Tisdagsvandring 14maj

14 maj 2019 Tisdagsvandring RocksjönVi var 19 personer som samlades i John Bauerparken denna kväll för att tisdagsvandra längs spången genom Rocksjön. Redan vid samlingsplatsen kunde vi lyssna in björktrast, koltrast, ärtsångare, svarthätta och – vad som skulle bli kvällens mest hörda – lövsångare. Nära vita bryggan låg sothöns och gräsänder och längre ut fanns knipa, skrattmås och skäggdopping.
Tornet på Kalmar udde bjöd på fisktärnor och den fortsatta promenaden längs spången gav en intensivt sjungande sävsångare, en lite mer tillbakadragen sävsparv och en flock av insektjagande ladusvalor.
Från den stora plattformen upptäckte någon en flock gulärlor som födosökte i vassen innanför spången. Lite närmare studier av deras färgteckningar i ansiktet avslöjade ärlorna som ”nordliga”, dvs den underart som häckar från mellersta Sverige och norrut.
Bäverbron och rallhägerbron gav inte så mycket att se, så vi fortsatte ner till södra tornet.  Längs vägen dit sjöng en rödhake, men överlag var det ganska tyst i området. Vid tornet fanns ytterligare en sävsångare, och nya möjligheter att titta noggrannare på fisktärna och skäggdopping.
Vi vände tillbaka i en betydligt snabbare takt, men stannade till vid de båda broarna, där nykläckta knipor och gräsänder simmade. Nu har jag knappt nämnt dem, men nästan var vi än stannade hördes sång av lövsångare. Kvällen avslutades med en tydligt sjungande gransångare när vi hade kommit tillbaka från spängerna./Ulf Gotthardsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *