Vidablick

Vidablick

Hur hittar du dit?

Vidblick är ligger i Bankeryd. Det är skyltat från genomfarten (Kortebovägen) ut till KFUM-gården. Mittemot brandstationen tar man av mot norr och följer skyltningen.
Koordinater: SWEREF 99 N, E  6414625,  448630   Parkeringsplatsen Vidablick


Vad kan man se?

I Vidablickskogen är det gott om skogsmesar och flera hackspettarter håller till i området. Men först och främst är Vidablick en mycket givande sträcklokal. Redan runt midsommar börjar de första sydsträckande fåglarna dyka upp. Storspovar, enstaka skogssnäppor och svartsnäppor och skrattmåsar, är ofta de tidigaste sträckarna. En bit in i juli intensifieras tärn- och vadarsträcket och i slutet av juli kommer så de arktiska vadarna – bl.a, myrspov, kustsnäppa och kustpipare m fl. arter, alltid lika efterlängtade. Bäst ses dessa på eftermiddagen och kväller då man har fint medljus. Morgnarna kan också vara mycket givande men då kan motljuset vara lite besvärande. Även flera andarter, som kricka, sjöorre och svärta, kan sträcka i relativt stora antal redan i slutet av juli. Från mitten av augusti börjar även labbsträcket. Samtliga labbarter – kust-, fjäll-, bredstjärtad- och storlabb har setts här. Från september och ända in i december, ses ett omfattande and-, gås- och svansträck, även om parkeringshuset Sesam (fd Abisko) i Jönköping kanske är den bästa platsen för att följa det sträcket på. Av ovanligare fåglar har här bl.a setts – praktejder (2 st), stormfågel, havssula, silkeshäger, storlabb, svarthuvad mås och sillgrissla

3 tankar kring ”Vidablick

 1. Hej Tomas!

  Ja, vi är förstås intresserade av att sprida kunskap om fåglar och fågelskådning. Kontakta mig direkt på ulfgotthardsson@yahoo.se så kan vi diskutera frågan.

  Med vänliga hälsningar,
  Ulf, ordförande i Jönköpings Fågelklubb

 2. Ett närmare samarbete skulle enligt mig vara önskvärt (jag bestämmer dock inte). Till exempel skulle det kunna vara en dag eller ett pass med fåglar i fokus på våra vidisläger (mellanstadiet).
  1-2 besök per sommar, där vi fokuserar på arter i den direkta omgivningen (inte bara ovanliga utan även vanliga).
  Det barn idag vet om fåglar är att de sitter i träd och buskar och kvittrar under våren, och att de skiter på våra bilar, det vill vi förbättra!
  Jag kommer att föreslå att vår verksamhetschef Daniel tar kontakt med er (om ni tycker att det är genomförbart).
  Vi har redan liknande samarbeten med Polis, räddningstjänst, friluftsföreningar med flera.
  Vill dock ha klartecken från er innan jag lämnar över till Daniel@kfum.org

 3. Undrar om jag kan få citera denna sida till vår hemsida vidablick.org? Givetvis med länk till er sida och en uppmaning om att läsa mer.
  Vi på Vidablick välkomnar alla som är intresserade av djur och natur eftersom det sammanfaller med vår egen målsättning.
  Fågelskådare är alltid välkomna och väcker ofta intresse hos våra gäster och lägerdeltagare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *