Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 164 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Strömstare, rödhake och gärdsmyg vid Dunkehalla under lunchpromenaden tillsammans med Annelie Liliekvist. Första svirrande blåmesen i träden längs med ån, våren på väg..?

  2. Ekologiskt fågelfrö från Slåttergubben?! Ämnar lägga beställning inom kort, så hör av er senast fredag 20/1 om vi ska samordna beställning! Likaså, är det nån som råkar ha vägarna förbi Vreta Kloster (Linköping) och vill hämta med er fåglamaten får ni hemskt gärna höra av er!

  3. Min sambo John var i Linköping och hämtade frön hos Slåttergubben, vi tyckte det var en självklarhet att köpa ekologiska frön när vi hittade till hans sida.
    Vi köpte dom två olika fröblandningarna och raps och ja, fåglarna gillar det!
    Men tanka på priset som inte alls är farligt tycker vi att man ska överväga att köpa en säck eller två från Slåttergubben

    Jan, som säljer produkterna är väldigt trevlig och har många bra tips om att få en fågelvänlig tomt.

  4. EKOLOGISKT fågelfrö borde ju förstås vara en självklarhet i var kvinnas och mans trädgård! Nu finns det att köpa, kolla in http://www.slattergubben.se, en grymt trevlig sida för övrigt. Fåglamaten finns för avhämtning utanför Linköping, hör av dig till mig inom kort om du vill samordna köp och hämtning. Fröblandningen låter spännande tycker jag, å raps å kanske…

    jag nås på bob.lind.birder(åså ett litet tjusit a mä snabel)gmail.com

  5. Är nybliven ägare till en iPhone. Vilka fågelappar är bra att ha tycker ni proffsskådare? TACKsam för råd. MVH amatöramatören Karin

    1. Hej Karin
      Först och främst kan jag tipsa om Tweetdeck. Det är en app för att twittra (som att skriva en miniblogg). JFK har ett konto där det löpande kommer information från vi som är anslutna. Det kan vara allt ifrån att meddela att man ser en fågel till att ställa en fågelrelaterad fråga. Du kan antingen använda JFKs konto eller skapa ett eget. Mer info finns under fliken Tvitter i menyerna ovan.

      BMS
      Om du är ansluten till Club300s alarmsystem för ovanliga fåglar.

      LärKvitter
      En app från Jordbruksverket om slättlandskapets fåglar. I appen kan du läsa mer om arten, hot och åtgärder, lyssna till lätet och se beståndstrender. En trevlig liten app.

      Vill också tipsa om BirdAlarm
      Bli väckt av en ödsligt hoande kattuggla eller en flöjtande koltrast =)

      ViVa
      Sjöfartsverkets app för vindhastigheter/vindriktning. En mycket bra app om du åker ut till väst/östkusten för att skåda sträck.

      //
      Fredrik

    2. Av de som jag testat (och jag har testat de flesta tror jag…) har jag fastnat mest för:

      Chirp! Europe
      Bild och läten för vanliga fåglar.

      Kviddevitt
      Bild och läten för vanliga fåglar. Bra koppling mot Wikipedia.

      Birds of Northern Europe
      Teckningar, bilder och läten med summerande beskrivningar. En fälthandbok i telefonen. Svenska artnamn men sedan på engelska.

      /Erik

    3. jag kapar tråden lite för att slå ett slag för Androidägarna och ett program på “market” sök på :
      WP & UK Birding Checklist
      Och ni skall finna ett väldigt komplett program med 924 arter flertalet med ljud och text samt utbredningskartor nu vet jag att det har kommit artnamn med svenska (men för övrigt engelsk text.
      Som komplement finns koppling till wikipedia för varje art (om man är uppkopplad mot internet).
      Det kostar 25 kr hela programmet, har ni frågor så kontakta mig.
      PS det finns en demo som man kan testa: UK Birding Checklist (demo)
      – Skapa krysslistor – Lägga in egna bilder – ljud – utbredningskartor – egen text mm.

      PE Svahn

    4. Stort TACK för hjälp med att sondera terrängen!:) men varför finns det ingen kikarapp…

      1. Ja, jag har funderat på samma sak. Gärna med en artbestämningsfunktion. Rikta telefonens kamera mot en fågel och vips så dyker en korrekt artbestämning upp. 😛

  6. Använd kommentarskolumnen för bättre rapportering i Svalan

    Ett viktigt syfte med Svalan är att dela med sig av intressanta observationer. Med hjälp av kommentarskolumnen kan man göra ett mer exakt beskrivning av obsplatsens läge.

    Jag har hittat tre aktuella exempel på välgjort rapporterande
    Gustav Ivarsson 30 december smådopping i Rocksjön
    Fredrik Litsgård 13 december snösiska i John Bauers Park
    Lotta Berg 14 december stenknäck vid Jordbruksverket.

    Gustav beskriver detaljerat när, hur och var smådoppingen rört sig i Rocksjön. Därmed får en annan skådare en sportslig chans att hitta en så skulkig art i en så stor lokal som Rocksjön.
    Fredrik beskriver exkt i vilka träd han sett snösiskan. Därmed får en annan skådare en sportslig chans att hitta en snösiska bland fnattiga gråsiskor.
    Lotta talar om att stenknäcken höll till vid restaurang Guvenören. Stenknäck är ingen särskilt ovanlig art. Men Lottas beskrivning ger en nybörjare en chans att få möta en charmig art.

    Det är inte bara klubbmedlemmar som läser av Svalan. Det är bra att även tänka på nybörjarna när man rapporterar. Kanske leder det till att klubben får de nya medlemmar vi så väl behöver. Nybörjarna är också våra extra spejarögon ute i markerna. Det är rätt så typiskt att det var en dam som matade fåglar på tomten och kunde hantera sin fågelbok som hittade kalanderlärkan i Vetlanda den 15 januari 1972.

    Gott Nytt År

    1. Gott, håller med dig Gunnar till fullo.

      Åtminstone tidigare användes inte kommentarsfältet vid rapportsammanställning, dvs till “Fåglar i södra…” och vi har väl om jag inte missminns uppmanats att inte använda det (!). Då berodde det väl på att det var tekniskt svårt/utrymmeskrävande att tanka ner även det fältet. I kommentarsfältet står ju givetvis en hel del matnyttigt och användbart till rapporten.

      Hoppas det är ett minne blott och att vi numer nyttjar kommentarsfältet fullt ut!

    2. Jag vet inte om jag håller med dig Gunnar. Är det inte lite av tjusningen med fågelskådning, att fåglarna är rörliga och att man behöver leta lite innan man hittar den fågel man söker. Det är visserligen gott att bara sätta sig ner vid middagsbordet och äta sin middag, men är inte halva nöjet att själv få laga sin mat?

      Bara för att någon ser en snösiska i ett träd under en viss tid så behöver ju inte det innebära att den är kvar i samma träd fem minuter senare. Fåglarna har ju vingar och kan röra sig över stora områden på kort tid.

      Men eftersom jag verkar vara ensam om den uppfattningen så får jag väl böja mig och börja rapportera lite flitigare i kommentarsfältet i Svalan……

      1. Till viss del håller jag med dig Björn.
        Fåglar flyger och min snösiska (som du nämnde) var mycket riktigt borta dagen efter. Alkekungen i Jönköpings hamn var också något av det räligaste och mest svårXade för mig på länge… Här var den information som dök upp på svalan redan gammal och oanvändbar för den som ville se fågeln.
        Men för de nybörjare som har svårt att hitta på/till lokalen, eller i det fall det rör sig om en “löjligt” stationär individ (dvärgbeckasin i ett dike på vintern, adress till en privat fågelmatning etc) så kan kommentarsfältet innebära skillnaden mellan ett X och en dipp![Dipp = När man försöker se en (ovanlig) fågel på en bestämd plats men får åka hem utan att ha sett fågeln][X = samma som dipp men med ett “lyckligt slut”]
        Kommentarsfältet används med fördel som minnesanteckning och för att stärka observationen i de fall den skall behandlas av RRK. En minst lika viktigt funktion är att kommentarsfältet kan användas för att skryta lite för kompisarna (“Örnvråken flög av och an några meter över mitt huvud i underbart kvällsljus”)

  7. Hej
    När det gäller västkustresan är söndagen den 8/1 föreslagen i programmet. Jag har fått in 1 anmälan hittills. Håll koll på denna sida för mer info.

    Mvh
    TR

  8. Tranans ankomst till Södra Vätterbygden
    Jag har kollat fenologidata på våran hemsidan och funnit att tranan anlände ca 17 april i slutet av 1930-talet och nuförtiden kommer den ca 5 mars. Den kommer alltså mer en månad tidigare. Tänkte eventuellt skriva om det i klubbtidningen.

    Men jag saknar historiska väderdata. Gick bet på att hitta något på internet. Är det någon i klubben som sitter inne med historiska väderdata från 1920-talet till nutid vill jag gärna få ta en titt i dom.

    Gunnar Rosqvist

  9. Hej!

    Vintervandringen den 26/12 är kl. 10.00 som förr om åren.

    God fortsättning och Gott Nytt År får man väl passa på att önska alla!

    1. Kungsörn även vid kl. 14:30 idag. Webbkameran inte från Dumme mosse tyvärr utan från Store Mosse Nationalpark i kommunerna Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.

      1. Självkart är det Store mosse, blandar fortfarande ihop alla dessa “stora” mossar =)

  10. Vet inte om ni vet, men de planerar att bygga 6st vindkraftverk norr om landsjön. Gå in på freewind.se för mer info kolla under projekt.
    /Calle

    1. Jodå, vi har fått info om projektet och siktar på att yttra oss om det också.

  11. Nu har vi lyckats ordna ett nytt datum för föredraget om vadarnas flyttningsvägar som tyvärr blev inställt i november. Söndagen den 5 februari kl 16 gör vi ett nytt försök och även denna gång är lokalen i Hovslätts hembygdspark. Mer info kommer i programet och på hemsidan nästa år.Vi hoppas att virus (och väder) är på vår sida denna gång, det verkade som om det var rätt många som hade tänkt komma.

    1. Visst blir det klubbmöte. Vi tänkte prata om hemsidan, programmet och Twitter, och vad som händer i fågelmarkerna förstås. Fika blir det oxå.

  12. Ryktas om att den döda tornugglan från Axamo i själva verket var en jorduggla… Vore ju intressant att veta förstås. Ryktet kommer från fb-gruppen Vår skådarvärld och Nicklas S som varit i kontakt med NRM angående den tornuggla som hittades nyligen i Mörlunda. Man (någon hågad) borde nog helt sonika ta kontakt med NRM för att bringa klarhet!

    1. jahaja, hugad var jag ju… SÅ, jag har epostfrågat NRM om tornugglan. Återkommer med ev svar.

      1. NRM bekräftar; JORDUGGLA som hittades vid Axamo i höstas och som de fick in där inlämnaren var osäker på art. Så ingen tornuggla alltså.

        Peter på NRM gjorde en sökning på de tornugglor de fått in från Smålan bak till 1993 och fann 2 stycken, båda från 90-talet, från Aneby och Ljungbykrokarna. Nyligen en också i Mörlunda.

    2. Hej Bob,
      NRK skickade rapport till upphittaren som jag fick del av. Det stämmer att ugglan var felbestämd. Jag har ändrat den rapport jag la in på Svalan till Jorduggla. Har för mig att jag även skrev på hemsidan någon gång omkring 15 oktober, men jag kan ha fel. Peter B bör ju också ändra sin Svalanrapport.
      Blomma

    3. Hej Bob,
      Angående tornuggleobsar kan du få lite mer uppgifter om du tittar på hemsidan, Listor, Rariteter så får du några mer obsar.

      1. knepig felbestämning. o han som gjorde den ska vara konservator??!!
        vilken konservator var det, vore kul att veta!
        som alltid, det är bättra att kontakta skådare mindre felkällor då, iaf med döda ex.

        HÅLL LINSERNA RENA
        PETER BERGLIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *