Klubbaktiviteter 2011

 

Jönköpings fågelklubbs exkursion, vadarhelgen på Visingsö. 29-31/7 2011

Bör man titta på väderprognosen över huvudtaget?

Sällan har man under alla år som jag varit med på vadarhelgen (som är den bästa o trevligaste excun alla kategorier, förstår verkligen inte att än fler ej kommer med på denna) sedan jag flyttade till Jönköping 1996, att väderprognosen varit dyster.

Fredag regn, lördag regn, o söndag givetvis regn. Jag vet ärligt talat inte om jag sett en sådan dyster prognos någonsin. Fredag morgon började utan väta, jag hade bokat färja framemot 15-tiden. Så viss förhoppning att SMHI skulle ha fel smög sig på en. Men 12,30 började regnet ösa ned. ”det blir ett blött tält att sätta upp” tänkte jag direkt. Men avgången för färjan närmade sig så höll skurarna upp och inte kom det sedan några nya långa eller kraftiga diton på hela helgen.

Man blev riktigt glad att SMHI hade så! Fel!!

Man blir ack så taggad när det är dylika lågtryck för då funderar man alltid på om det skall bli något nedfall av vadare eller andra arter på öa. Men även här misstog vi oss betydligt. Tråkigt att behöva konstatera, men så lite fågel/vadare under vadarhelgen har sällan skådats! Inga höga antal och inte så mycket olika vadararter heller. Totalt sågs 19 vadararter, trots allt fler än antal deltagare i år. Vilket var 13 deltagare som deltog längre eller kortare tid under helgen.

Den mest uppmärksammaste obsen bör väl ändå vara den stora mängd dvärgmås som rastar i kärret, numer denna tid på året. Denna helg maxade vi 160ex, i blandade åldrar och dräkter. Trenden de senaste åren är att det verkar bli fler och fler dvärgmåsar som rastar. Sommarens maxantal har varit ca 200ex, vi får väl se om vi får än fler dvärgmåsar nästa år. Övriga fåglar med vadarna i första rummet om man skall nämna några är mindre strand, större strand, svartsnäppa, brushane, småspov, storspov, kärrsnäppa, grönbena, rödbena, ljungpipare, kustpipare, strandskata, drillsnäppa, gluttsnäppa, enkelbeck, tofsvipa samt de ”röda” vadarna spovsnäppa, kustsnäppa, myrspov. Man kan ju sakna t.ex. mo/småsnäppa, men det finns fler att hänga in nästa år.

Bland rovisarna kan vi nämna ormvråk, bivråk, fiskgjuse, lärkfalk, tornfalk.

Simänder kan nämnas skedand, snatterand, stjärtand, bläsand samt många krickor förstås.

I år hade vår medlem Ulf G. lobbat lite för att några skådarvänner från Västergötland och Skövde trakten av komma ut till öa. Dessa två mycket trevliga kvinnor gjorde även så. Jag tror nog att de fick blodad tand för detta och vi önskar och hoppas att de vill komma ut till öa och vadarhelgen fler år.  Så andra natten, d.v.s. natten till söndag så var det tre kvinnor och fyra män som tältade vid Sandudden. En stor fördel med Sandudden är att man kan få lä om det blåser en aning oavsett från vilket håll det än blåser. Den stora dungen ger alltid lä från något håll, kanon.

Visst ligger de härliga kvällarna kvar länge på näthinnan även när höstens kalla vindar kommer göra sig gällande om några veckor. Vättern spegelblank med solnedgången och öppen eld, skådarkompisar man äter gott tillsammans med och berättar diverse skådarhistorier med.  Ja, de härliga upplevelserna gör att man nästan, men bara nästan redan längtar till nästa år o vadarhelgen då.

Tack till alla som under kortare eller längre tid bidrog till att helgen blev så trevlig.

Vid tangentbordet PETER BERGLIN


Ringmärkarmorgon, 2011-08-21

Jag vill tacka alla som hjälpte till att få dagens ringmärkningsmorgon vid Landsjön till den lyckade aktivitet som det blev. Vi var totalt 21 personer som deltog eller medverkade på något sätt. Dagen gick väl i sångarnas och rovfåglarnas tecken. Strax innan 7 visade en brun kärrhökshane upp sig fint nedanför fältstationen. Vi stannade till hos K-G Persson som precis fått upp sina nät. Där hörde vi en vattenrall med sitt karaktäristiska grisläte. Borta hos Janne och Svahn (varför säger man förnamnet på en och efternamnet på den andre? Det är en annan historia) fick vi tillfälle att stifta bekantskap med lövsångare,gransångare (som smet ur nätpåsen),rörsångare,törnsångare,ärtsångare och trädgårdssångare på lite närmare håll. Frida och Filip (de yngsta på exkursionen) fick både klappa och släppa några av de fångade fåglarna. Flera törnskator rörde sig bland buskar och stängselstolpar.

På väg till tornet kom en sparvhök och passerade och väl uppe i fågeltornet lyckades vi se både lärkfalk och pilgrimsfalk på relativt nära håll. En ormvråk sträckte också förbi tornet och i luftern fanns gott om svalor och tornseglare. Svanfamiljen visade upp sig fint (sångsvan) och en brunandhona guppade i vågorna.

På väg tillbaka stannade vi till hos K-G igen,som hade fångat både kärrsångare och sävsångare samt en törnskata,men han hade släppt dessa fåglar innan vi hann fram. Trots det var det ett ganska nöjt gäng som åkte tillbaka till den stora staden söder om Vättern.

De som dröjde sig kvar lite längre lyckades även få syn på en fiskgjuse som fiskade i Stickelösaviken.
Björn


Sträckräkning på Vista Kulle, 11-09-17

24 personer besökte Vista kulle för att deltaga i sträkräkningen. De flesta stannade vid Paviljongen medan några tog sig upp på toppen vilket var att föredra då fåglarna i det vackra vädret flög högt.
Bofinkar dominerade med ett par tusen.
Mest intressant var en förbiflygande pilgrimsfalk och några bändelkorsnäbbar
som sågs uppe på toppen.Mer detaljer finns på Svalan
KG Persson


Barnarps fågelmarker, 11-09-18
Nåja ledde en exkursion i trakterna runt Barnarps elststation idag. Massa regn under natten men uppehåll under hela exkursionen. Lite klent med rastande tättingar men rovfåglarna visade sig fint. Tio deltagare fick njuta av flera tornfalkar som jagade över fälten. Inte mindre än fyra blå hökar visade sig bra. Lite kortare obsar av ormvråk,brunhök och duvhök gjordes. Vid fikat kom en pilgrimsfalk förbi och när vi fikat klart och gick en runda till så lyfte en tung och kraftig pille från ett fält och visade upp sig mycket fint. På fältet hade den satt i sig en knipa som den förmodligen hade tagit i luften när den flög mellan sjön och ett viltvatten. Så med den på näthinnan kunde vi avsluta dagen och summera ca 40 arter på listan.

Mvh
Thomas


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *