Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 172 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Var igår uppe i Ramsjön , då en stor gråbrun flög över sjön. Jag vet att där finns Fiskjuse som är mycket ljusare och inte alls så breda vingar. Dessutom bra mycket mindre. Kan det ha varit en Örn. Finns det sådana i den trakten?

    1. Hej Stefan,
      Utifrån din beskrivning är det inte helt lätt att veta vad det var du såg flyga över sjön. Fiskgjuse är som du skriver mycket ljusare undertill och mindre än en örn. Det skulle kunna varit en ormvråk, men den är något mindre än en fiskgjuse. En röd glada är ganska stora, men de är mer rödbruna i fjäderdräkten. Det är inte helt omöjligt att det skulle kunna vara en havsörn som passerade förbi Ramsjön. Jag vet att det emellanåt ses havsörnar även sommartid i Jönköpingstrakten och de kan flyga ganska långt under en dag. Annars är det mer vanligt att se havsörn under höstar och vintrar i Jönköpingstrakten.

  2. De årligen ruggande gässen vid Erstadviken ..

    Vad jag reagerar på angående de ruggande gässen och deras tillvaro inom Jönköpingsområdet är att , när man ser dom ruggande gässen ibland (långt) därute på Vättern, och omöjligen/svårligen kan se exakt vilka arter de tillhör , dels för att de så sammanpackade och snarlika på långt håll.
    Här vid Ertadkärret och Borgaviken är det ju mest kanadagäss, grågäss, hybrider och ovanligare enskilda exemplar som exempelvis stripgås..

    Speciellt kanadagässens hanar/honor som kan skilja i storlek, och snarlikhet liksom hybriderna, som ofta är olika i storlek/färgsättning, vilket jag sett under
    min tid här, både då jag tagit hand om skadade ex, men också generellt.
    Hybridfamiljer ser vi ju ibland, i synnerhet kanadagås-grågås. Vilka som där är hane och hona kan man ju fundera över storlekskillnader kanske.
    För övrigt är en hel del grågäss också med liksom udda ex som stripgås.

    Ofta ligger också större flockar blandade långt ut från fågeltornet, samma i Borgaviken på västsidan. Det finns båtförare som leker med att terra
    de gäss som ruggar. Det är straffbart, liksom att med båt anlägga banken till kärret minst 100 meter ut- närmast ska det vara. Polissak.!

    En månad brukar ruggningen ta, sen försvinner många av de ingående gässen, främst hybriderna vi talar om, för vintersemester.. Kring Elbemynningen och Gotlandfinns mängder av vintergäss samlade(Wilhelmshaven-Bremerhaven-Hamburgområdet/Elbe). En del finns ju i övriga Vättern och spridda söderut. Tillåtna jakt-tidsmässigt, dock vet jag ej
    Om det är färdigt med jakt-lag och att de vitkindade haren jakttid. Men vi vet ännu ej helt säkert var de är.

    En del hybrider rapporteras här och där på Artportalen men blir också väl genomgångna ..det är väl ingen art som ger ett poäng i artsammanställningen. Skadade,döda gäss har också skickats in till Riksmuseum i Stockholm för analys.

    Jag har ju bott på ön och engagerat mig i det här sedan 1996 ,då jag flyttade hit till Visingsö.

    Med vänlig hälsning Rüde

  3. Om någon är intresserad verkar det som två svartsnäppor håller till vid Attarpsdammen Bankeryd.

  4. Välkommen till den traditionella försommarvandringen i Habo, genom Stora Kärrs bokskog, Sjogarp, Munkaskog och dagvattendammen imorgon torsdag den 6 juni. Vi samlas vid bokskogens parkering, rastplatsen väg 195, ca 1 km norr om Sjogarpsrondellen kl 7:30.
    Ta med fika. Vandringen brukar ta ca 2,5 timmar.

    1. Vi var sex tappra skådare som samlades vid parkeringen till Stora Kärrs bokskog denna
      nationaldagsmorgon. Kanske bidrog väderprognosen och att det var en helgdag till att
      det var färre deltagare än vanligt? En bofink med ett lite annorlunda varningsläte
      förbryllade oss först i bokskogen innan den visade sig. Här hördes också en grönsångare
      bland annat med både lock- och sångläten.
      Vidare genom Sjogarps villaområde upptäcktes fem födosökande steglitser och en
      sjungande törnsångare. Då ungskogen nedanför villaområdet har kalhuggits har
      förutsättningarna att häcka där för flera fågelarter försvunnit tyvärr. Men vätterutsikten
      sannolikt viktigare än biologisk mångfald för de flesta av villaägarna. En trolig ormvråk
      skymtades av undertecknad lågt över skogen mot norr innan vi passerade Sjogarp på
      stigen mot Munkaskog.
      Framme vid Munkaskogsgården togs som brukligt våra medhavda matsäckar fram och
      fika intogs. En fördel med att vara så få var att alla fick plats på samma bänk.
      Sedan bar det av på den lite mer kuperade stigen Pilgrimsleden mot dagvattendammen.
      Här hördes på nära håll samtidigt svarthätta och trädgårdssångare så det blev en bra
      möjlighet till att öva på skillnaderna på sången hos dessa. Även en starkt sjungande
      gärdsmyg hördes här och en gröngöling sågs bra på nära håll i en torraka.
      Då vi var framme vid dagvattendammen kom den förväntade regnskuren så vi stannade
      inte länge där utan gick direkt till där två rörsångare hade hörts under veckan och visst
      var de kvar och sjöng. En gråhäger som eventuellt också häckade i dammen råkade vi
      skrämma upp.
      Återstod då bara vandringen tillbaka till bokskogen på stigen som omgärdas av skog med
      mestadels gran. Inga nya arter för vandringen här. Några droppar till från ovan föll här,
      men inga stora mängder och gruppen var klädda efter väderprognosen såg det ut som.
      Sammanfattningsvis en bra morgon med fåglar, motion och diskussion i ett uthärdligt
      väder!

  5. På lördag är det dax för klubbens exkursion till Västergötlands bästa fågelsjö. Det vill du väl inte missa, så anmäl dig senast torsdag.
    Se mer information under fliken “Program”

  6. Hej!

    Tack alla ni som hjälpte till med att besöka, delta, organisera, hjälpa till med och stötta klubbens aktiviteter på “Fågelskådningens dag” i söndags! Utan er alla skulle inte något ha kunnat göras!

    Och välkommen till våra kommande aktiviteter!

    /Ulf Gotthardsson

  7. MEDLEMSAVGIFT FÖR VERKSAMHETSÅRET 2024.
    Till dags datum har 156 medlemsavgifter betalats in till vårt bankgirokonto. Tack till alla Er. Det vore trevligt om Ni ca 50 medlemmar som fortfarande saknas vill vara med och stödja klubbens verksamhet. Om du är osäker på om du betalat skicka ett mail till mig jan.blomqvist68@gmail.com.

  8. VINTERVANDRING I STAN 21 JANUARI 2024

    Årets första klubbaktivitet, vintervandringen i stan, lockade drygt 25 personer att hitta ut och träffas i ett kallt och snöigt Jönköping.

    Vi startade med att gå längs Liljeholmskanalen och titta igenom vattenfåglarna där. Bland gräsänderna hittade vi flera sothöns och viggar, någon knipa och en honfärgad bläsand. Högt över oss bland fiskmåsarna passerade en ormvråk österut.

    Vi fortsatte under tunneln mot Rocksjön och följde sjökanten förbi kanotstadion till bryggan vid John Bauers park. Här var det oväntat tomt på fågel; vi kompenserade det med att få lite medhavd fika vid borden. Matningen mellan bryggan och parkeringsplatsen gav gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes och koltrast.

    Vid Kalmar udde fanns en annan matning, där några gråsiskor höll till. Det var väldigt lite öppet vatten vid broarna, men vi konstaterade iallafall att kommunen hade satt upp fina skyltar med broarnas namn, så nu verkar de officiellt heta ”Bäverbron” och ”Rallhägerbron”. Några små grupper med domherrar och någon gärdsmyg hittade vi längs Simsholmskanalen.

    Så fortsatte vi längs Munksjön. När vi passerade reningsverket upptäckte vi en pilgrimsfalk som satt stilla mitt ute på Munksjöns is, men avståndet var tyvärr lite för långt för att vi skulle kunna njuta av obsen. Vid Lizardparken var ett gäng kråkor mycket upprörda och arga vid några talltoppar. Vi tänkte att det skulle kunna sitta en berguv i någon av tallarna, men kunde inte se någon. Vid 13-tiden avslutade vi vandringen, såg 3 förbiflygande krickor och skingrades åt olika håll.

    Vi var tre personer som gick tillbaka längs Munksjön och valde att stanna till för en mer noggrann uvkontroll vid tallarna. Efter en stunds intensivt spanande hördes Marie-Louises röst ”Jag ser den!” – och högt uppe i en av tallarna satt berguven! Vi larmade förstås ut den på lokala BANDet; många åkte dit för att se den och för många blev nog uven dagens allra största fågelupplevelse!

    /Ulf Gotthardsson

    Här en bild på uven – hoppas länken fungerar:
    https://www.flickr.com/photos/ulfgotthardsson/53478996350/in/dateposted-ff/

  9. Skulle man inte kunna tänka sig en rad på föreningens hemsida om “Vinterfåglar inpå knuten” den 26-29 januari? Uppgifter om program förra året kan utan vidare strykas.

    1. Hej!

      Det är många som läser “Anslagstavlan” (där vi är nu) på klubbens hemsida. Så nu har ju “Vinterfåglar inpå knuten” (VIK) fått lite PR, tack vare ditt inlägg!

      VIK är en aktivitet som omfattar hela Sverige och som administreras av BirdLife Sverige. För dig som vill räkna fåglar vid din fågelmatning finns det mer information att hämta på BirdLifes hemsida:

      https://birdlife.se/fagelintresse/vinterfaglar-inpa-knuten/

      Lycka till med räknandet!
      /ulf

  10. Vinterns studiecirkel för medlemmar i Jönköpings fågelklubb kommer att handla om “Rovfåglar”.
    Vi kommer att träffas kl. 18:30 på onsdagar vid 8 tillfällen, och med start den 6:e december.
    Upplägget är som förra året, dvs. utan någon ledare, men där alla deltagare blir ansvarig för innehållet vid något tillfälle.
    Anmälan görs genom att skicka ett sms till 0736-79 73 40. OBS! begränsat antal deltagare.
    Hoppas vi ses/PerJonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *