Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 024 kommentarer tillAnslagstavlan

 • Andreas Lägermo

  För den som vill observera ett par strandskator med 2 ungar finns fina möjligheter på Ryhov just nu. På innergård mellan målpunkt F och G uppehåller sig ungarna och oftast en förälder medan den andre letar mat på annat håll. Innergården belägen på plan 3 men bäst vy får en från korridor på plan 4 eller 5.

  • Ulf Gotthardsson

   En kommentar till Andreas strandskatehäckning: Ett annat par häckar på taket till Skandinaviska Gjuteriskolan, byggnaden närmast Odengatan mellan Erik Dahlbergs-parkeringen och Preem-macken. Än så länge springer två lurviga små ungar runt på taket och matas av föräldrarna, och där är de omöjliga att se från marken. Men inom några dagar kommer de förhoppningsvis att hoppa ner till parkeringsplatsen vid ED och går då att följa bättre.

  • Björn

   Det har också varit ett par strandskator på Jordbruksverkets tak som fick ut tre ungar. Tyvärr finns ingen kvar i livet. Vet någon om de lägger om kullen ifall ungarna dör tidigt på säsongen? Strandskatorna är kvar på taket.

 • Blomma

  1:a tisdagsvandringen i Rocksjön besöktes av 10 herrar och 8 damer. Fågelsången var under hela vandringen mycket återhållsam. Detta får vi nog skylla på sista dagarnas ruggiga väder. Det var väl egentligen bara svarthättan som kom upp i förväntad sångaktivitet. I sjön sågs bl a skäggdopping, vigg, storskrake, sothöna, skrattmås, fiskmås, gråtrut samt någon födosökande fisktärna. Talrikt med svalor snappade insekter över vattenytan där ladusvala var talrikast men även hus och backsvalor fanns på plats. Från vassen hördes några sävsparvar, lövsångare och en gransångare. Några lyckades höra en på håll sjungande sävsångare. När vi skulle skiljdes efter vandringen stämde gärdsmygen äntligen upp sin intensiva sångstrof. Typiskt nog när jag lämnat gruppen på väg till bilen hördes både rödhake och sävsångare sjunga alldeles intill spången.

 • peter berglin

  PGA riktigt dålig väderprognos för morgondagen när excu till Tåkern var planerad. Så har ansvarig och en från styrelsen sagt att vi ställer in för denna gång.
  Men håll linserna rena

  kämpa på, när vi får bättre förutsättningar.

  MVH PETER BERGLIN

 • Hans Lööf

  Rapport från Jönköpings fågelklubbs exkursionen, Uvabergets Naturreservat 13/4 2019 07:00 – 11:30
  Vid samlingen i Tenhult beslutades att först starta med ett stopp vid Tenhults maskinstation där det tidigare i veckan larmats en svart rödstjärt. Fågeln var kvar, hördes sjunga och en del fick även se den på långt håll i motljus. Även fyra hämplingar sågs kura på ett tak för att värmas av morgonsolen.
  Sedan samling vid Uvabergets parkering där ytterligare två kvinliga skådare väntade på oss, och då var vi tio män och fyra kvinnor.
  Naturreservater bildades 2013 och har nu under vintern varit föremål för naturvårdsgallring där merparten av gran huggits bort för att nyskapa skogsbete för nötkreatur.
  Under promenaden ner mot udden hördes de vanliga skogsmesarna, rödhake, gärdsmyg och en större hackspett i den nu frihuggna aspdungen. På stigen ut mot ”skådarudden” beundrades den gamla naturskogen med sina 300 åriga tallar. Sedan letade vi pilgrimsfalk, men ingen falk i någon av favoritgranarna i södra delen av branten. Men en kvinna i gruppen med ”falkögon” hittade hanen i bergbranten väl kamouflerad och lät sig väl studeras i tubkikare så länge vi var kvar på udden. Att det var hanen blev självklart när vi såg honan väl nerkrupen på sin bohylla. Hon har nyligen påbörjat ruvningen, och tidvis sågs hon vända på huvud och visa vingspetsar.
  Förmiddagskaffet intogs på utsikten vid Uvabergets nya grillplats. Brun kärrhök och talltita fick en del se.
  Ett kortare stopp gjordes sedan nere i dalsänkan i reservatets norra del för att se biotopen där en mindre flugsnappare sjöng och höll revir i al-sumpskogen förra våren. Vi imponerades också av de grova och långa granarna som växte i dalbottnen, längdmätta och dokumenterade till 42 meter i längd! Kungsfåglar och svartmesar sågs och hördes från de höga granarna.
  Sista stoppet gjordes vid Tenhultsbadet där vi såg bl.a. grågås, Kanadagås, skäggdoppingar, knipor och brun kärrhök på nära håll. Kärrhöken har i flera år häckat inne i Herrgårdsviken, där även tranor häckat i anslutning till badplatsen! Som avslutning hördes gransångare sjunga i den norra strandskogen.
  Kanske inte så många fågelarter, drygt 30, men en solig trevlig dag i vacker natur och engagerande klubbdeltagare.
  Hans Lööf

 • Björn

  Vore det inte läge att tillsätta en arbetsgrupp som ser över lokalerna i Artportalen inom vårt verksamhetsområde? En del lokaler skulle behöva flyttas för att passa bättre med vekligheten (Vättersnäs, Huskvarna, m.fl.), Rocksjön borde vara huvudlokal och Bäverbron, Rallhägerbron etc. vara dellokaler, radien för de olika lokaler kan nog behöva ses över för att inte överlappa alltför mkt.

  Detta borde vara en uppgift för styrelsen att ta tag i tycker jag, eller om det finns någon ansvarig för lokalerna inom vårt verksamhetsområde för Artportalen.

  • Blomma

   Hej Björn. Jag har talat med rrk om Rocksjön och problemet med lokalerna du nämner. Det blev ingen lösning i första vändan, får se vad återkopplingen ger för svar. Ett som är säkert är att stor oordning råder med publika och personliga lokaler och deras kopplingar till huvudlokaler eller ej. Just nu är frågan vem som kan ändra detta på rätt sätt så att tidigare observationer hamnar där de ska vara. När vi vet hur och vad som går att ändra och vem som kan göra detta. Jag återkommer när jag vet mer i frågan så kan vi då diskutera hur vi går vidare på bästa sätt.

   • Blomma

    Nu är Rocksjön åtgärdad av Thomas Rostedt i rrk. Jag har bl a kollat runt på våra lokaler och deras utbredning. Det är ju en hel del plock med att ändra lokaler och många har åsikt om vad som är rätt och fel. Därför kanske det är bäst att vi tar ett möte i höst/vinter och diskuterar vilka ändringar som är mest akuta att ändra. Till dess kan ni väl fundera på vilka lokaler som du anser är felplacerad/lämplig storleken på radien/koppling till rätt huvudlokal m m. Vid namnsättning av lokaler tycker jag man ska tänka på att skriva t ex platsen först Jönköpings hamn, Barnarps elstation o s v. Dåligt exempel Hamnen Vättern vilket vi har flera av bara i vo. Sen kan du ju gå in och ändra dina personliga lokaler när du är inloggad på AP/Min sida ändra lokal.
    Jag återkommer med tid och plats för detta möte senare i höst.

   • Björn

    Tack Blomma för att du roddar i detta. Jag sitter gärna med i en sådan arbetsgrupp. Det är bara att höra av sig.

 • Visingsö-Erstadkärret Nuläge 16.4 2019

  Idag på förmiddagstid så har Länstyrelsens Pål Mernelius satt upp ett elstängesel modell mindre kring den östra vassen. Detta för att hästarna inte skall kunna gå in där och äta av vassen. Den östra vassen är dock under godtagbar tillväxt. Kärret är väl fyllt med vatten och bör klara viss torka på grund av förra årets fördjupningsarbeten. Öarna i kärrets “sjö” behöver dock nederbörd för att vegetationen där skall växa och locka bosättare till kärret.
  Omgivningen till Erstadkärret av strand,fält och skog visar dock också på behovet av riklig nederbörd. Stränderna är breda och fälten torra. I skogens marker och diken finns ännu något vatten men det behövs mycket av nederbörd för att det inte “skall bli som förra året”.

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>