Kategoriarkiv: Klubbresa

Vadarcirkel – avslutning på Öland

Under ledning av Per-Jonas Andersson har klubben under våren genomfört en studiecirkel speciellt inriktad på vadarfåglar. Som avslutning arrangerades en exkursion till Öland den 11–13 augusti. Vid denna tid är många vadare på flytt söderut och på Öland finns det många fina lokaler där de rastande fåglarna kan beskådas.

Vi var 11 förväntansfulla resedeltagare som alla såg fram emot att få praktisera våra teoretiskt inhämtade kunskaper i verkligheten. Redan den första fågeln vid det första stoppet i Beijershamn satte oss på prov. Den till synes uppenbara rödbenan (den hade ju röda ben…) visade sig vara en svartsnäppa!

Vi besökte flera fågellokaler på södra Öland; Beijershamn, Stenåsa, Seby, södra udden Ottenby, Västerstadsviken och Risinge. Bland vadarna såg vi de vanligaste ”tringorna” såsom grönbena, drillsnäppa, rödbena, gluttsnäppa och en och annan svartsnäppa. Bland ”calidris” såg vi rikligt med kärrsnäppa och större strandpipare, även de vackra kustsnäpporna och några spovsnäppor sågs. Bland de mer ovanliga vadarna hittade vi en smalnäbbad simsnäppa vid Beijershamn.

Vid Sebybadet på den östra sidan hade vi glädjen att få uppleva ett bra flöde av sträckande fåglar, varav en hel del sträckte helt strandnära. Bland annat kunde vi njuta av vackra kustpipare och myrspovar som passerade förbi på nära håll.

Vid Sebybadet mötte vi också en familj med småtärnor som helt orädda och mycket nära oss fiskade och matade ungarna – en häftig upplevelse!

Även om temat för resan var vadare fick vi naturligtvis se många andra arter och sammanlagt noterade vi 120 arter under våra tre dagar på ön.

Vi tackar Per-Jonas för en väl planerad och genomförd resa samt sakkunnig ledning och support!

/ Jarl Strömbom, cirkeldeltagare

Foto Jarl Strömbom: Småtärna
Foto Jarl Strömbom: Cirkeldeltagare
Foto Jarl Strömbom: Kustpipare

Falsterboresan

Falsterboresan fredag 29/9 kl 06.00 – söndag 1/10 omkring 17.00

Nu är det hög tid att anmäla sig till de kvarvarande 6 platserna. Eftersom vi har avbeställningsskydd på de två stugorna vill jag ha anmälningarna före den 10 september.

Väderläget och fågeltillgången låter vi styra våra aktiviteter under helgen. Förhoppningsvis blir det ett fint tättingsträck vid Falsterbonäset och spännande rovfågelsträck vid Ljungen. Vid denna tiden brukar det även dyka upp någon trevlig raritet.

Övernattning sker på Falsterbo Camping där vi har 2 stycken 4-bädds stugor. Egna sängkläder medtages.

Eftersom priserna för minibussar ökat markant kör vi i år med 2 egna personbilar. Jag beräknar att kostnaden för boende och drivmedel blir ca 1.500 kr.

Mat. Vi brukar gå ut och äta fredag och lördag kväll vid ca 19.00 tiden. En rejäl matsäck behövs för fredagen och lördagsförmiddagen. Senare kan vi komplettera i någon butik. Vid behov kan vi äta på något snabbmatställe utmed vägen.

Anmälan. Mail till jan.blomqvist68@gmail.com ange namn och telefon nr.

Ådorna i Röttle, 31 maj

Vi var nio personer som reste till Röttle. Det var en fin försommarkväll. Vättern var spegelblank. Vi gick i bokskogen och lyssnade efter mindre flugsnappare som vi tyvärr inte hörde. Desto fler svarthättor sjöng för oss. Även grönsångarens klirrande sång hördes. Vi gick ner till Vättern längs Röttleån. Vi spanade efter strömstare och forsärla.

Vi fikade på bryggan i kvällssolen. När vi gick tillbaka fick några syn på en forsärla. Vi fortsatte sedan till den gamla äppelodlingen för att lyssna efter rosenfink. Tyvärr inget napp här heller. Gunnar trodde att det växt igen för mycket för att rosenfinken ska trivas.

På hemvägen åkte vi förbi Dungen vid Landsjön. Där både hörde och såg vi kärrsångare och buskskvätta. En gräshoppsångare surrade i hallonsnåren och en näktergal hördes på långt håll. Nöjda med en fin kväll åkte vi hem.

Ådornas resa till Öland

Ådornas resa till Öland 12-14 maj 2023

Vi var fem ådor som denna gång besökte norra Öland. Det var försommarväder med kyliga morgnar och varma dagar och nästan ingen vind. Vi bodde i en stuga på Bödagårdens camping.

Första lokalen vi besökte var Kapelludden på östra sidan av ön. Där såg vi skärfläckor, gravänder, storspovar, brun kärrhök och havsörn. Vi åkte vidare till Petgärde träsk där vi såg årtor, skedänder, bläsänder, snatterand, brushanar och svartsnäppa. Vi hörde gök och näktergal.

Sedan åkte vi över till västra sidan av ön och spanade efter en vitnäbbad islom som setts där under morgonen. Vi lyckades tyvärr inte få syn på den. Kvällen tillbringade vi i stugan med knytkalas.

Nästa morgon åkte vi upp till norra udden. När vi gick från parkeringen mot bron till ön där långe Erik står hörde vi ett konstigt ljud. Vi fattade inte först vad det var men förstod efter en stund att det var myggor. Hela luften var fylld av fjädermyggor. Som tur var sticks de inte. Ute på ön var det inte lika många mygg. Där hörde vi i stället ett annat ljud. Det var ejdrar som sjöng och spelade för ådorna.

Vi hade en förhoppning om att få se en blåhake under resan. Vi fick höra att en hona setts vid bron på morgonen. När vi fikade fick vi en skymt av en brun fågel med ljust ögonbrynsstreck. Efter en stunds väntande kom den fram och det var blåhakehonan. Annars var det som hördes mest ärtsångare och näktergal.

Vi åkte sedan till Trollskogen och gick en promenad längs havet och genom skogen på murgrönsstigen. På kvällen besökte vi Högby hamn. Där såg vi i lilla hamnen ett par gråhakedopping, rödbenor och större strandpipare. En stor flock vitkindade gäss rastade.

På söndagen åkte vi till Lilla Horns löväng där vi såg ett par halsbandsflugsnappare vid en holk och hörde göktyta. Marken var täckt av gullvivor, blåsippor, tandrot och vårärt. Sedan fortsatte vi till Knisa mosse där fanns stenskvättor, buskskvättor, hämpling, ängspiplärka, rödbenor och skedand. Sista stoppet på resan blev Naturbutiken vid Stenåsa.

Barbro Falk