Ådornas Ölandsresa

Ådornas Ölandsresa 21-23 oktober
Det var för sjunde gången som Ådorna åkte till Öland för att skåda höststräck. Aldrig har det varit så vindstilla som denna gång. Det var ganska lugnt även vad det gäller fåglarna.
Vi stannade först i Beijershamn där var det gott om änder som stjärtänder, bläsänder, krickor och knipor. Vadare fanns inte många kvar men kärrsnäppa och tofsvipor såg vi. Sedan åkte vi till boendet i Grönhögen där vi genast hörde sidensvansarnas sirrande. Vi hann med en tur till udden innan det började skymma. Där såg vi kustpipare, brushanar och en skärsnäppa.
På lördagen åkte vi till Sebybadet men när det började regna åkte vi vidare till Stenåsabadet. Vi hann upp i tornet och fick skydd för regnet innan fler sökte sig dit. Det sträckte en del men det var svårt att se i det disiga vädret. Småskrake och storlom blev nya arter för resan. Därefter åkte vi till Naturbutiken för diverse inköp och fika på den fina innergården. Västerstadsviken stod sedan på tur. Där såg vi blå kärrhök, snatterand, gråsiska, bergfink och vinterhämpling. Grönhögens damm blev sista stopp för dagen där såg vi salskrake, brunand, vigg och en vattenrall.
En av resedeltagarna är vinterbadare och hade uppmärksammat att det finns ett kalkbrott i Grönhögen som man kan bada i. Vi promenerade dit på söndagsmorgonen. Fyra Ådor tog sig ett uppfriskande bad i det 13-gradiga kristallklara vattnet! Sedan åkte vi till Ottenby. Vi gick en sväng på schäferiängarna där vi hörde sånglärka och ängspiplärka. Vi såg en en fjällvråk fint från tornet. Resan avslutades vid udden där vi lyckades se brandkronad kungsfågel bland alla kungsfåglar efter en del letande.
Barbro Falk

En tanke kring ”Ådornas Ölandsresa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *