Kategoriarkiv: Klubbaktivitet

Resultat allhelgonarallyt -20

Allhelgonarallyt

Det blev en ny rekordnotering när Kalmar OF vann Allhelgonarallyt i Småland på 126 arter, det tidigare rekordet var 124 arter i Jönköping 2014. Trots delvis tufft väder blev årets upplaga även det största någonsin med hela 375 skådare i fält. Värmen och kraftigt regn som tryckte ner marina arter över Smålands inland, gjorde att många klubbar slog nya häftiga rekord. Flera roliga arter hittades under helgen, t.ex. vitnäbbad islom, storlabb, tretåig mås, blek tornseglare, lappuggla, korttålärka, brunsångare och brandkronad kungsfågel. Ovanligt många lag hade också ägretthäger med på listan. Det preliminära resultatet:

 1. Kalmar OF 126 arter (23 medl.)
   
 2. Jönköpings FK 123 (33)
 3. Växjö FK 122 (29)
 4. Tjust Fågelklubb 120 (30)
 5. Oskarshamnsbygden 119 (26)
 6. Ljungby 115 (17)
 7. Västbo 109 (21)
 8. Hultsfred 105 (14)
 9. Alvesta FK 103 (10)
 10. Tranås/Aneby/Eksjö 103 (25)
 11. Torsås 96 (4)
 12. Skillingaryd/Vaggeryd 94 (15)
 13. Tingsryd 94 (17)
 14. Uppvidinge 92 (28)
 15. Värnamo FK 91 (10)
 16. Nässjö OK 85 (26)
 17. Nybro/Emmaboda 78 (19)
 18. Vetlanda OK 73 (20)
 19. Markaryds FK 66 (11)

Ronny Johansson

 

Allhelgonarallyt -20

Allhelgonarallyt -20 är över och ett stort tack till alla medverkande (det är ni som gör rallyt). Resultatet blev ju lysande trots lite busväder, det blev det näst bästa resultatet i för oss i rallyt med 123 arter, med 2 nya arter för oss pärluggla och röd glada samt ägretthäger, det bästa året var 2014 med 124 arter.

Trevligt med 750 visningar på vår webbplats över helgen.

Allhelgonarallyt -20

Jättebra jobbat, vi har i skrivande stund 113 arter rapporterade i artportalen. Imorgon är ju inte vädret med oss men nu kan vi koncentrera oss på arter som ännu inte är rapporterade:

Sädgås, orre, gråhakedopping, morkulla, skäggmes, tre-tåig hackspett, lappuggla, alfågel, blå kärrhök, sädesärla (vid reningsverk?), svarthätta (vid matning), järnsparv (vid matning) kanske gransångare, fler arter finns men dessa är väl värt ett försök att hitta.

Ha en god tur i morgon och kämpa vidare.

 

Öland 17-19 okt. 2020

Intervjuer i snålblåst när Ådornas besökte Öland 17-19 oktober 2020
Det blev en resa till Öland även i år, men i miniformat. Vi var bara fyra anmälda så det räckte med en kombibil och en stuga i Grönhögens stugby.
En student som studerar etnologi i Lund hade hört av sig och undrat om hon som i en del av sitt uppsatsarbete fick följa med till Öland. Hon skall skriva en kandidatuppsats om kvinnligt identitetsskapande och platstillhörighet inom en fritidssysselsättning – med fokus på fågelskådning. Vi erbjöd henne att delta i våra utomhusaktiviteter och att intervjuer fick ske utomhus. Hon och hennes pojkvän som var fågelskådare var med oss under lördagen och söndagen. Han som chaufför och höll sig i bakgrunden. Vi tyckte det var roligt att de var med. Inget som hindrade vad vi ville göra. Hon som inte varit fågelintresserad tidigare sa att hon tyckte fågelskådning verkade roligt och kanske följer med oss ut någon gång när hon hälsar på sin mamma som bor i Jönköping.
Efter en kall och dimmig resa kom vi ner till ett soligt och vindstilla Öland. Vi började med att åka ner till Ottenby och gå ut över Schäferiängarna för att titta på en större beckasinsnäppa. Där såg vi också kustpipare, kärrsnäppor, myrspov, gravänder, större strandpipare, havsörn och kungsörn. Sedan åkte vi ner till Ölands södra udde. Där satt en kattuggla i ett träd. Vi såg bland alla skarvar, ejder, alfågel, snatteränder, bläsänder och en prutgås. På kungsgården hade en härfågel setts tidigare under dagen. Den hittade vi inte men vi såg ladusvalor, hussvalor, gråsiskor, grönsiskor, trädkrypare, bofink och större hackspett.
Söndag morgon träffades vi vid Sebybadet. Efter regnig natt blev det sol och blåst. I lä bakom ett hus genomfördes intervjuerna. Sedan åkte vi till kungsgården igen efter nytt larm om härfågeln. Denna gång hade vi tur och fick se den. Efter det åkte vi ner till udden igen. Nu såg vi skärsnäppa och strandlöpare på de yttersta stenarna. En duvhök flög förbi och en varfågel satt i en nyponbuske.
Efter ett tips av guiden på Naturum åkte vi till Grönhögens industriområde för att leta svart rödstjärt, vinterhämpling och kungsfiskare. Mängder av småfågel flög bland vinterståndarna. Det var mest gråsiskor, men vi tyckte oss se vinterhämpling ibland dem. Svarta rödstjärten såg vi inte, men kungsfiskaren som höll till i dammen såg vi fint. I dammen simmade flera brunänder. Under en kvällspromenad till Grönhögens hamn sågs en bergand av de båda som gått dit.
På måndagen åkte vi till Västerstadsviken. Där det var i stort sett tomt på sjöfågel men mycket småfågel i vassarna mest pilfink och grönfink. Vi åkte över Alvaret till östra sidan. Vi såg en fjällvråk, ljungpipare och mängder av tofsvipor.
På Naturbokhandeln fick vi bra service eftersom vi var de enda kunderna just då. Efter en sista fika åkte vi hemåt, nöjda med att ha kommit till Öland även i år och fått en del nya kryss. Artlistan stannade på 79.
Barbro Falk

Ugglemärkningen

Ringmärkning av pärlugglor och sparvugglor.

Igår kväll (2020-09-23) hade vi en trevlig och intressant exkursion med fågelklubben. Vi var 9 kvinnor och 10 män som samlades väster om Jönköping vid en grillplats i skogen för att få ta del av uggleringmärkning. Vi fick lyssna till Martin Alexandersson som berättade om hur ringmärkning av ugglor går till, samt ugglornas aktivitets- och födosökningsvanor. Martin visade oss näten och berättade om skillnaden mellan dem och nät för småfåglar. Han berättade också om de läten som spelades för att locka ugglorna och varför han valt de specifika lätena.

I början, i skymningen, så lockade vi på sparvuggla, för att kunna ringmärka några under deras aktiva timmar. Sedan, när det blivit mörkt, lockades istället pärluggla under resten av exkursionen. Vi fick se och ringmärka både sparvuggla och pärluggla, och alla deltagare fick tillfälle att fota och även klappa båda arterna. Martin berättade om åldersbestämning, skillnader mellan könen, och pekade ut de specifika mönstren på fjädrarna som han kollar på. Inga-Maj fick dessutom äran att ha en sparvuggla sittande på huvudet en stund innan den flög iväg efter ringmärkningen.

Förutom mötet med ugglorna så hade vi trevligt umgänge runt grillplatsen. Vi grillade, fikade, och pratade om allt mellan himmel och jord. Det var gott om frågor och samtal kring både ugglor och andra fåglar.

Det blev en fantastisk kväll, och jag är tacksam till alla som planerade och engagerade sig för att göra det möjligt!
Marina.