Ett duvhöksöde ..

IMG_1072 A

Gunnar Pettersson på Storegård vid Ed/Norra udden på Visingsö meddelade mig på kvällen den 12.3 att han hade en skadad rovfågel. Jag for upp morgonen den 13.3 och konstaterade, tyvärr, att en av de 2K/2K+ duvhökarna som vi sett jaga på Öa under vintern,troligen hade flugit emot något på eller kring Gunnars ladugård och syntes oss oförmögen att flyga,men ändock pigg och fin.

Jag erinrade mig den tidigare brandkårsutryckningen tillsammans med Jan Blomqvist och en vindkraftskadad fjällvråk två år tidigare till Anders&Carina Jonsson i Gläntan, Näsby i Vetlanda (se hemsidan om “skadat vilt”) och beslöt göra sammanledes denna gång.

Janne var lite upptagen och Jörgen Hansson följde med på en lätt snöig, trevlig biltur till Vetlanda.

Duvhöken installerades hos Jonssons och skall få tid att vila upp sig och förhoppningsvis bli bra. De arbetar helt ideellt med detta och hade senast en kattuggla som patient. Gläntan ligger vackert utanför Vetlanda och paret Jonsson har också ett lantbruk med hönseri.

Det är Anders Jonsson som skymtar på det ena fotot.

När vi diskuterade fågeln så kom vi fram till att detta var en duvhökhane som påbörjat sitt andra utvecklingsår 2K+/3K   och om snart skall påbörja utvecklingen mot den första vuxendräkten. Den exakta tidpunkten för denna utveckling kan variera …Fortfarande finns “delar” av ungfågelsdräkten kvar, slitna stjärtfjädrar, vattringen på bröstet ännu oregelbunden och grövre än hos en vuxen fågel..ögonfärgen går mot det röda..som hos en vuxen hane…

Kring Gläntan i Näsby/Vetlanda övervintrar ormvråk och fjällvråk och området verkade klart intressant för oss båda…

Vi återkommer med närmare information om hur det utvecklar sig med duvhöken…

Ett samarbete mellan skribenten Rüdiger K och fotografen Jörgen H (13.3 2013)

 

IMG_1075 A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *