Sträcklokaler vid Södra Vättern

/*
STRÄCKLOKALER VID SÖDRA VÄTTERN
*/
/*

STRÄCKLOKALER VID SÖDRA VÄTTERN

*/

Skådare vid Vidablick

Vid södra Vättern finns några bra lokaler för att bevaka höststräcket av änder, vadare, labbar, måsar och tärnor. De bästa platserna är Vidablick, Vista kulle och Abisko.

Kvällssträckande änder över Sofiakyrkan

Hur hittar du dit?
Vidablick ligger i Bankeryd. Det finns skyltad avfart inne i Bankeryd ner till KFUM-gården Vidablick. Abisko är ett parkeringshus vid Norra Strandgatan inne i Jönköping. Väl där är det bara att köra till nionde planet. Därfirån har man perfekt utsikt över Jönköpingsviken.

Vy från Abisko

Vad kan du se?
Med början i mitten av juli sträcker vadare som kustsnäppa, myrspov och kustpipare. Dessa ses bäst vid Vidablick, gärna under kvällstid. Labbsträcket börjar i mitten av augusti, det går bra att se fjällabb, labb och bredstjärtad labb. Andsträcket som sedan följer är bäst att kolla från Abisko, detta gäller också för gåssträcket som ju kan pågå in i november.


Tillbaka till fågellokalslistan

 

4 kommentarer tillSträcklokaler vid Södra Vättern

 • Nils-Åke Brännman

  Man kan säkert ha med många punkter i kommunen.
  Tyckte dock rubriken avsåg de bästa sträcklokalerna i kommunen.
  De två nämnda är utmärkta lokaler. Förstår dock inte oviljan gentemotVK.
  Läste, för inte så länge sedan, en artikel i “Fåglar på västkusten” där en av våra mer framstående sträckskådare, med erfarenhet från många “stora” lokaler, påstod att Vista Kulle är en av Sveriges absolut bästa sträcklokaler.

  med vänliga hälsningar/ Nils-Åke

 • Blomma

  Vista kulle hoppas jag snart blir kompletterat. Man skulle ju också kunna ha med Tjyvanabbe, Rosenlundsbankarna och Narbäcken. Största problemet är dock att få någon att skriva om lokalerna. Nu vet jag att Leif Jansson beställt uppdateringar av några av lokalerna och kanske någon har kompletterande bilder.

 • peter berglin

  måste hålla med brännman i detta fall!

 • nils-åke

  Inte för att jag vill vara kinkig, men bland sträcklokaler värda att nämna borde väl Vista Kulle också ha en given plats???

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>