Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

MÄRKNING AV TORNFALKAR 2022-07-12

Vi var 15 personer som parkerade bilarna i slutet av skogsvägen och vandrade ut på betesmarken där ladan med tornfalksholken finns. Solen sken, det var varmt och lugnt och alltså en perfekt sommarkväll för lite fågelskådning. Med vana händer plockades de tre små tornfalkungarna ner från holken och de två största blev försedda med varsin aluminiumring. Den minsta av syskonen var fortfarande för liten för att bli märkt, så den får kompletteringsmärkas en annan dag.

Så snart som möjligt efter märkningen av de gulliga falkungarna, och när vi dessutom fått en liten skymt av falkföräldrarna (som höll sig på respektfullt avstånd) gick vi tillbaka till bilparkeringen. Där fick vi höra mer om ringmärkning i allmänhet och några berättelser från ringmärkarna Leifs och Håkans många erfarenheter som märkare. Tack till Hans och ringmärkarna för en trevlig kvällsutflykt!

Ord & bild: Ulf Gotthardsson

Foto: Ulf Gotthardsson

Ådornas majvandring i Strömsberg

Det var både erfarna skådare och nybörjare bland de sju kvinnor som njöt av  den skira grönskan, svalört, vitsippor, gulsippor och annat ljuvligt i  #Strömsbergs omgivningar  sen eftermiddag den 12/5. Och naturligtvis av fåglarna, både de vi hörde och de vi såg. Svarthätta, lövsångare och bofink sjöng redan från starten. I dammen simmade knipor, sothöna och rörhöna och en grågås låg på bo ute på ön. På den plöjda åkern fanns förutom kajor och fiskmåsar också några tofsvipor och fyra stenskvättor. I bokskogen är det som vackrast just nu men spillkråkans ungar som matades i sitt bohål för bara några dagar sedan hade tydligen nu flugit ut. Vi vandrade genom björkallén tillbaka mot Strömsbergs gård och spanade bl a in en flock betande grågäss samt några kanadagäss. Innan vi skildes åt såg vi också en större hackspett och hörde gärdsmygen sjunga. 

Totalt noterades 30 arter, denna vackra men blåsiga och lite kyliga kväll. Förhoppningsvis ses vi på Ådornas nästa träff, nattskärrelyssning i Olsbo.

Margareta Andermo 

Foto: Margareta Andemo

Trutkurs

Imorgon ONS 11/5 kl 19.00 träffas de klubbmedlemmar som vill vara med och plöja igenom Hans Larssons onlinekurs om trutar. vi räknar med att det kräver 2-3 tillfällen- vi kör och ser hur det faller ut- kurskvällarna kommer att planeras in med kort varsel så inomhusaktiviteten inte sammanfaller med bra skådarkvällar eller drag. platsen är TV-soffan på tyska gatan 10 och jag bjuder på fika (men en summa a’ 75kr/ tillfälle men max 200kr för hela kursen swishas till hans direkt). anmäl dej via sms, messenger eller hälsning via band till karin enquist tel 0725224555. kanske blir vi TrutTokiga:)

Karin Enquist

VÅRUTFLYKT TILL DRAVEN

Den 5 maj var vi 6 #skådare som gjorde en kvällsutflykt till den fina fågelsjön #Draven ett par mil väster om Värnamo. Vi startade vid #Fridsnästornet i sydöstra hörnet av sjön. En röd glada kom in på låg höjd och visade upp sig för dem av oss som anlände först. Alla fick se ormvråk och tre bruna kärrhökar. En trana häckade på en liten ö framför tornet och det var intressant att se hur den bättrade på sitt rede och försiktigt vände på sitt ägg. I övrigt var det mycket måsfåglar i sjön. Några storspovar sjöng och visade upp sig fint. Så småningom flyttade vi oss till tornet vid #Väcklinge på västra sidan av sjön. Här var det lä och vi fick en skön avslutning på kvällen. Vi kunde njuta av kärrhökarna på betydligt närmare håll och vi hörde även småspoven spela. Tack till Per Jonas Andersson som var den kunnige ledaren för kvällen.

Jarl Strömbom

Foto: Jarl Strömbom
Foto: Jarl Strömbom