Vadarcirkel – avslutning på Öland

Under ledning av Per-Jonas Andersson har klubben under våren genomfört en studiecirkel speciellt inriktad på vadarfåglar. Som avslutning arrangerades en exkursion till Öland den 11–13 augusti. Vid denna tid är många vadare på flytt söderut och på Öland finns det många fina lokaler där de rastande fåglarna kan beskådas.

Vi var 11 förväntansfulla resedeltagare som alla såg fram emot att få praktisera våra teoretiskt inhämtade kunskaper i verkligheten. Redan den första fågeln vid det första stoppet i Beijershamn satte oss på prov. Den till synes uppenbara rödbenan (den hade ju röda ben…) visade sig vara en svartsnäppa!

Vi besökte flera fågellokaler på södra Öland; Beijershamn, Stenåsa, Seby, södra udden Ottenby, Västerstadsviken och Risinge. Bland vadarna såg vi de vanligaste ”tringorna” såsom grönbena, drillsnäppa, rödbena, gluttsnäppa och en och annan svartsnäppa. Bland ”calidris” såg vi rikligt med kärrsnäppa och större strandpipare, även de vackra kustsnäpporna och några spovsnäppor sågs. Bland de mer ovanliga vadarna hittade vi en smalnäbbad simsnäppa vid Beijershamn.

Vid Sebybadet på den östra sidan hade vi glädjen att få uppleva ett bra flöde av sträckande fåglar, varav en hel del sträckte helt strandnära. Bland annat kunde vi njuta av vackra kustpipare och myrspovar som passerade förbi på nära håll.

Vid Sebybadet mötte vi också en familj med småtärnor som helt orädda och mycket nära oss fiskade och matade ungarna – en häftig upplevelse!

Även om temat för resan var vadare fick vi naturligtvis se många andra arter och sammanlagt noterade vi 120 arter under våra tre dagar på ön.

Vi tackar Per-Jonas för en väl planerad och genomförd resa samt sakkunnig ledning och support!

/ Jarl Strömbom, cirkeldeltagare

Foto Jarl Strömbom: Småtärna
Foto Jarl Strömbom: Cirkeldeltagare
Foto Jarl Strömbom: Kustpipare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *