Kategoriarkiv: Lokal nyhet

Vandring i Hovslätt

Hembygdsgården-Hassafall-Varkullen från sin bästa sida

Lördagens fågelvandring lockade en grupp intresserade entusiaster som var mycket vetgiriga och sällskapliga. Redan vid starten i Hembygdsparker spelade det man kan förvänta sig vid denna tid. Bofink, rödhake, svartvit flugsnappare och svarthätta. Svarthätta, svartvit flugsnappare och gärdsmyg var förmiddagens vanligaste sångfåglar. I höjd med Hassafall utmed Sandserydsån kunde flera se forsärlan vid sin årliga häckningsplats. Skygg som vanligt men på avstånd var den synlig med sin kraftigt vippande stjärt. Jakten på strömstare misslyckades trots att den innan pandemin var årligen stationär, men när så mycket naturintresserade vistats runt med grillning och rörelse utmed ån har den sannolikt valt andra platser i vattensystemet. Dock kunde gruppen studera ett strömstarebo på nära håll. På vägen mot Varkullen var det full aktivitet i de olika biotoperna vi passerade. I granskogens toppar spelade och lockade kungsfågeln frekvent med sitt läte med hög frekvens. En gransångare hördes på håll tillsammans med några lövsångare. Efter en kraftansträngning nådde vi toppen på Varkullen som har sin särskilda historia från kriget med danskarna. Går att läsa om på en informationstavla på kullen.

Alla var överens om att toppbestigningen var mödan värd och medhaft fika smakade särskilt bra med en fantastisk utsikt över Vätterbygden. På hemvägen gav grönsångaren glädje till många med sin förhållandevis enkla sång och ett speciellt tutande däremellan. Några årskryss blev det för en och annan. ”En plats värd att återkomma till” för att citera en av deltagarna och en annan skulle komma åter för att skåda forsärlan mer på avstånd.

Stefan Claesson ciceron för dagen

Foto: Stefan Claesson

Tipspromenadens resultat

Tipspromenad Fågelskådningens dag 7 maj 2023

Fem deltagare hade alla rätt så skiljefrågan fick avgöra. Segrare blev Beppe Nilsson som vinner en bok. Lottad vinnare blev Thomas Ekman som vinner en fågelholk.

Rätt rad på tipspromenaden med rätt svarsalternativ efter.

Fråga 1 2. Skata Fråga 2 X. Storlom Fråga 3 2. Ladusvala Fråga 4 X. Förslöv Fråga 5 X. Strandskata

Fråga 6 2. Lövsångare Fråga 7 X. Rubinnäktergal Fråga 8 2. Svartvit flugsnappare Fråga 9 1. Fjällpipare

Fråga 10 X. Ringtrast Skiljefråga 255 solrosfrön.

FÅGELSKÅDNINGENS DAG 7 MAJ 2023

I ett fantastiskt, ja, nästan osannolikt, vårväder deltog ett 80-tal personer i klubbens aktivitet ”Fågelskådningens dag”. Morgonluften var lite kylig – någon minusgrad – men snart värmde solen från en helt molnfri himmel till en perfekt dag för fågelskådning!

Vi bjöd på vårt numera traditionella program: ringmärkning, den långa vandringen, korta guidade vandringar inklusive tipspromenad och tubkikarförsedda fågelguider i tornet. Här fanns också möjlighet att köpa med sig fågelholkar eller att provtitta i och testa olika typer av kikare – eller bara helt enkelt njuta av en fantastisk majdag med fokus på fåglar!

Totalt summerade vi ihop att vi sett 72 olika fågelarter, där lövsångare och bofink förstås dominerade. Med finfina observationer av bland annat brun kärrhök, rödstjärt, buskskvätta och skäggmes kunde de flesta deltagarna bege sig hemåt med fina minnen från dagen.

/Ulf Gotthardsson
 
Det går inte att missa vem som håller i arrangemanget
Solen står lågt och luften är nollgradig när den långa vandringen startar
Tipsfrågor med varierande svårighetsgrad
Den här buskskvättan har just kommit tillbaka från Afrika och ska få en ring runt benet så att vi kan följa honom bättre