VINTERVANDRINGEN 23 JANUARI 2022

Vi var 11 personer som samlades vid Liljeholmskanalen på söndagförmiddagen för ett par timmars fågelvandring i centrala Jönköping. Det dröjde inte många minuter innan vi hade lyckats se dagens mest önskade fågel – smådoppingen – i kanalen. Annars var det mest som väntat – tillsammans med gräsänderna såg vi enstaka viggar, storskrakar och sothöns, och högt uppe i en al for ett gäng grönsiskor runt.

I Knektaparken upptäcktes dagens första rörhöna, men i övrigt var det ganska fågelfattigt – kanske för att nästan hela Rocksjön var isbelagd. Fikastunden vid vita bryggan (John Bauerparken) förgylldes av en orädd rödhake som gillade att bli matad med skalade solrosfrön. Vid de avstängda broarna kunde vi se en ung knölsvan och här skymtades också en liten snabb markspringande fågel, som möjligen var en vattenrall.

Fyra av oss gjorde så den sista avstickaren till Simsholmen, där flera gråtrutar och två storskarvar höll till långt ute i Munksjön. Dagens sist noterade art blev sidensvans; vi såg en flock med cirka 20 fåglar vid Kålgårdsrondellen. Totalt skrapade vi ihop 28 arter.

Text och bild: Ulf Gotthardsson

Bild: Rödhaken som tyckte om vårt sällskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *