Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

Tornfalksungar ringmärktes 22 juni


Det var en vacker försommarkväll som vi fick följa med och se när tornfalksungar ringmärktes vi Ö Ubbarp. Vi var tio personer som deltog i utflykten varav en alldeles nybliven medlem i klubben.
Hans Lööf som satt upp holken på den gamla ängsladan reste upp stegen och utbrast förvånat att det är sex ungar i holken! Han tog ner tre i taget till ringmärkarna Håkan Areslätt och Leif Jansson som vant satte på ringar och bokförde resultatet för vidare befordran till Naturhistoriska riksmuseet. Sex ungar är ett mycket bra häckningsresultat. En av ungarna var påfallande mindre än de övriga men Hans trodde att den skulle klara sig.
När ringmärkningen var avklarad fick de som ville hålla en unge i handen. Det var många som ville och många foton knäpptes. De som vill kunde också klättra upp på stegen och titta ner i holken och känna på stanken av spybollar och träck.
Sedan gick vi bort från holken så de oroliga föräldrarna kunde återvända till sina ungar. Leif och Håkan berättade lite om ringmärkning och visade olika storlekar på ringar. De berättade också om återfynd av fåglar de ringmärkt.
Stort tack till Hans, Håkan och Leif för att vi fick följa med er till Ubbarps mader.
Barbro Falk

Ådorna besökte Strömsberg

Ådorna besökte Strömsberg
På morgonen 28 maj träffades sju personer på södra parkeringen för en vandring i naturreservatet. Trädgårdssångare, svarthätta och trädpiplärka sjöng när vi gick till bokskogen. Vi besökte spillkråkans bo där två ungar tidigare i veckan visat sig i bohålet. Nu hade de flugit ut.
Vi fortsatte längs Hästabetsvägen upp mot Vassnöden när vi fick se ett vildsvin i full fart över åkern. Efter fikat gick vi stigen ner från Vassnöden där flera grönsångare sjöng. Vi hörde större hackspett och spillkråkans tjut. Stigen var lerig efter regnandet tidigare i veckan.
Vi avslutade med ett besök vid Strömsbergsdammen. Där hade vi bättre tur och fick se forsärla med unge. På hemvägen från utflykten upptäckte Anders och Lena Hofwing en flodsångare i Strömsbergsbäcken! På samma ställe som en flodsångare höll till 2006. Grattis till det fina fyndet.
Barbro Falk

ÅDORNA SKÅDADE FÅGEL I INGARYD

ÅDORNA SKÅDADE FÅGEL I INGARYD
Naturreservatet Ingaryd visade sina bästa sidor när sju personer på tisdagkvällen slöt upp för en vandring med Ådorna i reservatet. Visserligen duggade det en aning emellanåt, men solen bröt fram och färgspelet i skogen, i hagarna och bland alla fräscha blommor var ljuvligt. Till detta kom det vi egentligen var utefter: fåglar att både se och höra. Svarthättan hälsade oss välkomna, liksom koltrast, stare och bofink. Vi lyssnade till svartvit flugsnappare och rödhake, rödvingetrast och svartmes, entitan hoppade från kvist till gren, en större hackspett trummade och korpen flög över trädtopparna.
Efter fikastund på gårdsplanen fortsatte vi till Riddersbergsdammen där sångsvanen troget låg på bo medan knipa och gräsand fått ut sina ungar. Rörhöna, kricka och grågås rörde sig också mellan dammens vassöar och en brun kärrhökhane seglade över oss, spanande efter byte.
21 arter kunde vi notera denna fina kväll och kände oss nöjda med utfärden.
Margareta Andermo

Utflykt till Ubbarps mader

FÖRENINGSUTFLYKT – VÅRFÅGLAR OCH HOLKPROJEKT

På morgonen den 24/4 tog Hasse Lööf oss med till Granö och Ubbarps mader strax söder om Jönköping. Granö var första anhalten. Där fick vi en riktigt fin start på utflykten då ett par ringtrasthanar visade upp sig snyggt på ett fält tillsammans med bland annat dubbeltrast, rödvingetrast och bofink. En tornfalk höll också till vid samma fält.

Därefter vandrade vi ned mot dammarna vid Granö. På vägen dit hördes en mindre hackspett trumma och en sävsparv visade upp sig. Vi närmade oss dammarna försiktigt och fick bland annat se några krickor, två skogssnäppor och ett sångsvanspar.

Vi fortsatte till Ubbarp där vi startade med en paus i det gröna och kaffet smakade nu extra bra. Till kaffet berättade Hasse om sina spännande holkprojekt för katt-, sparv- och pärluggla. Sedan gick vi in i skogen för att besiktiga ett par av Hasses holkar.

Efter en kort promenad genom skogen öppnade sig landskapet vid Ubbarps mader där vi stannade i förhoppning om att få se rovfågel. Vi hade hoppats på glador, men de höll sig undan för dagen. Däremot fick vi njuta av mycket fina obsar av ett par stationära tornfalkar. Ett par ormvråkar syntes också och en duvhök flög förbi. I skogskanten hörde vi plötsligt en spillkråka komma lockande. Till vår glädje satte den sig snyggt och fint i en torraka i vår närhet. Även en korsnäbb sågs i trädridån.

Sammanfattningsvis bjöds vi på en angenäm och lärorik utflykt. Flera av deltagarna hade inte besökt dessa platser tidigare och fick därmed ett par nya fina utflyktsmål för framtiden. Ett stort tack till Hasse Lööf för en ytterst trevlig och kompetent ledning av vår utflykt!

Bilder på https://www.facebook.com/JonkopingsFagelklubb

/Jarl Strömbom

Resultat allhelgonarallyt -20

Allhelgonarallyt

Det blev en ny rekordnotering när Kalmar OF vann Allhelgonarallyt i Småland på 126 arter, det tidigare rekordet var 124 arter i Jönköping 2014. Trots delvis tufft väder blev årets upplaga även det största någonsin med hela 375 skådare i fält. Värmen och kraftigt regn som tryckte ner marina arter över Smålands inland, gjorde att många klubbar slog nya häftiga rekord. Flera roliga arter hittades under helgen, t.ex. vitnäbbad islom, storlabb, tretåig mås, blek tornseglare, lappuggla, korttålärka, brunsångare och brandkronad kungsfågel. Ovanligt många lag hade också ägretthäger med på listan. Det preliminära resultatet:

 1. Kalmar OF 126 arter (23 medl.)
   
 2. Jönköpings FK 123 (33)
 3. Växjö FK 122 (29)
 4. Tjust Fågelklubb 120 (30)
 5. Oskarshamnsbygden 119 (26)
 6. Ljungby 115 (17)
 7. Västbo 109 (21)
 8. Hultsfred 105 (14)
 9. Alvesta FK 103 (10)
 10. Tranås/Aneby/Eksjö 103 (25)
 11. Torsås 96 (4)
 12. Skillingaryd/Vaggeryd 94 (15)
 13. Tingsryd 94 (17)
 14. Uppvidinge 92 (28)
 15. Värnamo FK 91 (10)
 16. Nässjö OK 85 (26)
 17. Nybro/Emmaboda 78 (19)
 18. Vetlanda OK 73 (20)
 19. Markaryds FK 66 (11)

Ronny Johansson