Ådornas utflykt till Roxen och Svartåmynningen 13 april

Ådornas utflykt till Roxen och Svartåmynningen 13 april

Det var en lite gråmulen men vindstilla morgon som fem ådor åkte till Svartåmynningens naturreservat strax utanför Linköping. Målarter för utflykten var rödspov och fjällgås.

Det fanns 39 fjällgäss i området när vi var där. De var utspridda över maden men fyra hade vänligheten att landa strax nedanför plattformen vid Sättunaviken så vi kunde se att den vita pannbläsen går upp på hjässan och den gula orbitalringen. Fjällgässen rastar här varje vår i april. Det är den plats där flest fjällgäss rastar i Sverige. Många är färgmärkta men lokala skådare berättade att de omärkta gässen ökar i antal vilket är positivt.

Vi såg två rödspovar på långt håll. Fler fanns i området men var svårsedda.  Pilgrimsfalk och fiskgjuse rörde sig i området och skedänder, snatteränder och salskrakar sågs bland änderna.

På hemvägen besökte vi Tåkern och naturum vid Glänås. Rördrommarna tutade i vassarna och en ägretthäger flög över vattnet. Vi stannade till vid Holmenmaden där vi bland annat såg ett par gråhakedoppingar.

Nästa utflykt för Ådorna går till IÖ mekaniska i Bankeryd som tillverkar fågelringar. Det blir på tisdag 26 april. Samling vid Studiefrämjandet 10.00, anmälan till Margareta Andermo tel 070- 787 59 76.

Barbro Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *