VINTERVANDRING SÖNDAG 22 JAN 10.00

På söndag håller vi vår traditionella vintervandring i östra Jönköping. Vi träffas i Liljeholmsparken, vid GC-tunneln under järnvägen klockan 10.00 och börjar med att titta efter vad vi kan hitta i kanalen. Därefter rör vi oss mot Rocksjön och eventuellt längre mot Munksjön. Vilka fåglar vi ser beror på is- och snöläget; är omgivande sjöar isbelagda erbjuder Liljeholmskanalen öppet vatten, då ofta med någon spännande vattenfågel.

Foto Ulf Gotthardsson

Eftersom vi inte rör oss särskilt långt, är det här en aktivitet som du kan välja att avsluta när det passar dig. Ingen föranmälan behövs – vi ska ju inte samåka någonstans.

Se till att ha riktigt varma kläder (inklusive mössa och vantar) och gärna en enklare fika!

Välkommen!

Ansvarig Ulf Gotthardsson, 070-274 1948 .

Foto: Ulf Gotthardsson

4 tankar kring ”VINTERVANDRING SÖNDAG 22 JAN 10.00

  1. Hej!
    Förr ägde vintervandringen alltid rum sista söndagen i januari, men nu tycks fågelklubben föredra söndagen dessförinnan. Vi i Naturskyddsföreningen tycker att det är synd att vi inte kan marknadsföra evenemanget även till våra medlemmar, vilket vi gjort tidigare när vi hade ett närmare samarbete. Kommer ni att hålla fast vid den näst sista söndagen även för 2024? Då kan vi vara bättre förberedda.

    1. Hej Pia!

      2024 års vintervandring finns redan inplanerad: söndagen den 21 januari 2024.

      Ni är välkomna att hänga på. Det är en aktivitet som vi brukar lägga in i programmet för naturguidningar i kommunen. Vi ser alltså gärna att andra fågelintresserade än bara våra egna medlemmar passar på att ses och skåda tillsammans på ett enkelt sätt.

  2. Vintervandring med UTTER!

    Vi var ett tjugotal deltagare som inledde exkursionen med att vandra längs Liljeholmskanalen. Bland alla gräsänderna kunde vi se fiskmåsar, enstaka viggar, storskrake, sothöna samt de lite mer exotiska smådoppingarna och den bläsandhona som varit på plats ett tag.

    Vi flyttade oss snart till Rocksjön och i sjön hittade vi storskarvar, en skäggdopping, knipa och en gråtrut. Däremot var det mycket fattigt på småfåglar; några blåmesar, talgoxar, en rödhake och gråsparv fyllde på i artlistan.

    Efter en kortare fikastund vid grillplatsen intill John Bauer-parken gick vi vidare mot fågeltornet vid Kalmar Udde. Två salskrakar flög runt över södra delen av sjön, och en flock på 10-talet sothöns låg alldeles utanför den lilla plattformen nära tornet. Plötsligt stressade sig sothönsen ut mot mitten av sjön. Vi spanade ut över området – och fick strax se vad som skrämde dem – en UTTER !! Den kom inifrån vassen och simmade, mestadels under ytan, men kom upp då och då i bråkdelar av sekunder så att den gick att se. Troligen hade den tänkt sig en sothöna till lunch, men när sothönsen hade upptäckt den var det nog inte annat att göra än att simma tillbaka in till sjöstranden och vassen.En riktigt härlig och oväntad upplevelse!

    Vi gick vidare längs spången mot den stora plattformen och spanade därifrån en stund. Där var det verkligen inte mycket liv, men några av oss hann iallafall se en varfågel som kom flygande, och som efter en kort stund i en trädtopp långt långt bort sedan drog vidare.

    Nu var fingrar och tår så pass genomfrusna att vi valde att avbryta vinterskådningen och ta oss hem. Om jag har räknat rätt, såg vi gemensamt 22 arter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *