Kategoriarkiv: Hemsida

Exkursion Konungsö mosse

Fågelvandring kring Konungsö Mosse 13 april 2024

I arla morgonstund samlades 14 fågelintresserade skådare runt Hans Lööv och Stefan Claesson som var dagens guider. Av totalt 16 skådare var sex kvinnor och åtta män redo med kikarna i handen och öppna öron för att möta vårens första vårfåglar. 

De flesta förväntade sig att få höra orre, ljungpipare och storspov. Under vandringens början var bofink, rödhake och taltrast mest alerta. Vid mossens kant sjöng en tofsmes ljudligt samtidigt som en skogssnäppa flög fram och tillbaka och det karakteristiska lätet ljöd högt över oss alla. Ringduva, grönsiska och talgoxe hördes också i skogsbrynet. Vid en av våra spaningarna över mossen innan vi nådde ”Tre brunnar” som skulle bli vår fika plats kunde några se en ljungpipare som rastade på en av tuvorna samtidigt som en orrhöna flög förbi. 

Dubbeltrastar och talltitor gav oss stora möjligheter att träna in deras läten. På väg mot ”Tre brunnar” sjöng storspoven ljudligt samtidigt som två tranor lite magiskt skrikande flög över oss. Innan vi kom fram till en flock sjungande sidensvansar hördes kungsfågel och större hackspett. De sex sidensvansarna höll till i ett par frötallar under en längre tid och deras ringklockeliknade läte hördes långt över nejden. 

Fikat intogs på en liten bergshöjd med god överblick över mossen. 15 orrtuppar visade på en stor aktivitet för att locka till sig den mest attraktiva hönan. Innan påtåren var intagen såg också ett kanadagåspar förberedda på sin årliga häckning. I den andra vattensamlingen rörde sig ett gräsandspar. På sista vandringssträckan mot bilarna gjordes flera stopp, inte minst för att både se och höra två aktiva järnsparvar. De snabbaste skådarna mot bilarna stötte också en tjäder ett tiotal meter från P-platsen. 

Gruppens alla deltagare var mycket nöjda med vandringen och alla arter man ”plockade hem” denna tidiga morgon, inte minst de som mötte Konungsö Mosse för första gången. 

// Hans Lööv och Stefan Claesson

STUDIECIRKLAR VÅREN 2024

STUDIECIRKLAR VÅREN 2024

I vår, med början i mars, kommer Jönköpings Fågelklubb att anordna åtminstone två studiecirklar.

–  en nybörjarcirkel, ”Börja skåda fågel”, för dig som vill lära dig grunderna i fågelskådning.

–  en fortsättningscirkel, ”Skåda fågel (fortsättningskurs)”, för dig som känner att du kan grunderna och vill lära dig mer.
 

De här cirklarna genomförs i samarbete med Studiefrämjandet. Mer information, kontaktuppgifter och hur du anmäler dig finns i de här länkarna.

Börja skåda fågel: https://www.studieframjandet.se/82341

 

Skåda fågel (fortsättningskurs): https://www.studieframjandet.se/82344/ 

Välkommen!

Studiecirkel, rovfåglar

Vinterns studiecirkel för medlemmar i Jönköpings fågelklubb kommer att handla om “Rovfåglar”.
Vi kommer att träffas kl. 18:30 på onsdagar vid 8 tillfällen, och med start den 6:e december.
Upplägget är som förra året, dvs. utan någon ledare, men där alla deltagare blir ansvarig för innehållet vid något tillfälle.
Anmälan görs genom att skicka ett sms till 0736-79 73 40. OBS! begränsat antal deltagare.
Hoppas vi ses/PerJonas