Kategoriarkiv: Lokal nyhet

Tragiskt besked.

Tisdagen den 16 juli kom det tragiska beskedet att fågelklubbens ordförande Ulf Gotthardsson hastigt gått bort vid en ålder av 66 år. Som nybliven pensionär hade nu möjligheterna öppnat sig för Ulf att på ett annat sätt ge sig tid åt naturen. Inte bara fåglar fångade Ulfs intresse, även insekter, kräldjur och däggdjur fascinerade. Att fånga djuren på bild var ett av Ulfs stora intressen och fotograferandet förde honom ut på många resor, såväl runt om i vårt land som till mer fjärran platser.
Många är vi som fick ta del av Ulfs kunskaper på exkursioner, resor, studiecirklar och bildvisningar. Villigt och på ett pedagogiskt och humoristiskt vis förmedlade han sina erfarenheter och intryck han samlat på sig genom många år i fält. Förutom Södra Vätterbygden hade uppväxten i Västergötland gjort att  fågellivet vid Hornborgasjön hade en särskild plats i Ulfs liv. Den svenska fjällvärlden och Öland var andra återkommande resmål för Ulf.
Som ordförande i fågelklubben var Ulf engagerad och drivande. Frågor som gällde fågellivet i Södra Vätterbygden och hur fågelklubbens verksamhet skulle utvecklas och intresset för fågelfaunan ökas var viktiga.
Saknaden och tomheten efter Ulf är djup och det tomrum han lämnat efter sig känns svårt att fylla.
För fågelklubbens styrelse
Leif Thörne 

Resultat tipspromenad

Fågelskådningens dag 5 maj 2024

Resultat tipspromenad, 10 av 32 deltagare hade alla rätt. Vinnare blev Roger Storm som gissade bäst på skiljefrågan med 100 cm.

Rätt rad: 1 Drillsnäppa, 1 Järpe, 1 Gråhäger, 2 Storskrake, 2 Kungsfiskare, 2 Strandskata, 1 Knipa, X Grönfink, X Hornuggla,  X Eremitibis   Skiljefråga: 95 cm

Exkursion Konungsö mosse

Fågelvandring kring Konungsö Mosse 13 april 2024

I arla morgonstund samlades 14 fågelintresserade skådare runt Hans Lööv och Stefan Claesson som var dagens guider. Av totalt 16 skådare var sex kvinnor och åtta män redo med kikarna i handen och öppna öron för att möta vårens första vårfåglar. 

De flesta förväntade sig att få höra orre, ljungpipare och storspov. Under vandringens början var bofink, rödhake och taltrast mest alerta. Vid mossens kant sjöng en tofsmes ljudligt samtidigt som en skogssnäppa flög fram och tillbaka och det karakteristiska lätet ljöd högt över oss alla. Ringduva, grönsiska och talgoxe hördes också i skogsbrynet. Vid en av våra spaningarna över mossen innan vi nådde ”Tre brunnar” som skulle bli vår fika plats kunde några se en ljungpipare som rastade på en av tuvorna samtidigt som en orrhöna flög förbi. 

Dubbeltrastar och talltitor gav oss stora möjligheter att träna in deras läten. På väg mot ”Tre brunnar” sjöng storspoven ljudligt samtidigt som två tranor lite magiskt skrikande flög över oss. Innan vi kom fram till en flock sjungande sidensvansar hördes kungsfågel och större hackspett. De sex sidensvansarna höll till i ett par frötallar under en längre tid och deras ringklockeliknade läte hördes långt över nejden. 

Fikat intogs på en liten bergshöjd med god överblick över mossen. 15 orrtuppar visade på en stor aktivitet för att locka till sig den mest attraktiva hönan. Innan påtåren var intagen såg också ett kanadagåspar förberedda på sin årliga häckning. I den andra vattensamlingen rörde sig ett gräsandspar. På sista vandringssträckan mot bilarna gjordes flera stopp, inte minst för att både se och höra två aktiva järnsparvar. De snabbaste skådarna mot bilarna stötte också en tjäder ett tiotal meter från P-platsen. 

Gruppens alla deltagare var mycket nöjda med vandringen och alla arter man ”plockade hem” denna tidiga morgon, inte minst de som mötte Konungsö Mosse för första gången. 

// Hans Lööv och Stefan Claesson