Resultat Allhelgonarallyt

Kalmar sätter nytt rekord i Allhelgonarallyt i Småland
Ronny Johansson
Alla tidigare rekord pulvriserades av Kalmar OF i årets upplaga av Allhelgonarallyt i Småland 5-6 nov. Kalmar vinner på 131 arter vilket är hela 5 arter bättre (!) än tidigare rekord från 2020, där årets varma vädret bidrog med arter i Kalmar som strandskata, storspov, gluttsnäppa och dvärgmås. Starka resultat även av Oskarshamnsbygden på 123 arter, med bl a bredstjärtad labb, tretåig mås och bändelkorsnäbb samt utanför resultatet en obestämd blek/tornseglare, samt av Tjust FK på 120 arter med bl a mandarinand och skärsnäppa. Vitgumpad buskskvätta hittades i Torsås (foto Oscar Jönsson), fjällgås i Växjö, silltrut i Jönköping och på Höglandet, samt att nästan alla lag hade ägretthäger. Sammantaget var hela 365 skådare ute i fält och så här ser resultatet ut:
1. Kalmar OF 131 arter (25 medl)
Lasse G Petersson är otroligt nöjd över årets reklordsiffra, inkluderande arter som strandskata, storspov, gluttsnäppa, tretåig mås, dvärgmås, tobisgrissla, ägretthäger, lappsparv
2. Oskarshamnsbygdens FK 123 (25)
Hans Bohlin gläds åt resultatet med bl a smålom, svarthakdopping, ägretthäger, kustpipare, skärsnäppa, bredstjärtad labb, tretåig mås, tobisgrissla, gransångare, bändelkorsnäbb, (samt en obest. Torn/Blek tornseglare).
3. Tjust Fågelklubb 120 (27)
Magnus Kasselstrand rapporterar att årets resultat blev 120 arter med 27 deltagande rapportörer. Bland arterna kan nämnas mandarinand, tretåig mås, skärsnäppa och sillgrissla.
4. Växjö 114 (30)
Näst bästa resultatet någonsin i Växjö där Thomas Hultquist höll i sammanställningen med bl a fjällgås, skedand, brushane, sädesärla, lappsparv.
5. Jönköpings FK 109 (25)
PE Svahn rapporterar för Jönköpings fågelklubb att 109 arter räknades in under helgen av 30 skådare. Arter var bl a bergand, järpe, gråhakedopping, silltrut, smålom, gransångare, svarthätta.
6. Ljungby 107 (21)
Roger Karlsson rapporterar om smålom, smådopping, ägretthäger, kungsörn, dvärgbeckasin, trädlärka, sädesärla.
7. Västbo FK 104 (16)
Erik larsson rapporterar att Västbo lyckades få in 104 arter. Den mest intressanta var en dvärgmås som sträckte söderut vid Draven på lördagen och den var ny för artrallyt. Vi missade dock t ex kungsörn, järpe, sothöna, trana, berguv, mindre hackspett, forsärla, nötkråka. Vädret var ju bra på lördagen, men på söndagen var det jobbigt med mestadels regn. 16 personer lämnade rapporter.
8. Torsås 102 (6)
Oscar Jönsson & co gör ett fantastiskt resultat på 102 arter med bl a gravand, smådopping, ägretthäger, berguv, vitgumpad buskskvätta.
9. Tingsryd 99 (22)
Tingsryds Fågelklubb satte nytt rekord på 99 arter meddelar Anders Borgehed. Även antalet skådare var rekordhögt med 33 pers och bland arterna hittar vi bl a mandarinand, fiskgjuse, dvärgmås, trana och brushane.
10. Aneby, Eksjö & Tranås 97 (29)
Mats Thorin summerar insatserna på Höglandet och konstaterar att få rapporter inkommit från Tranås men att 29 skådare ändå får ihop 97 arter. Bland de mer rara arterna märks ägretthäger och atlantsilltrut, och några sena obsar var sädesärla och trana.
11. Hultsfred 94 (13)
Calle Ljungberg inkommer med Hultsfreds lista, där de fick ihop 94 arter. Roligast var väl ägretthäger, svärta, spetsbergsgås, prutgås och stenfalk, skriver Calle. Tråkiga missar var kanadagås, mindre sångsvan och sparvuggla.
12. Värnamo FK 93 (10)
Mats Johansson höll ihop artlistan i Värnamo som slutade på 93 arter, där bl a smådopping, ägretthäger, kungsörn, trana, trädlärka, svarthätta, nötkråka
13. Skillingaryd/Vaggeryd 83 (20)
Hans Boberg har noteringar på totalt 83 fågelarter inom Skillingaryd/Vaggeryds kommun. Resultatet innebar att vi prickade vårt medelvärde från alla tidigare rallyn. Det känns som en helt okej arbetsinsats. Vädermässigt en helg med dimmig lördag och en regnig söndag, vilket inte gav några nedfall och sträcket var mycket sparsamt! Smådopping, kungsörn, berguv, svart rödstjärt, snösparv.
14. Uppvidinge FK 81 (21)
Rolf Lilja rapporterar från Uppvidinge kommun om bl a prutgås, svärta, järpe, smådopping, kungsörn, svart rödstjärt, lappsparv.
15. Vetlanda OK 78 (23)
Vetlanda OK slog rekord i antal deltagare och noterade bl a järpe, ägretthäger, röd glada, vattenrall, större korsnäbb.
16. Nybro/Emmaboda 77 (15)
Ulf Edberg meddelar att man missade ägretthäger trots tips om att den setts i området. Arter som landade in på listan var järpe, gransångare, svart rödstjärt och snösparv.
17. Nässjö 73 (13)
Janne Petersson rapporterar från Nässjö om en magrare artlista än tidigare år. Vädret var emot oss med blåst och regn under söndagen och endast 13 skådare deltog under helgen. Udda arter var järpe, dvärgmås och ägretthäger.
18. Markaryd FK 58 (16)
L-E Andreasson noterar ägretthäger som ny rallyart i Markaryd och dessutom noterades kungsfiskare och svarthätta.
19. Alvesta FK 57 (8)
Per-Stefan Hallberg summerar bl a ägretthäger och dvärgmås från Artportalen.
Nästa år kör vi igen!
Ronny Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *