Kategoriarkiv: Klubbresa

Ådornas resa till Öland

Ådornas resa till Öland 12-14 maj 2023

Vi var fem ådor som denna gång besökte norra Öland. Det var försommarväder med kyliga morgnar och varma dagar och nästan ingen vind. Vi bodde i en stuga på Bödagårdens camping.

Första lokalen vi besökte var Kapelludden på östra sidan av ön. Där såg vi skärfläckor, gravänder, storspovar, brun kärrhök och havsörn. Vi åkte vidare till Petgärde träsk där vi såg årtor, skedänder, bläsänder, snatterand, brushanar och svartsnäppa. Vi hörde gök och näktergal.

Sedan åkte vi över till västra sidan av ön och spanade efter en vitnäbbad islom som setts där under morgonen. Vi lyckades tyvärr inte få syn på den. Kvällen tillbringade vi i stugan med knytkalas.

Nästa morgon åkte vi upp till norra udden. När vi gick från parkeringen mot bron till ön där långe Erik står hörde vi ett konstigt ljud. Vi fattade inte först vad det var men förstod efter en stund att det var myggor. Hela luften var fylld av fjädermyggor. Som tur var sticks de inte. Ute på ön var det inte lika många mygg. Där hörde vi i stället ett annat ljud. Det var ejdrar som sjöng och spelade för ådorna.

Vi hade en förhoppning om att få se en blåhake under resan. Vi fick höra att en hona setts vid bron på morgonen. När vi fikade fick vi en skymt av en brun fågel med ljust ögonbrynsstreck. Efter en stunds väntande kom den fram och det var blåhakehonan. Annars var det som hördes mest ärtsångare och näktergal.

Vi åkte sedan till Trollskogen och gick en promenad längs havet och genom skogen på murgrönsstigen. På kvällen besökte vi Högby hamn. Där såg vi i lilla hamnen ett par gråhakedopping, rödbenor och större strandpipare. En stor flock vitkindade gäss rastade.

På söndagen åkte vi till Lilla Horns löväng där vi såg ett par halsbandsflugsnappare vid en holk och hörde göktyta. Marken var täckt av gullvivor, blåsippor, tandrot och vårärt. Sedan fortsatte vi till Knisa mosse där fanns stenskvättor, buskskvättor, hämpling, ängspiplärka, rödbenor och skedand. Sista stoppet på resan blev Naturbutiken vid Stenåsa.

Barbro Falk

Ådornas Ölandsresa

Ådornas Ölandsresa 21-23 oktober
Det var för sjunde gången som Ådorna åkte till Öland för att skåda höststräck. Aldrig har det varit så vindstilla som denna gång. Det var ganska lugnt även vad det gäller fåglarna.
Vi stannade först i Beijershamn där var det gott om änder som stjärtänder, bläsänder, krickor och knipor. Vadare fanns inte många kvar men kärrsnäppa och tofsvipor såg vi. Sedan åkte vi till boendet i Grönhögen där vi genast hörde sidensvansarnas sirrande. Vi hann med en tur till udden innan det började skymma. Där såg vi kustpipare, brushanar och en skärsnäppa.
På lördagen åkte vi till Sebybadet men när det började regna åkte vi vidare till Stenåsabadet. Vi hann upp i tornet och fick skydd för regnet innan fler sökte sig dit. Det sträckte en del men det var svårt att se i det disiga vädret. Småskrake och storlom blev nya arter för resan. Därefter åkte vi till Naturbutiken för diverse inköp och fika på den fina innergården. Västerstadsviken stod sedan på tur. Där såg vi blå kärrhök, snatterand, gråsiska, bergfink och vinterhämpling. Grönhögens damm blev sista stopp för dagen där såg vi salskrake, brunand, vigg och en vattenrall.
En av resedeltagarna är vinterbadare och hade uppmärksammat att det finns ett kalkbrott i Grönhögen som man kan bada i. Vi promenerade dit på söndagsmorgonen. Fyra Ådor tog sig ett uppfriskande bad i det 13-gradiga kristallklara vattnet! Sedan åkte vi till Ottenby. Vi gick en sväng på schäferiängarna där vi hörde sånglärka och ängspiplärka. Vi såg en en fjällvråk fint från tornet. Resan avslutades vid udden där vi lyckades se brandkronad kungsfågel bland alla kungsfåglar efter en del letande.
Barbro Falk

VÅRUTFLYKT TILL DRAVEN

Den 5 maj var vi 6 #skådare som gjorde en kvällsutflykt till den fina fågelsjön #Draven ett par mil väster om Värnamo. Vi startade vid #Fridsnästornet i sydöstra hörnet av sjön. En röd glada kom in på låg höjd och visade upp sig för dem av oss som anlände först. Alla fick se ormvråk och tre bruna kärrhökar. En trana häckade på en liten ö framför tornet och det var intressant att se hur den bättrade på sitt rede och försiktigt vände på sitt ägg. I övrigt var det mycket måsfåglar i sjön. Några storspovar sjöng och visade upp sig fint. Så småningom flyttade vi oss till tornet vid #Väcklinge på västra sidan av sjön. Här var det lä och vi fick en skön avslutning på kvällen. Vi kunde njuta av kärrhökarna på betydligt närmare håll och vi hörde även småspoven spela. Tack till Per Jonas Andersson som var den kunnige ledaren för kvällen.

Jarl Strömbom

Foto: Jarl Strömbom
Foto: Jarl Strömbom

Ådornas utflykt till Roxen och Svartåmynningen 13 april

Ådornas utflykt till Roxen och Svartåmynningen 13 april

Det var en lite gråmulen men vindstilla morgon som fem ådor åkte till Svartåmynningens naturreservat strax utanför Linköping. Målarter för utflykten var rödspov och fjällgås.

Det fanns 39 fjällgäss i området när vi var där. De var utspridda över maden men fyra hade vänligheten att landa strax nedanför plattformen vid Sättunaviken så vi kunde se att den vita pannbläsen går upp på hjässan och den gula orbitalringen. Fjällgässen rastar här varje vår i april. Det är den plats där flest fjällgäss rastar i Sverige. Många är färgmärkta men lokala skådare berättade att de omärkta gässen ökar i antal vilket är positivt.

Vi såg två rödspovar på långt håll. Fler fanns i området men var svårsedda.  Pilgrimsfalk och fiskgjuse rörde sig i området och skedänder, snatteränder och salskrakar sågs bland änderna.

På hemvägen besökte vi Tåkern och naturum vid Glänås. Rördrommarna tutade i vassarna och en ägretthäger flög över vattnet. Vi stannade till vid Holmenmaden där vi bland annat såg ett par gråhakedoppingar.

Nästa utflykt för Ådorna går till IÖ mekaniska i Bankeryd som tillverkar fågelringar. Det blir på tisdag 26 april. Samling vid Studiefrämjandet 10.00, anmälan till Margareta Andermo tel 070- 787 59 76.

Barbro Falk

Ådornas västkustresa 19 mars

Ådornas västkustresa 19 mars
Vi var sex kvinnor och en man som åkte till västkusten för att skåda vårfåglar. Det var en kall morgon med flera minusgrader men temperaturen steg snabbt när vi kommit ner till kusten.
Vi började vid Morups tånge, en fin fågellokal på våren. Det gäller att åka dit innan 1 april för sedan blir det tillträdesförbud. Lärkan drillade i skyn, storspoven flöjtade och havet låg som en spegel. Vi hade hoppats på berglärkor men de syntes inte till. Vi fick nöja oss med en flock snösparvar, en flock skärsnäppor och många tofsskarvar.
Vi fortsatte till Galtabäck. Från det höga tornet kunde vi se vitkindade gäss, bläsgäss och gravänder. Sedan åkte vi till Getterön där två havsörnar fick alla gässen på vingar. Där var stora flockar av vitkindad gås och bläsgås. På långt håll kunde vi se skärfläckor. Efter beök i naturbutiken och fika kunde vi lite rödnästa och nöjda resa hemåt. Nästa Åda-utflykt går till Roxen och Svartå-mynningen 13 april.
Barbro Falk