Hornborgasjön

Utflykt till Hornborgasjön lördag 2 mars 2013.

Två bilar med sammanlagt 9 utsövda och förväntansfulla fågelintresserade drog strax efter 8 på morgonen mot Hornborgasjön. Första stoppet gjordes vid Trandansen,som helt begripligt var helt tom på tranor. En örn satt uppburrad mot morgonens kyliga vindar i ett träd långt bort. En familj sångsvanar vilade på isen. Ett till en början försynt gåskackel,som tilltog allteftersom solen började värma och flera småflockar med såväl grå- som kanadagäss flög in och landade i det fortfarande frusna landskapet,gav lite föraning om en kommande vår.

Sedan en bläsgås upptäckts blev det under letandet livliga diskussioner kring hur man skiljer grågås från bläsgås och fågelboken halades upp vid några tillfällen. Vi fick senare under dagen flera tillfällen att bättre kunna studera bläsgässen från alla sidor,så att både bröst-/bukmarkeringar och bläs framträdde tydligt.

De första vitkindade gässen upptäcktes av Anders bland en flock kanadagäss.

Sedan gick färden till Utloppet och där hade sol och vind tinat upp vägen till tornet,vilket kändes underbart efter den hemska halkan vid Trandansen. Vindarna hade dock friskat i och skådare med de lätta varianterna av stativ fick skakiga upplevelser av bl a sångsvanar,knölsvanar,havsörnar,knipor,viggar och en ensam salskrakehona. 2 storskarvar iklädda vårskrud dök runt utloppet och lämnade platsen samtidigt som vi.

Vid Hornborgaån gjordes en stopp och strömstarens aktiviteter kunde avnjutas under lång tid av alla i gruppen.
Det blev en lugn fika vid Fågeludden i lä,men inga fåglar. Där var helt tillfruset.

Avslutningsvis drog vi till Falköping för att försöka se en pilgrimsfalk,som skulle ha setts i en av två stora silos i stan. Alla kämpade tappert,men pillen ville inte samarbeta. Ändå uttryckte alla att de var nöjda och det var skönt att sätta sig i bilarna och dra hemåt efter en härlig heldag i underbara människors sällskap.

Hämtat från anslagstavlan skrivet av Monica Engstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *