Kategoriarkiv: Inventering

Att tänka på då man delger info ang. fynd.

Ansvar för känslig information om örn

 

Länsstyrelsen vill med detta meddelande förtydliga vad som gäller angående hantering av känslig information kring kungs- och havsörn. Dessa båda arter hotas av störningar, illegal insamling och förföljelse. Båda arterna är hotade och skyddsklassade och detaljerad information om dess förekomst är därför särskilt känslig. För att skydda individer, bestånd och populationer får därför inte känslig information spridas okontrollerat.

Som inventerare i Länsstyrelsens inventering av örn kan du få tillgång till känslig information om örnar, till exempel deras häckningsrevir och boplatser. Den som deltar i inventeringen gör det på uppdrag av Länsstyrelsen, vilket innebär att man omfattas av tystnadsplikt (enligt Offentlighets- och sekretesslagen). Tystnadsplikten gäller för alltid och om den bryts kan det leda till negativa konsekvenser för örnarna och man kan själv bli straffad. Man ska också komma ihåg att dokumentation av exempelvis boplats, vuxna och unga fåglar, så som fotografier, e-postmeddelanden, inlägg på sociala medier och anteckningar, om de riskerar att spridas, inte får innehålla information om områdets lokalisering. Det kan bland annat handla om geografiska koordinater, platsbeskrivningar eller vara av sådan karaktär att man kan få information om lokaliseringen.

Länsstyrelsen är tacksam för alla insatser ni gör i arbetet med att kartlägga örnarnas förekomst och häckningsframgång!

 

Linda Andersson

Rovdjurshandläggare

Vinterfåglar Inpå Knuten (SOF BirdLife)

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av våra mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter!
Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26–29 januari, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.
Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.

 

Här är länken till webbsidan för Vinterfåglar Inpå Knuten!

Man kan även använda vår omgjorda och uppdaterade app Vinterfåglar. Så fort denna är färdig finns den att ladda ner på App Store och Google Play.

Intresserad av häckfågelinventering

Varje år genomförs en häckfågelinventering inom miljöövervakningen. Det är Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet som samordnar inventeringen och i vårt län övervakas 21 standardrutter. I år har vi ett litet manfall och jag behöver få hjälp med att inventera  7 av rutorna. Känner du att du vill ställa upp så hör av dig till mig eller till fageltaxering@biol.lu.se för att anmäla ditt intresse. De lokaler som återstår finns i sydöstra delen av Värnamo kommun, östra delen av Värnamo kommun, nordvästra delen av Vaggeryds kommun, västra delen av Sävsjö kommun,  sydöstra delen av Jönköpings kommun, nordvästra delen av Jönköpings kommun, norra Mullsjö kommun och sydvästra delen av Aneby kommun.

Läs mer om häckfågeltaxeringen på länstyrelsens hemsida: http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/Sv/miljo-och-klimat/tillstandet-i-miljon/landskap/Pages/hackande-faglar.aspx

 

Internationell sångsvansinventering Januari 2015

Inventeringen avser att täcka hela Europa i samband med den traditionella midvinterinventeringen den 17-18 januari 2015. För att inventeringen skall ge ett bra resultat är det viktigt att de som är ute under den aktuella helgen och exkurerar rapporterar alla sångsvanflockar som ses.
Rapportera Dina observationer till:
Leif Nilsson,
Ekologihuset,
223 62 Lund
leif.nilsson@biol.lu.se
070-5255709

Mer information finns här  >>>>