Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Styrelsen har presenterat ett ambitiöst och välmatat program för år 2021. Säkerligen ligger det väldigt mycket arbete bakom det. Att ställa in skulle säkert kännas illa surt.
Jag skulle ändå vilja föreslå att ställa in punkterna till och med v.25. Först därefter är nästan alla vaccinerade. Jag föreslår att årsmötet flyttas till någon gång under förhösten.
Jag tycker det är ovanligt mycket ormvråk som hållit sig kvar i Södar Vätterbyggden nu i vinter. Det sitter ormvråk lite här och där, tycker jag. Är det fler än jag som upplever detta?
Jag har haft samma intryck. Gott om smågnagare och en mild senhöst/inledning på vintern kan nog ha bidragit till att fler vråkar än vanligt valde att försöka övervintra, men nu verkar det som att en del av dem flyr kylan och snön. Jag såg fem som sträckte söderut i dag.
LUSSESKÅDNING I GRÅVÄDER
Det regnade stilla när vi träffades till Ådornas #lusseskådning i John Bauer-parken vid #Rocksjön. Därför startade vi med fika vid långbordet under tak och tände marschallerna som tidigare besökare lämnat kvar. Det fanns gott om plats för oss 7 deltagare. Ett par rödhakar sjöng i gryningen medan glöggen värmdes på stormköket.
Två nybörjare som fågelskådare var med. Killen ville överraska sin flickvän som fyllde år med något otippat och valde vår lusseskådning. Vi tände tomtebloss och sjöng och hurrade för henne och domherre och koltrast stämde in. När vi fikat klart och lyssnat till bl a nötväcka, gråsparvar och pilfinkar gick vi ner till bryggan där gräsänder och ett par rörhönor rörde sig i strandkanten. Från tornet på Kalmar udde spanade vi ut över sjön i gråvädret, hörde sothönor och anade skäggdoppingar långt borta.
Vi bestämde oss för att pröva lyckan vid Vätterstranden i stället. Där fanns förstås fiskmåsar, kajor, en skata och ett par kråkor. Ute på sjön dök ett par knipor, två unga sångsvanar simmade långsamt förbi och en bit ut hittade vi en svärta.
Sammanlagt noterade vi 19 arter. Nästa år lusseskådar vi igen!/
Nu finns det fågelfrön i klubbens båda matningar vid Tranebo.
I den “blå tunnan” är det laddat med solrosfrön och havre. Talgoxar, blåmesar med flera arter var flitiga besökare idag, däremot saknades arterna som gillar havre (gulsparv, bofink och bergfink), men jag hoppas de snart hitta dit.
Vid skogsmatningen som finns ca. 380 meter NV om fågeltornet, serveras endast solrosfrö. Det är framförallt mesar som utnyttjar denna matning, så det är ett bra ställe för att träna på snabbestämning av entita/talltita.
Hoppas många klubbmedlemmar kommer att få glädje av några trevliga fågelobsar under vintern, och varför inte lyckas med att hitta en “raritet”
Här på Anslagstavlan har det tidigare skrivits om Vättersträcket och rekordsiffror. Sedan 1990 har det bedrivits organiserad och statistikförd sträckskådning från bl a Vidablick i Bankeryd. De grupper detta rör är vadare, måsar, tärnor, labbar, skarvar, gäss och änder. Vilka arter i respektive grupp som räknas framgår av Årsrapporten, som publiceras i Fåglar i södra Vätterbygden.
1992 räknades 52 247 sydsträckande fåglar i Vidablick, ett rekord som sedan stått sig i 28 år och som vi betraktat som mer eller mindre ouppnåligt efter det. Idag (9/11-20) firades det lite extra på Gubbhyllan med gofika. Vi passerade idag 75 000 fåglar med ett antal hundra! Det gamla rekordet är med andra ord krossat och än återstår nästan 2 månader av året, när ffa gäss, svanar och även en del änder ska passera. Undrar hur länge årets rekord står sig?
/Gubbarna Andersson, Blomqvist och Ydregården.
Kan ju tillägga att av de arter som inte räknas har följande 3 arter räknats i:
fiskmås – 5687, bläsgås – 1534 och gråhäger – 261.
Jag vill förtydliga lite om 1992 års summa så gäller det höststräckande fåglar främst räknade från Vidablick och p-huset Abisko numera Sesam. Här kommer några kuriosa noteringar med 1992 års summor först och årets noteringar från Vidablick o Jönköping. Skrattmås 20,000 nu 39,000, fisktärna 9,000 nu 3,000, storskarv 184 nu 5000, dvärgmås 211 nu 43.
Har ni sett? Kanske användbart för höstrallyt?
https://www.artdatabanken.se/sok-art-och-miljodata/artportalens-nyhetsflode/dra-igang-ett-artrally-du-ocksa–nu-enklare-an-nagonsin/
När det blåser vindar från öster stiget hoppet för många skådare att det händer något roligt på fågelfronten, Det gäller även för oss som sträckskådar i Vättern. För någon vecka sedan var vindriktningen ostligt och då kan man undra om det gav något resultat i sträckprotokollet? Jo det tycker jag nog, här kommer två exempel. Den 4 okt räknade vi in 936 stjärtänder, detta är vad jag vet den näst högsta sträcksiffra för södra Vättern, dessutom började det pratas om att bläsgäss var på gång. Mycket riktigt, dagen efter kom flera stora fin flockar bläsgås och sammanlagt 1036 sträckte förbi oss. Tidigare högsta dagsresultat var 95 ex (enligt artportalen) och så länge sedan som 1975-10-05, högsta antal rastande är 200 ex.
Nu är prognosen för nästa vecka ganska kraftiga nordostliga vindar. Förväntningarna stiger, kan det bli nya sträckrekord eller trevliga labb obsar?
För skådarna på gubbhyllan/PerJonas
Otroliga siffror, och grymt jobbat av er!
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Under Lördagens sträckskådning vid Tranebo var det rätt blåsigt och helmulet, vilket bidrog till det det svaga sträcket. Tillsammans lyckades vi observera 35 arter, med 3 blå kärrhökar och en röd glada som höjdpunkterna. Vi som höll föredömligt avstånd till varandra var 2 kvinnor och 5 män.
Under lördagen den 3 /10 var det totalt tio personer som var med under morgonen och förmiddagen och följde fågelsträcket förbi Vista kulle. I artlistan över passerande fåglar noterades flera havsörnar och blåa kärrhökar, men antalet sträckande tättingar var måttligt. Enstaka skogsduvor fanns med i flockarna av ringduvor, dessutom bl a stenknäck, mindre hackspett, trädlärka och forsärla.
Den 23.9 hade RRK Jkpg höstmöte . Nu finns 2020 års insända rapporter behandlade och kan ses på vår hemsida. Sökvägar dit finns under bannern ovan under Länkar, RRK Jkpg, aktuellt från RRK, Arkiv och Behandlade fynd. Ni som sett och rapporterat fåglar på Artportalen som har blankettkrav och finns på er så kallade skuldlista på den samma och ännu inte skickat in raritetsblankett så är det hög tid att göra det nu så fyndet kan bli verifierat på kommande vårmöte och där med kan publiceras i 2020 års olika rapporter.
Ringmärkning av pärlugglor och sparvugglor.
Igår kväll (2020-09-23) hade vi en trevlig och intressant exkursion med fågelklubben. Vi var 9 kvinnor och 10 män som samlades väster om Jönköping vid en grillplats i skogen för att få ta del av uggleringmärkning. Vi fick lyssna till Martin Alexandersson som berättade om hur ringmärkning av ugglor går till, samt ugglornas aktivitets- och födosökningsvanor. Martin visade oss näten och berättade om skillnaden mellan dem och nät för småfåglar. Han berättade också om de läten som spelades för att locka ugglorna och varför han valt de specifika lätena.
I början, i skymningen, så lockade vi på sparvuggla, för att kunna ringmärka några under deras aktiva timmar. Sedan, när det blivit mörkt, lockades istället pärluggla under resten av exkursionen. Vi fick se och ringmärka både sparvuggla och pärluggla, och alla deltagare fick tillfälle att fota och även klappa båda arterna. Martin berättade om åldersbestämning, skillnader mellan könen, och pekade ut de specifika mönstren på fjädrarna som han kollar på. Inga-Maj fick dessutom äran att ha en sparvuggla sittande på huvudet en stund innan den flög iväg efter ringmärkningen.
Förutom mötet med ugglorna så hade vi trevligt umgänge runt grillplatsen. Vi grillade, fikade, och pratade om allt mellan himmel och jord. Det var gott om frågor och samtal kring både ugglor och andra fåglar.
Det blev en fantastisk kväll, och jag är tacksam till alla som planerade och engagerade sig för att göra det möjligt!
Marina.
Hej. Vi kommer att genomföra programpunkten med ringmärkning av ugglor, med en förändring. Det blir ingen samåkning till märkplatsen utan alla får ta sig dit på egen hand. Samlingsplatsen blir Liljebovägen, en liten skogsväg ca. 1,5 km in på vägen mot Olsbo från väg 40 (strax väster om Dumme mosse). Samling blir klockan 19:00. Glöm inte fika och något att grilla. Veckodag är ännu inte bestämd utan meddelas till alla som anmäler sig.
Välkomna/ Martin och PerJonas
Dagens Riksmästerskap i tomtskådning har väl inte börjat så särskilt bra för min egen del. Ingen rörelse på flyttfåglar och dålig sikt pga. regnet. Från 5.30 – 8.00 har jag endast skrapat ihop 27 arter. Det roligaste är gransångare, svarthätta och gulärla. Gransångare var f.ö. ny tomtart.
Uppdatering vid 15.30. Det har ramlat in arter efter hand och jag har hittills sett 46 arter. De roligaste är nog pilgrimsfalk, lärkfalk, nötkråka, sånglärka (ny för mina Riksmästerskap) och gransångare (nytt tomt X). Däremot saknar jag fortfarande blåmes och större hackspett som jag brukar se under dessa event. Förstår att det nog ska lätta på regnandet senare i em så jag sparar mig till dess. Någon timme till ska jag nog hålla ut.
Hej!
Varför här i Jönköping finns inte någon som kan hjälpa skadad fåglar. Jag känner stort frustration. Jag har hittat en skadad fågel och jag kommer inte att lämna honom ute och väntar att de andra stora fåglar ska döda honom. Jag har ringt till flera telefonen där visar att de kan hjälpa fåglar men när jag berättar vad som hänt, de bara struntar i mig.
Nästa lördag (12/9) är det dags för årets händelse Riksmästerskap i tomtskådning. Då gäller det att på sin tomt, balkong, takterass etc. försöka se så många olika fågelarter som möjligt. Mer info hittar du:
http://geddeholmnatur.se/klubbtomt100/riksmasterskap.html
Putsa kikarlinserna, ladda kameran, damma av fågelboken och var med i årets upplaga av Riksmästerskapet. Det är inte viktigast att vinna utan att kämpa väl!
/Björn