Ringmärkarmorgon

Jag vill tacka alla som hjälpte till att få dagens ringmärkningsmorgon vid Landsjön till den lyckade aktivitet som det blev. Vi var totalt 21 personer som deltog eller medverkade på något sätt. Dagen gick väl i sångarnas och rovfåglarnas tecken. Strax innan 7 visade en brun kärrhökshane upp sig fint nedanför fältstationen. Vi stannade till hos K-G Persson som precis fått upp sina nät. Där hörde vi en vattenrall med sitt karaktäristiska grisläte. Borta hos Janne och Svahn (varför säger man förnamnet på en och efternamnet på den andre? Det är en annan historia) fick vi tillfälle att stifta bekantskap med lövsångare, gransångare (som smet ur nätpåsen), rörsångare, törnsångare, ärtsångare och trädgårdssångare på lite närmare håll. Frida och Filip (de yngsta på exkursionen) fick både klappa och släppa några av de fångade fåglarna. Flera törnskator rörde sig bland buskar och stängselstolpar.

På väg till tornet kom en sparvhök och passerade och väl uppe i fågeltornet lyckades vi se både lärkfalk och pilgrimsfalk på relativt nära håll. En ormvråk sträckte också förbi tornet och i luftern fanns gott om svalor och tornseglare. Svanfamiljen visade upp sig fint (sångsvan) och en brundandhona guppade i vågorna.

På väg tillbaka stannade vi till hos K-G igen, som hade fångat både kärrsångare och sävsångare samt en törnskata, men han hade släppt dessa fåglar innan vi hann fram. Trots det var det ett ganska nöjt gäng som åkte tillbaka till den stora staden söder om Vättern.

De som dröjde sig kvar lite längre lyckades även få syn på en fiskgjuse som fiskade i Stickelösaviken.
Björn

Ringmärkning Landsjön
Ringmärkning i Landsjön foto:D.Steen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *