Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

Ådornas majvandring i Strömsberg

Det var både erfarna skådare och nybörjare bland de sju kvinnor som njöt av  den skira grönskan, svalört, vitsippor, gulsippor och annat ljuvligt i  #Strömsbergs omgivningar  sen eftermiddag den 12/5. Och naturligtvis av fåglarna, både de vi hörde och de vi såg. Svarthätta, lövsångare och bofink sjöng redan från starten. I dammen simmade knipor, sothöna och rörhöna och en grågås låg på bo ute på ön. På den plöjda åkern fanns förutom kajor och fiskmåsar också några tofsvipor och fyra stenskvättor. I bokskogen är det som vackrast just nu men spillkråkans ungar som matades i sitt bohål för bara några dagar sedan hade tydligen nu flugit ut. Vi vandrade genom björkallén tillbaka mot Strömsbergs gård och spanade bl a in en flock betande grågäss samt några kanadagäss. Innan vi skildes åt såg vi också en större hackspett och hörde gärdsmygen sjunga. 

Totalt noterades 30 arter, denna vackra men blåsiga och lite kyliga kväll. Förhoppningsvis ses vi på Ådornas nästa träff, nattskärrelyssning i Olsbo.

Margareta Andermo 

Foto: Margareta Andemo

Trutkurs

Imorgon ONS 11/5 kl 19.00 träffas de klubbmedlemmar som vill vara med och plöja igenom Hans Larssons onlinekurs om trutar. vi räknar med att det kräver 2-3 tillfällen- vi kör och ser hur det faller ut- kurskvällarna kommer att planeras in med kort varsel så inomhusaktiviteten inte sammanfaller med bra skådarkvällar eller drag. platsen är TV-soffan på tyska gatan 10 och jag bjuder på fika (men en summa a’ 75kr/ tillfälle men max 200kr för hela kursen swishas till hans direkt). anmäl dej via sms, messenger eller hälsning via band till karin enquist tel 0725224555. kanske blir vi TrutTokiga:)

Karin Enquist

VÅRUTFLYKT TILL DRAVEN

Den 5 maj var vi 6 #skådare som gjorde en kvällsutflykt till den fina fågelsjön #Draven ett par mil väster om Värnamo. Vi startade vid #Fridsnästornet i sydöstra hörnet av sjön. En röd glada kom in på låg höjd och visade upp sig för dem av oss som anlände först. Alla fick se ormvråk och tre bruna kärrhökar. En trana häckade på en liten ö framför tornet och det var intressant att se hur den bättrade på sitt rede och försiktigt vände på sitt ägg. I övrigt var det mycket måsfåglar i sjön. Några storspovar sjöng och visade upp sig fint. Så småningom flyttade vi oss till tornet vid #Väcklinge på västra sidan av sjön. Här var det lä och vi fick en skön avslutning på kvällen. Vi kunde njuta av kärrhökarna på betydligt närmare håll och vi hörde även småspoven spela. Tack till Per Jonas Andersson som var den kunnige ledaren för kvällen.

Jarl Strömbom

Foto: Jarl Strömbom
Foto: Jarl Strömbom

SÖNDAGEN DEN 8 MAJ 2022 – Fågelskådningens dag vid Landsjön

Efter två år av ofrivilligt inställda Fågelskådningens dag, kunde vi glädjande nog genomföra arrangemanget i år. Programmet för dagen byggde till stora delar på klassiker sedan många år – öppet hus i Landsjöns fältstation med traditionell långvandring, korta guidade vandringar, ringmärkning, guidning i tornet, tipspromenad, bildspel och kikarpresentation. Men också några nyheter: försäljning av fågelholkar och ett ”bli klubbmedlem idag och vinn en fototavla”!

Totalt hittade cirka 100 personer till arrangemanget och av morgonens godsaker kan väl nämnas två ägretthägrar, finfina obsar på brun kärrhök, ringmärkta skäggmesar och att buskmarkerna var nerlusade med sjungande lövsångare och bofinkar. När vi hade räknat samman listorna, blev det 91 observerade fågelarter, inklusive 7 arter som märktes och fick en ring runt benet. Lite extra roligt var att en sävsparvhane, som var märkt som unge i Dungen hösten 2019, fångades och kontrollerades.

När klockan slog 12 och vi kunde samla ihop våra prylar och åka hem, hade vi haft en vacker, delvis ganska kall morgon – med gott hembryggt kaffe, härliga fåglar och trevligt sällskap!

Tack alla som besökte oss! Och tack alla som fick det hela att fungera!

/Ulf Gotthardsson, ordförande

Foto: Ulf Gotthardsson

ÅDORNA MÖTER FLYTTFÅGLAR

ÅDORNA MÖTER FLYTTFÅGLAR
Känner du någon nyinflyttad kvinna som är nyfiken på svensk natur och fågelliv? Tipsa då om vår träff torsdagen den 12/5 då vi går på upptäcktsfärd i Strömsbergs omgivningar! Följ gärna med själv!
Vi följer lättillgängliga vägar i det vackra området.  Bra skor i rekommenderas. 
Mötesplats är  Strömsbergs gård kl 16.30. Ta buss nr 3 till hållplats Ljungarums kyrka och gå sista biten till mötesplatsen. 
Ring ansvarig: Margareta Andermo 0707-875 976 om du vill veta mer eller få hjälp med att hitta vägen. 
Ådorna är ett nätverk för kvinnor i #JönköpingsFågelklubb. Samlingen sker samarbete med biosfärområdet Östra Vätterbranternas integrationsprojekt som riktar sig särskilt till nyanlända kvinnor. 
Välkomna!
Margareta Andermo
Foto Margareta Andermo