Husebymaden 23 april

Ådorna besökte Husebymaden 23 april

Det var en kylig morgon som åtta kvinnor träffades för att åka till Husebymaden söder om Växjö. Efter flera dagar med iskalla vindar var det denna dag vindstilla och soligt. Vid Husebymaden var vattenståndet högt men vägen fram till tornet var torr och fin. Vi började med att fika i den sköna solen. En rördrom tutade från vassen.

Från tornet såg vi bland alla fiskmåsar, skrattmåsar och tofsvipor även smådoppingar, skedänder, röd glada och tornfalk. Det höga vattenståndet medförde att inga vadare syntes till. Efter några timmars spanande åkte vi vidare söderut till Bjurkärr i Åsnens nationalpark.

Vi gick en slinga i bokskogen som precis börjat slå ut och lyssnade efter småfåglar. Vi år vår lunch med utsikt över Åsnen. Även här hördes en rördrom och ett storlompar simmade förbi. Ett spillkråkepar flög runt och tjoade.

Sedan fortsatte vi till Lilla Attsjön nordost om Växjö. Det är en återskapad fågelsjö med två fågeltorn och en vandringsled runt sjön. Även här var vattenståndet högt men leden gick på en vall som var torr. Vi lyckades hitta en fin brushane och ett par skedänder innan vi påbörjade hemresan.

Barbro Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *