Sträckskådning

Vidablicksgänget firar att man passerat näst bästa årsresultat.
Höststräcket genom södra Vättern är nu inne på sitt 33.e år. Vi räknar 23 frekvent förekommande arter. Där ingår några utvalda arter av, gäss, änder, vadare, måsar tärnor kustlabb och storskarv. För några dagar sedan passerades den hittills näst högsta årsnoteringen på 52.247 fåglar från år 1992.
Eftersom vädret såg lovande ut ville Håkan att Perjonas och jag skulle träffas och räkna tillsammans i dag. Redan tidigt såg vi att mycket gäss, tranor och ringduvor var i rörelse. Mycket av detta sträck gick dock på för långa håll på östra sidan av Vättern för att bli bokfört. Men vi fick in en ny sträckart för Vidablick då en turkduva flög förbi som lokalens 197 art. En ung tretåig mås första för året i verksamhetsområdet gladde oss samt 2 pilgrimsfalkar, 3 havsörnar liksom ovanligt många för lokalen sträckande 55 ormvråkar. Ingen av dessa ökade på statistiken men de 650 vitkindade gässen bidrog väsentligt till dagens summa på 1.231 fåglar som höjde årets totalsumma till 53.712 ex.
Håkan tyckte att vi borde fira detta med god Prinsesstårta från Lands Konditori.
Jan Blomqvist

En tanke kring ”Sträckskådning

  1. Vad kul! Grattis ni tappra skådare vid Vidablick!
    Ännu en gång kan man konstatera att ju mer tid man lägger på sträckskådning i Vättern, ju större är sannolikheten att man prickar in de stora sträckdagarna under året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *