några grönsiskor, talgoxe och blåmes förstås, svarta koltrastar mot snövit mark, tjattrande björktrastar. Vi spanade över istäckt sjö från tornet på Kalmar udde och skymtade långt borta troligen en storskrake.
Vi fortsatte lite längre utmed spången med snön knarrande under klackarna, förundrades över att mitt i Jönköping kunna uppleva Rocksjöns natur och samtidigt ha nybyggda höghus inom synhåll medan en varfågel spanar från på topoenvan en Björk.
I John Bauers park serverades glögg och pepparkakor och dessutom fick vi information om vad Ådorna planerar för nästa år. Det ser bra ut.
Hälften av deltagarna fortsatte till Bäverbron och belönades med bl.a. nötväcka, knipa, storskrake och ormvråk. Totalt noterade vi 17 arter och njöt av en fin morgon tillsammans.

Dax för Rally -21

 

Uppdatering 211112, Resultatet!

Kalmar OF höll för favorittrycket och vinner Allhelgonarallyt i Småland 6-7 nov på 120 arter, med Tjust FK på andra plats. Regn och bitvis hård vind höll nere såväl resultat som antal timmar i fält, men hela 325 skådare deltog och en klubb (Nybro Emmaboda FK) satte nytt klubbrekord! Flera roliga/sena arter hittades under helgen, t ex spetsbergsgås (bilden), mandarinand, fiskgjuse, kärrsnäppa, silltrut, silvertärna, ladusvala, brandkronad kungsfågel och tallbit. Många lag hade också ägretthäger med på listan. Flera klubbar följde Fågelklubben Hultsfreds initiativ och skänkte 5 kr per art till Birdlife Sveriges skogsfond. Preliminärt resultat:
1. Kalmar OF 120 arter (21 skådare)
2. Tjust Fågelklubb 114 (26)
3. Jönköpings FK 109 (25)
3. Oskarshamnsbygden 109 (25)
5. Växjö FK 104 (29)
6. Ljungby FK 103 (17)
7. Hultsfred 102 (13)
8. Aneby, Eksjö & Tranås 99 (21)
9. Värnamo FK 93 (10)
10. Västbo FK 92 (16)
11. Tingsryd 86 (15)
12. Nässjö OK 84 (22)
12. Uppvidinge FK 84 (17)
14. Nybro/Emmaboda FK 82 (18)
15. Skillingaryd/Vaggeryd 81 (14)
16. Torsås 80 (3)
17. Vetlanda OK 79 (20)
18. Markaryds FK 54 (13)
 

Idag har vi fått in ytterligare obsar så nu ligger vi på 109 arter, bra jobbat under rådande väderförhållanden. Intressant att denna tradition ändå drar ut skådare så vi får en bra koll om vilka arter som finns i våra marker vid denna tid på året, detta under en massa år, nästa år blir det 20 år (som vår lista visar i alla fall).

Dagen resultat har ju varit normal vad det gäller 1:a dagen på tävlingen (rallyt). Nu saknar vi en del arter som vi får jobba på imorgon:
Smådopping, svarthakedopping, duvhök, vattenrall, taltrast, turkduva, kungsörn, järpe, orre, tjäder, fasan, dvärgbeck, morkulla, spillkråka, tallbit tyvärr inget uggleväder ikväll.

Nu är det dax att putsa kikaren och ställa fram stövlarna och dra ut i skog-park-stad mm. för att jaga arter under kommande helg då vi kör det traditionsenliga (allhelgonarallyt) då vi tävlar mot de flesta andra klubbarna i Småland.

Resultat och löpande artredovisning sker under fliken Rally -21 i menyn, arterna måste rapporteras i artportalen och från VO (verksamhetsområdet) för att räknas.

Rally -21 >>>>

 

Tornfalksungar ringmärktes 22 juni


Det var en vacker försommarkväll som vi fick följa med och se när tornfalksungar ringmärktes vi Ö Ubbarp. Vi var tio personer som deltog i utflykten varav en alldeles nybliven medlem i klubben.
Hans Lööf som satt upp holken på den gamla ängsladan reste upp stegen och utbrast förvånat att det är sex ungar i holken! Han tog ner tre i taget till ringmärkarna Håkan Areslätt och Leif Jansson som vant satte på ringar och bokförde resultatet för vidare befordran till Naturhistoriska riksmuseet. Sex ungar är ett mycket bra häckningsresultat. En av ungarna var påfallande mindre än de övriga men Hans trodde att den skulle klara sig.
När ringmärkningen var avklarad fick de som ville hålla en unge i handen. Det var många som ville och många foton knäpptes. De som vill kunde också klättra upp på stegen och titta ner i holken och känna på stanken av spybollar och träck.
Sedan gick vi bort från holken så de oroliga föräldrarna kunde återvända till sina ungar. Leif och Håkan berättade lite om ringmärkning och visade olika storlekar på ringar. De berättade också om återfynd av fåglar de ringmärkt.
Stort tack till Hans, Håkan och Leif för att vi fick följa med er till Ubbarps mader.
Barbro Falk

Ådorna besökte Strömsberg

Ådorna besökte Strömsberg
På morgonen 28 maj träffades sju personer på södra parkeringen för en vandring i naturreservatet. Trädgårdssångare, svarthätta och trädpiplärka sjöng när vi gick till bokskogen. Vi besökte spillkråkans bo där två ungar tidigare i veckan visat sig i bohålet. Nu hade de flugit ut.
Vi fortsatte längs Hästabetsvägen upp mot Vassnöden när vi fick se ett vildsvin i full fart över åkern. Efter fikat gick vi stigen ner från Vassnöden där flera grönsångare sjöng. Vi hörde större hackspett och spillkråkans tjut. Stigen var lerig efter regnandet tidigare i veckan.
Vi avslutade med ett besök vid Strömsbergsdammen. Där hade vi bättre tur och fick se forsärla med unge. På hemvägen från utflykten upptäckte Anders och Lena Hofwing en flodsångare i Strömsbergsbäcken! På samma ställe som en flodsångare höll till 2006. Grattis till det fina fyndet.
Barbro Falk

ÅDORNA SKÅDADE FÅGEL I INGARYD

ÅDORNA SKÅDADE FÅGEL I INGARYD
Naturreservatet Ingaryd visade sina bästa sidor när sju personer på tisdagkvällen slöt upp för en vandring med Ådorna i reservatet. Visserligen duggade det en aning emellanåt, men solen bröt fram och färgspelet i skogen, i hagarna och bland alla fräscha blommor var ljuvligt. Till detta kom det vi egentligen var utefter: fåglar att både se och höra. Svarthättan hälsade oss välkomna, liksom koltrast, stare och bofink. Vi lyssnade till svartvit flugsnappare och rödhake, rödvingetrast och svartmes, entitan hoppade från kvist till gren, en större hackspett trummade och korpen flög över trädtopparna.
Efter fikastund på gårdsplanen fortsatte vi till Riddersbergsdammen där sångsvanen troget låg på bo medan knipa och gräsand fått ut sina ungar. Rörhöna, kricka och grågås rörde sig också mellan dammens vassöar och en brun kärrhökhane seglade över oss, spanande efter byte.
21 arter kunde vi notera denna fina kväll och kände oss nöjda med utfärden.
Margareta Andermo