Noen och Hyllingen

Ådornas utflykt till Noen och Hyllingen 7 maj

Vi var åtta kvinnor och en man som åkte till våra grannkommuner Tranås och Aneby för att skåda fågel. Vi började med Nostorps våtmark strax öster om Adelöv. Där fanns många grönbenor men även några svartsnäppor, en gluttsnäppa och ett par brushanar. En brushane hade fina svarta halsfjädrar. En svarthakedopping låg på nära håll och en rördrom tutade från vassen.

Vi åkte vidare till Deglaberget med utsikt över Noån. I kvällssolen åt vi vår matsäck. Även här tutade en rördrom och enkelbeckasinen spelade. En knipa simmade förbi med två ungar. Sedan fortsatt vi till Hyllingen utanför Aneby. På vägen ner till maderna växte det rikligt med backsippor på en grusås.

En inte helt lätt väg. Först över en skranglig stätta och sedan dubbelt taggtrådsstängsel. Men med gemensamma krafter kom vi över eller under. En man gick framför oss, men det var ingen fågelskådare, enligt Gunnar, för han bar på en korg. Själv bar han på en låda med en parabolapparat för att bättre kunna höra den eventuella dubbelbeckasinen.

Framme på maden visade det sig att mannen var Mats Theorin fågelskådare från Aneby. I korgen hade han en likadan parabol! Han berättade att förra året hördes ingen dubbelbeckasin vid Hyllingen och ingen i år så här långt. Nu gällde det att spetsa öronen. Enkelbeckasinerna tickade och efterhand som skymningen tätnade spelade de allt mer.

En uggla flög över maden på långt håll, jord- eller hornuggla, det gick inte säkert att avgöra. Nu var klockan över tio, då hörde Mats plötsligt i sin parabol dubbelbeckasinen. De som ville fick låna utrustningen, en del hörde den ändå. När alla fått höra det säregna ljudet var det dags att ta sig i mörkret tillbaka till bilarna.

Barbro Falk

En tanke kring ”Noen och Hyllingen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *