Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 181 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Strandvandringen kring Södra udden på Visingsö den 14 oktober 2012
    I strandvandringen kring Södra udden på Visingsö den 14 oktober deltog Gustav Ivarsson,Inga-Maj Filipsson ,Karin Enquist,
    Margareta Andermo samt undertecknad. . Vi vandrade i höstfärgad omgivning drygt tre timmar både på stig, på väg ,på fält och längs strand.
    Dessutom en bra sikt och goda övriga förhållanden samt en något ombytlig nordan.
    Anmärkningsvärda arter kan ses på Svalan . Allt från tre blå kärrhökar, vilka sågs så gott som samtidigt till
    återkommande grågåssträck, en flock vinterhämplingar samt ett anmärkningsvärt utsträck av kråkfågel. Goda tillfällen till koll
    av lockläten gavs, liksom en kaffetår vid piren på södra udden.
    Vandringen kommer att upprepas nästa år..
    Allting gott alltså
    Rüdiger Kasche e.u

  2. Ett 25-tal personer var med under en kortare eller längre tid vid sträckräkningen på Vista kulle den 7/10. Inga stora antal sträckande fåglar, men en blandning innehållande bl a bläsgås, vitkindad gås, stenfalk, fjällvråk, duvhök, trädlärka, varfågel och stenknäck.

  3. Vi var 6 personer som var vid Vista kulle idag på morgonen. Det var ganska bra tryck på sträcket och över 5000 bo/bergfinkar passerade. Det roligaste var nog den stripgås som kom tillsammans med en flock grågäss och drog mot söder över sjön. Annat roligt var 8 stjärtmesar, 7 trädlärkor,en ung duvhök och 12 sparvhökar.

    Vi får hoppas på lika bra sträck imorgon.

  4. Hejsan.

    Vi har varit med om ett gäng märkliga händelser involverande Kungsfåglar på vår arbetsplats i Habo. Det pågått under ett par tre dagar nu att fåglar flyger in i samma par fönster och blir då sittandes alldeles snurriga av förståliga skäl. Men det som är märkligt är att det är gång på gång att de flyger in i fönstren. Finns det någon förklaring till deras beteenden?

    MVH
    Andreas

    1. Hej Andreas.
      Vet inte om det finns någon erkänd förklaring till varför det just nu flyger in extra mycket kungsfågel i just det fönstret, men jag har en trolig förklaring:
      Just nu flyttar många av våra skogsfåglar (bla kungsfågel, blåmes, svartmes etc). Jag vet inte hur det ser ut runt din arbetsplats, men sannolikt bildar omkringliggande hus eller skogsområden en “kungsfågel-korridor”, där många kungsfåglar väljer att flyga. Vidare är det sannolikt att fåglarna inte uppfattar att det är ett fönster utan ser bara reflektionen av naturen bakom (eller ser eventuella krukväxter/inomhusträd innanför fönstret. Jag tror inte att det är samma individ som flyger in i fönstret upprepade gånger utan det är nog helt enkelt så att det är massvis med kungsfågel i skogarna runt Habo. Om försomrarna kan man ofta se en del fåglar som attackerar speglar och andra reflekterande glasytor, detta är mer sannolikt ett revirhävdande beteende där hanen ser en annan hane i spegelbilden och försöker försvara reviret mot denne.

      För att komma till rätta med detta kan man sätta upp ett klistermärke i form av en rovfågelsiluett på fönstret, vilket skall få småfåglar att vika undan. Det finns dock studier som indikerar att rovfågelsiluetterna bara har begränsad effekt och att det är bättre att placera ränder eller prickar på fönstret så att fåglarna helt enkelt uppfattar att det är ett hinder. Att klistra upp prickar eller ränder på fönstret (ganska tätt skall de sitta) är kanske inte något som ni vill göra? Då är en rovfågelsiluett bättre än inget, och de flesta tycker att de är förhållandevis prydande också.

      1. Tack för svaret!

        Skall se vad vi ska göra. Det är även idag en del flyghaverin mot fönstren.

  5. Sagolika mängder prutgäss
    Från måndag den 24 september till torsdag den 27 september har det enligt Svalan observerats 226 130 sträckande prutgäss i landet. För vår kommun är siffran 4 135.

    1. Sagolika mängder. Verkar som ingen fick uppleva ett magnifikt skådespel när de rastande fåglarna i torsdags kväll lämnade sjön. (Om dom nu gjorde det, vilket de brukar göra i skymningen). Min bedömning av antalet torsdagen den 27 bläsänder sträckande 760 + rastare 2000 totalt 2.760, prutgås sträckande 1.640. Samt Gunnars siffra 4,135 vill jag ge ett lite historisk perspektiv. Bläsand bästa dag 11.9 2001 3.359. Prutgås bästa år 1992 3.796 med bästa dag 29.9 1992 2.900 ex.

      1. Jag var kvar på Abisko igår kväll tills det nästan var helt mörkt, men bläsänderna verkade inte så intreserade av dra vidare. Det var en del rörelse vid kvart i sju, men sedan lugnade de ner sig. Kul var det i alla fall. Det kom två stora flockar prutgäss i skymningen tvekade ett kort tag när de närmade sig hamnen och tog höjd för att sedan dra vidare mot söder. Detg var en häftig dag igår. Tidigare i höst har der ju varit rätt dåligt med sjöfågelsträck.

      2. Dessutom är det ju så att i de 2000 bläsänder som Janne H såg finns ett inte oansenligt antal stjärtänder. Dessutom några skedänder, krickor, vigg m.m. Men det är inte lätt att plocka ut dessa i de flockar som rastar långt ute i sjön.

      3. Underbart att läsa era rapporter – betydligt fler fåglar än de jag upplevde som sagolikt många. Jag bor vid Vätterstranden nära strandparken. Hela torsdag eftermiddagen gick jag ut och in på min balkong och kollade i tuben ut över Vättern, där det låg mängder med fågel – och rätt vad det var kom det fler. Över 1000 bläsänder tyckte jag mig räkna – och 100-tals prutgäss. Och krickor och annat som jag inte kunde identifiera. 8 storlommar simmade närmare land. Framåt 20.00 låg de fortfarande kvar i stora mängder – jag trodde att de skulle dra i gryningen . På morgonen var de borta. För mig var det fantastiskt fint att se dem även om avståndet var stort.

  6. Ytterligare en LAPPUGGLA har setts i vårt vo i år, den 9 september närmare bestämt. Observatören heter Sören Lejhage och platsen var Kopparhultskvarn i Hökensås. Sören var ute med sin kompis Rolf Zetterberg och plockade bär och svamp. Ingen av de båda är fågelskådare, så dom hade ingen aning om vad det var för uggla som dom såg. Men Sören hade kamera med teleobjektiv i bilen som han genast hämtade och fick några fina bilder. Bilden vidarebefordrades och kom till slut fram till Vg:s rapportkommitté som publicerade rapport och bild i Svalan. Detta skedde dock inte förrän häromdan, så obsen har inte blivit allmänt känd förrän nu i dagarna.
    Det är ju bara drygt fem år sen, mars 2007, som den första lappugglan noterades i Habo kn. Man ska nog va lite extra observant uppe i Hökensås efter ett sånt där lyckat häckningsår som det var för ugglor i Norrland förra året.

  7. Gott om änder i Vättern och gott om sträckande gäss (prut/vitkindad). Den som har tid bör ut och kolla kvällssträcket.
    Björn

    1. Jag stog ute på taket och kollade änder och gäss igår. Jag har ganska bra sikt över sträcket, men det som rastar på vättern är det sämre med då sikten skyms av andra hustak och träd. Ändå räknade jag ihop minst 621 krickor som rastade på Vättern och som jag kunde se från min obsplats. Häftigt!

  8. Igår söndag genomfördes en exkursion i Barnarp. Efter två mycket blöta dygn så fick de åtta deltagarna äntligen lite upphåll. På fälten stöttes lite sånglärkor, ängspiplärkor. Några svalor fanns kvar liksom stenskvättor och ärlor. Ett gäng dubbetrastar kunde ses på lite håll. Dagens stora överraskning var nog den havsörn som på ganska låg höjd drog över oss. Dagens summerades till ca 25 arter. För er som var med på vandringen kan jag säga att flickorna vann sin fotbollsmatch med 5-2!

  9. En heroisk och berömvärd insats av Inga-Maj tycker jag, som troligen räddade livet på pärlugglan.

  10. Lördagens (15/9-2012) begivenhet Städning vid Fältstationen Landsjön, vi var tre, personer som kom.
    Rummet där fågelfrö förvaras har städats, gammalt fågelfrö döda möss och annat skräp har forslats bort, med hjälp av ordf. Gräsmattan har klippts kanske för sista gången i år och mycket mer hann vi inte med.
    Tack till Göran S och Göran N

    1. Tack för att ni jobbar! Det är guld värt. Var uppbokad på annat sedan flera månader, men hoppas kunna delta nästa städdag!

  11. Kl 7.30 den 23 augusti fick Inga Maj Filipsson telefon från en granne, på väg till jobbet med cykel. Utanför Rosenlunds Vårdcentralen såg hon skator som angrep något och upptäckte att där låg en medtagen liten uggla. Hon jagade bort skatorna och ringde Inga Maj, som ryckte ut med skokartong som ett akut skyddat boende. Det visade sig vara en pärluggla som jag tog några bilder på (kommer förmodligen senare). Den var skada i näbben och öppnade inte ena ögatKontakt togs med viltvårdare i Vetlanda, som föreslog att ugglan skulle sättas tillbaka när den återhämtat sig. Om det var en unge skulle föräldrarna troligen hitta den. Pärlugglan, som var adult enligt kännare, piggnade till så smått och sattes tillbaka i buskaget kl 21.30. Ögat verkade då på nytta användbart. Nästa dag kl 13.00 satt den kvar och blinkade med båda ögonen, men hade flyttat sig längre in och högre upp i busken. På söndagmorgonen var den borta, och det fanns inga spår efter den. Förhoppningsvis fick Inga Mays räddningsaktion ett lyckligt slut.
    Margareta Andermo

  12. Vill påminna om att det står fel i programmet, vad gäller städdagen, den är nu på lördag 15/9.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *