Hälsning från Visingsö

Vandringsbrev nr 85 december 2020 från Rüde
 
I dessa oregerliga, osäkra tider är det skönt att på Öa kunna luta sig mot den natur, ekskog, fält och strand, som finns på och runt omkring.
Jag möter alltfler vandrare ,springande, cyklande personer ,diskuterande ,pratglada när jag är ute i dessa för tillfället
ganska så blåsiga, regniga dagar. Vi har ju kommit till julmånaden.
Minns att vi har under de 13 åren jag varit här haft både älg, hare. rådjur, räv 
och ett dött ilandflutet vildsvin här på ön men även annat levande som grodor ,paddor och insekter  med flera objekt vilka ju upplever sina speciella problem med torka och bilister. Det är inte bara fåglar då, utan annat oväntat också.
Apropå träd så har ett träd blivit/varit namngivet(    ).  Man kan tolka
allvar i detta också i att  andra än öbor(ingen nämnd ingen klämd)  ska lära sig skilja på ek och bok.  
Kan säkert ge viss trygghet också.
 
På träden finns också gamla, även nya,  kärleksförklaringar som vi/man kanske ska tala tyst om, men ändå har utgjort 
sorg eller glädje hos någon förälskad öbo, eller är det andra som vågat karva…Det kan ju gjorts för länge sedan som det sitter högre upp på stammen.
Förra årets brandfarliga flishögar har nu gudskelov blivit bortforslade från ön, årets ligger kvar ännu.
 
Fågelmässigt så har vi ännu i december, mest troligt över vintern,  3-4 fjällvråkar ,3-4 tornfalkar, vars holk som synes måste bytas, (), 10-11 ormvråkar , någon duvhök – och -sparvhökar. Och pilgrimsfalk också.  Havsörnar är alltid att se så länge det finns intressant byte för dem.  Stare och sånglärka finns och kan ju övervintra liksom kråkfågel ,sparvar, mesar och tamduvor, även några ringduvor, och  upp till 1000 gräsänder  .  En duvhök  hade kört in sig i VAIS padel- inglasade bana och det gick bra att plocka ut den. Troligtvis klarade den sig bra .Där finns nu plastprofiler på väggarna. Alla våra rovfåglar sitter oft/ibland på hustak och vägstolpar. Lätta att se men också skrämma om man stannar för nära.
Duvhök är en förr hatad, men numera har man förstått deras roll i naturen.Detta är en i år född hona, som krånglade in sig genom glasdörren, och kunde hämtas ut. Den jagar mest på kråkfågel. Duvhök häckar normalt i tätare skogar än på ön.. Någon sparvhök har också dött vid jakt av mindre fåglar och pangat in i förnsterrutor. Det går bra sätta plastprofiler på fönsterrutor. Plastprofiler har satts upp på padelbanan. Se hos VAIS! 
 
Jodå vi har en julbock också på ön.
 
Önskar er alla en fin JUL och och ett Gott Nytt År! (det går nog att klicka på fotona så de blir mindre)
Sköt om er
hälsar Rüde på Visingsö( som inte vill att mina foton blir spridda)
Några fler foton kan man inte lägga in här utan kolla på 
då o då, det är nyheter och foton varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *