Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 165 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Inget mera örngott! Åteln är uppäten men ändå goda chanser för örn.

    Här kommer en sista liten blänkare inför lördagens örn-exkursion till Hornborgasjön.Den organiserade matningen av örnar vid Trandansen på Hornborgasjöns strand har avslutats för säsongen. Men eftersom det ännu finns goda chanser att se örnar runtom i området kör vi enligt de ursprungliga planerna.
    Vi sticker från Jönköping, gamla OnOff-parkeringen vid A6 (glaspyramiden) vid 6-snåret i morgon lördag 3/3.
    Eftersom örnarna nu är mer utspridda får vi hjälpas åt att speja över isarna, i trädtopparna och uppe i luften. Själv såg jag tre havsörnar av olika ålder när jag rekade i området förra helgen. Förhoppningsvis har den senaste veckans vårväder och friska vindar brutit upp större partier av isen så att vi kan kolla svanar, gäss, änder, doppingar och allsköns andra vårtecken. För stt inte tala om allt som rör ser i buskar och vassar.
    Vägarna runt sjön börjar bli mjuka av värmen men vi behöver ändå inte gå några längre sträckor för att nå dit vi vill.Enligt föranmälningar verkar vi bli nånstans 7-10 personer men fler är välkomna.
    Sedvanlig utflyktsutrustning, stövlar rekomenderas, matsäck efter magsäck. Vi ses 6 på parkeringen. Ring mobilen 070-6359112 om det är några frågetecken. Lennart b

  2. Hej Jönköpingsskådare!

    Jag vill be er alla att kolla upp så att ni har rapporterat allt för 2011 på Svalan och skrivit raritetsblanketter där det krävs. Jag saknar till exempel blanketter på ett antal labbar, måsar, tärnor och alkor. Se till att få detta gjort nu innan våren går igång på riktigt.

  3. Än kan vi inte blåsa “faran över”; vitvingad trut nu i Linköping, dvs fullt möjliga att hitta även i inlandet… Vem blir först att hitta en i våra trakter?!
    Var är bästa trutställena måntro? Vättern känns förstås het även om truttillgången inte är sådär imponerande kanske men typ Oset, hamnarna jkpg och huskvarna? Finns andra tänkbara places? Hulttippen, där borde väl kunna finnas trut? Nån som har heta tips får gärna dela med sig.

  4. Rättning mittåt, alla örnskådare! Samling klockan 6.00 som det ju står i klubbprogrammet! Platsen dock densamma On Off-parkeringen A6
    hälsn lennartb

  5. Hej alla Örnskådare!
    Lördag 3/3 sticker vi till Hornborgasjön för att spana efter örn. Förhoppningsvis kanske vi kan se lite andra roligheter också. Jag föreslår att vi träffas vid On Off-parkeringen (vid glaspyramiden) på A6 klockan 8.00 för gemensam avfärd. Tycker ni att det är för sent eller för tidigt får ni höra av er och föreslå lämpligare tid.
    Ta med utflyktsfika efter behov.
    Om ni har några frågor, ring mej på 070-6359112
    hälsn lennartb

  6. Vid solnedgången satt koltrasten och sjöng lite trevande i grannens ek.Lika underbart varje vår. Det var full belöning för vinterns alla äpplen.Vi,jag och koltrasten har tydligen inte samma definition, som meteorologerna,vad vår är.
    Tidigare under eftermiddagen roade jag mig med att skicka ut Program 2012,en Matrikel och Kallelse till årsmötet. Bör komma i slutet av veckan. En tidning skulle också varit med men tekniska problem gör att den kommer lite senare.

  7. Det går mot ljusare tider! Just nu är det stor aktivitet på de mindre korsnäbbarna och hackspettarna. Ta en tur t ex till Dumme mosse och njut. Än så länge dåligt med ugglerapporter på Svalan. Både slag och lappuggla sedda endast några mil utanför verksamhetsområdet. Det är hög tid för oss att också titta något kul. Meddela gärna hur det går på era uggleturer.

  8. 20120208 c:a kl 10 observerades från mitt fönster en havsörn flygande vid Södra Vätterstranden i höjd med Apotekargränds mynning i Jönköping.
    Den flög vidare över centrum i riktning Munksjön.

    20120209 c:a kl 11.30 observerades samma? havsörn flygande på samma plats. Den flög vidare österut och observerades även av en mycket fågelkunnig man bosatt nära Järnvägsundergången i Norra Strandgatans östra ände.

    Ragnar Jonsell

    Försökte även rapportera via Svalan men den manualen ar obegriplig för mig och min hustru som ändå är datorvana

    1. Hej Ragnar.
      Jo, jag håller med om att manualen är obegriplig. Det har skett en del förändringar på Svalan sedan den manualen skapades, så den innehåller numera en del direkta fel.

      Skriver en mycket enkel manual här så att du iaf kan rapportera dina fynd.
      1. Logga in.
      2. Klicka på “rapportera”
      3. Välj lokal för fyndet. Välj i första hand en närliggande lokal som redan existerar. Om du inte hittar någon lämplig lokal, klicka på “ny fyndplats”.
      4. Zooma in med kartverktyget till det område du gjort observationer i. Du zoomar genom att först klicka på de röd/vita prickarna till höger om kartan för att bestämma hur mycket du vill zooma, sedan klickar du på kartan. Vips kommer du lite närmare.
      5. När du zoomat så att du är nära (nivå 3 eller lägre) dyker det upp prickar med lokaler som finns sedan tidigare. Om det finns en lämplig lokal, klicka på den och rapportera sen. Annars får du skapa en lokal. Det är ganska enkelt, men jag går inte in på det här.
      6. Rapportera. Klicka på rubriken “Rapportera”. Då dyker det upp en sida med en massa vita fält som du kan fylla i. Fyll i denna sida efter bästa förmåga (alla är vi barn i början och det är lätt att göra fel eller missförstå). I fältet “Aktivitet” finns flera typer av aktiviteter du kan välja på, uppdelade i två grupper. I den ena gruppen finns aktiviteter som refererar till häckning. Använd endast dessa om du misstänker att den aktuella fågeln häckar i närområdet. En gulsparv som sjunger vid fågelmataren i januari rapporteras tex inte med aktiviteten “spel/sång” (vilket är ett häckningskriterium) utan med aktiviteten “spel/sång, ej häckning”. Samma sak gäller tex gransångare som sjunger på hösten.

      Hoppas detta hjälpte, annars kan du höra av dig till någon i föreningen, så hjälper de dig gärna.
      Under hösten har det annonserats att en ny version av Artportalen (Svalan) kommer lanseras(det senaste ryktet är att den kommer mars-april) . Mycket är lika, men en del förändringar kommer införas. Till den nya versionen skall det också komma en uppdaterad manual.

      MVH
      Fredrik Litsgård

  9. En liten påminnelse om söndagens vadareföredrag, kl 16 i Hovslätts hembygdsgård, se även programmet. Tror det blir ett trevligt och givande föredrag som lär oss mer om sommarens fina vadarsträck.

  10. Ringmärkningscentralen informerar om en ringmärknings- och -rovfågelsatsning i Grekland under våren. De söker ringmärkare och rovfågelräknare till satsningen som leds av Grekiska Ornitologiska Föreningen. Satsningen kommer pågå mellan den 25 mars och den 25 maj. Är du intresserad så hör av dig till Tord Fransson på Ringmärkningscentralen.

    Bifogar hela brevet, på engelska, med kontaktuppgifter här nedan:
    Antikythira Bird Observatory run by the Hellenic Ornithological Society (the Greek partner of BirdLife) is organizing a bird ringing campaign (supervised by the Hellenic Bird Ringing Center) and a raptor migration monitoring campaign. Both monitoring campaigns will run from March 25th up to May 25th on Antikythira Island.
    We are seeking ringers and observers to join us as volunteers, to help us carry out the two campaigns.

    Information on the accommodation provided, the volunteers’ tasks, how to get there, and other frequently asked questions can be found here:
    http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=1781&aID=810

    For more information please get in contact with Christos Barboutis (barboutischr@gmail.com)

    Information on species and numbers of birds ringed during last year’s ringing campaign can be found here: ABO’s BirdRinging Newsletter

  11. Var uppe vid Tranebo och besökte fågelmatningen borta i skogskanten som var igensnöad och ingen aktivitet syntes. Rensade hålen och tog bort snön så solrosfröna kom fram. Det tog mindre än 5 min så var fåglarna på plats. Talgoxe ca 25, blåmes 10, entita 2, talltita 2, svartmes 4, tofsmes 2, nötväcka 1. Grönfink, domherre,gulsparv, m korsnäbb, st hack och kungsfågel i träden runt omkring.Glöm inte bort att mata ordentligt så ni får med mycket fågel på SOF’s fågelbordsräkning nu i helgen.

  12. Vi var sex ådor som strax för kl 8 på lördagmorgonen tog färjan över till Visingsö. Vid Brahekyrkan gjorde vi vårt första stopp och där glödde 40 – 50 granna bändelkorsnäbbar i morgonsolen som just träffade lärkträdens toppar. Trädkrypare, tofsmes och större hackspett bidrog till den goda starten. Medan vinden och molnen tilltog såg vi – förutom oräkneliga kajor, kråkor och råkor – bl a pilgrimsfalk, ormvråk, 60-talet sidensvansar, gulsparv, knölsvan, grågås , kanadagås, skäggdopping, storskrake ….. och sist men inte minst en brunand, ♂, på väg ut ur hamninloppet på Visingsö. Sammanlagt noterade vi 31 arter.
    Vi tog färjan tillbaka 12.30, mycket nöjda. Ett par av oss stannade till i Röttle By på vägen hem och gjorde slut på matsäcken medan strömstaren hoppade på stenarna i ån framför oss och de första snöflingorna föll. En dag med mersmak!
    Margareta Andermo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *