Öland 17-19 okt. 2020

Intervjuer i snålblåst när Ådornas besökte Öland 17-19 oktober 2020
Det blev en resa till Öland även i år, men i miniformat. Vi var bara fyra anmälda så det räckte med en kombibil och en stuga i Grönhögens stugby.
En student som studerar etnologi i Lund hade hört av sig och undrat om hon som i en del av sitt uppsatsarbete fick följa med till Öland. Hon skall skriva en kandidatuppsats om kvinnligt identitetsskapande och platstillhörighet inom en fritidssysselsättning – med fokus på fågelskådning. Vi erbjöd henne att delta i våra utomhusaktiviteter och att intervjuer fick ske utomhus. Hon och hennes pojkvän som var fågelskådare var med oss under lördagen och söndagen. Han som chaufför och höll sig i bakgrunden. Vi tyckte det var roligt att de var med. Inget som hindrade vad vi ville göra. Hon som inte varit fågelintresserad tidigare sa att hon tyckte fågelskådning verkade roligt och kanske följer med oss ut någon gång när hon hälsar på sin mamma som bor i Jönköping.
Efter en kall och dimmig resa kom vi ner till ett soligt och vindstilla Öland. Vi började med att åka ner till Ottenby och gå ut över Schäferiängarna för att titta på en större beckasinsnäppa. Där såg vi också kustpipare, kärrsnäppor, myrspov, gravänder, större strandpipare, havsörn och kungsörn. Sedan åkte vi ner till Ölands södra udde. Där satt en kattuggla i ett träd. Vi såg bland alla skarvar, ejder, alfågel, snatteränder, bläsänder och en prutgås. På kungsgården hade en härfågel setts tidigare under dagen. Den hittade vi inte men vi såg ladusvalor, hussvalor, gråsiskor, grönsiskor, trädkrypare, bofink och större hackspett.
Söndag morgon träffades vi vid Sebybadet. Efter regnig natt blev det sol och blåst. I lä bakom ett hus genomfördes intervjuerna. Sedan åkte vi till kungsgården igen efter nytt larm om härfågeln. Denna gång hade vi tur och fick se den. Efter det åkte vi ner till udden igen. Nu såg vi skärsnäppa och strandlöpare på de yttersta stenarna. En duvhök flög förbi och en varfågel satt i en nyponbuske.
Efter ett tips av guiden på Naturum åkte vi till Grönhögens industriområde för att leta svart rödstjärt, vinterhämpling och kungsfiskare. Mängder av småfågel flög bland vinterståndarna. Det var mest gråsiskor, men vi tyckte oss se vinterhämpling ibland dem. Svarta rödstjärten såg vi inte, men kungsfiskaren som höll till i dammen såg vi fint. I dammen simmade flera brunänder. Under en kvällspromenad till Grönhögens hamn sågs en bergand av de båda som gått dit.
På måndagen åkte vi till Västerstadsviken. Där det var i stort sett tomt på sjöfågel men mycket småfågel i vassarna mest pilfink och grönfink. Vi åkte över Alvaret till östra sidan. Vi såg en fjällvråk, ljungpipare och mängder av tofsvipor.
På Naturbokhandeln fick vi bra service eftersom vi var de enda kunderna just då. Efter en sista fika åkte vi hemåt, nöjda med att ha kommit till Öland även i år och fått en del nya kryss. Artlistan stannade på 79.
Barbro Falk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *