Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
PICKNICK PÅ ÖDLAN
Vid JFK:s årsmöte presenterades integrationsprojektet ”Växa tillsammans”, som Biosfärområdet Östra Vätterbranterna tagit initiativ till. Syftet med projektet är att uppmuntra till vistelse i naturen och underlätta möjligheten att ta sig ut i den. JFK är en av de fyra föreningar som vill bidra till detta. De andra är Sportfiskarna, Röda korset och Södra Vätterbygdens biodlarförening.
Uppstarten sker den 25 september mellan kl 15 – 18 med en picknick på kulturhuset Ödlan, Syrgasvägen 7 vid södra Munksjön. Där ska de som kommer få pröva på/veta mer om fiske, fågelskådning, biodling och få chansen att lära sig cykla. Varje förening erbjuder två tillfällen att träffas igen och utforska mer av naturen. För vår del kan det t ex handla om att vandra runt Rocksjön.
Inbjudan gäller ALLA intresserade, de som bott länge i Sverige likaväl som nyanlända, familjer likaväl som ensamstående.
Du är varmt välkommen att delta som resurs i detta försök till ”naturlig integrering” där vi får bidra till att fler upptäcker den fantastiska natur som vi har i Jönköpings. Du kan komma en liten stund eller hela tiden, från början eller mot slutet. Vi berättar varför vi gillar fåglar, låter dem titta i tub och kikare och svarar så gott vi kan på frågor.
Du binder inte upp dig till något genom att komma. Du bidrar helt enkelt till en positiv start och kan sedan bestämma om och i vilken utsträckning det passar dig att träffas igen.
Anmäl dig helst innan till evabritt@apelqvist.net eller samia.hannaaoun@abf.se
Välkommen och ta gärna med dig något att grilla!
Har du frågor som rör klubbens deltagande får du gärna kontakta mig på tel 070 787596.Meddela mig gärna om du kommer!
Ni missar väl inte helgens stora event: Riksmästerskap i tomtskådning!!
Skåda från din tomt, din balkong från din kolonilott eller från ditt fönster. Alla kan vara med!
läs mer på http://geddeholmnatur.se/klubbtomt100/riksmasterskap.html
Riksmästerskapet går av stapeln på lödrdag 14 september från 00:00 – 23:59
SISTA CHANSEN! Endast en plats kvar till Fågelklubben Falsterboexkursion 20-22 september. Två dagar häftig Skåneskåding i gott sällskap. Avfärd fredag kl 18 och hemma igen söndag eftermiddag /kväll. Mejla mig genast för att knipa sista platsen. Lennart Broman
broman.l@hotmail.com
Endast 2 platser kvar till Fågelklubben Falsterboexkursion 20-22/9 2019. Avfärd i minibuss från Studiefrämjandet Rosenbergsgatan 6 kl 18 fredag kväll och hemkomst söndag ungefär samma tid. Boende på traditionella stället Efs Höllviksstrand. Kostnad under tusenlappen för resa och boende.
Mejla mig snarast om du är intresserad!
FÖRST TILL KVARN!
Lennart Broman
Ringmärkningen är inställd pågrund av regnet idag, lördagen den 10 augusti
Klubbexkursion i Habo den 2 juni.
Det var strålande sol och ca 15 grader när den traditionella vandringen i Stora Kärrs bokskog, Sjogarp, Munkaskog och Habo dagvattendamm inleddes kl 7:30. Innan alla hade samlats kom en tornfalk och ryttlade en stund alldeles intill bokskogens parkering.
Vi var till slut 15 personer samt tre snälla och tysta vovvar som startade vår vandring upp till bokskogen. Där sjöng och lockade bl a svartvit flugsnappare och grönsångare samt trummade en större hackspett.
I bebyggelsen i Sjogarp såg vi en stenskvätta och några hämplingar. Flera ladusvalor och tornseglare födosökte i luftrummet. I buskagen nedanför bebyggelsen sjöng bl a svarthätta, härmsångare, törnsångare, rörsångare och buskskvätta.
Vid Ungdomsborgen Munkaskog var det fikadags och där underhölls vi av taltrastens och rödstjärtens sång.
Utefter stigen upp till dagvattendammen, hörde vi ytterligare en grönsångare samt en trädpiplärka och vid dagvattendammen sjöng en rörsångare.
Totalt noterades ett 30-tal arter.
För ett tag sedan blev jag åter påmind om hur svårt jag har att komma ihåg årtal när en sällsynt fågel sågs i verksamhetsområdet och hur tiden verkligen rusar iväg. Därför har jag skapat en tabell över årets sällsyntaste / minst sedda arterna i vo för respektive år från 2000. Sammanställningen hittar ni under fliken LISTOR-årets observation 2000. Om något är fel eller om noteringar och förklaringar är svårtolkade är ni välkomna att höra av er till mig. Hoppas även ni har glädje av sammanställningen. Det kan även finnas kompletterande upplysning om ni tittar på ARTLISTAN för dessa arter om observationer kommunvis, länsnivå och viss mån landskapsvis.
Jan Blomqvist 070-645 33 95
Trevlig lista.
Kungsörnar kan skådas på EJFarm dagligen tre st.
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=2669039963119985&id=201632139860792&set=pcb.2666409076716407&refid=13&__tn__=%2B%3D
Håller med PerJonas, det var en trevlig lista.
Gjorde en lite snabb sammanställning av obsar på småfl.sump under 2000-talet. Det landade på 11 obsar inkl en ringmärkt 1kfågel vid Landsjön, Dungen som gjordes av Jan-Erik Henriksson vår framlidne klubbmedlem.
Fältobsar är alltså endast tio stycken.
Det är Landsjön med i första hand Stickelösa som obsplats samt Tranebo som är de flesta obsarna görs. Enstaka obsar även vid Stensholmskärret, Tenhult samt Ylen. Så i genomsnitt så hörs ett ex vartannat år. Lite extra kul är ju att exet vid Stickelösa har stannat mer än en dag. Vi får väl se hur länge den blir samarbetsvillig. Passa på o njut av denna nuförtiden sparsamma trevliga art!
När klockan passerad 18 i tisdags (21 maj) var det 18 fågelintresserade personer som mött upp vid John Bauers park för att ta en promenad i Rocksjöns omgivningar. Vädret var bra för att titta på fåglar och med tanke på att det rört sig en del fågel i omgivningarna var det med hög förväntan som vi knallade iväg, efter att ha tittat och lyssnat till skönsång av koltrast och lite mindre skönsång av björktrast vid samlingsstället. Precis som förra veckan sjöng det lövsångare nästan överallt.
I själva parken hittade undertecknad en stenknäck, men att försöka få deltagarna att hitta igen den i den frodiga grönskan var i det närmaste en omöjlighet. Alla fick i alla fall se den rörhöna som höll till i en vattensamling nära Rocksjön. En Rörsångare fångade vårt intresse och vid den vita bryggan höll en knölsvanhane till. Det är troligen hanen i det par som i år valt att häcka i Vinterviken.
Vid Kalmar udde sjöng en svarthätta glatt och många fick möjlighet att se den på sin gren, där den satt och sjöng. Vi passerade plattformen men där var det i det närmaste dött. En båt med fiskare bidrog nog till att det var väldigt lite att titta på i själva sjön. De båda broarna gav inte så mycket att glädjas åt förutom en familj gräsänder som lät sig studeras på nära håll.
I slutet av spången stannade vi till och jag var tvungen att erkänna att det trots det lovande vädret ändå var ganska dåligt med fågel. Då helt plötsligt pep det och ett par stjärtmes klängde runt i den närmaste björken. Ett roligt möte för alla.
Återtåget mot samlingsplatsen gick betydligt fortare. En ensam ladusvala passerade förbi oss och en sävsparv sjöng sporadiskt. Ute i vassområdet lyfte en gulärla kort för att lika snabbt gå ner bland vasstråna igen. När vi på nytt passerat Kalmar udde fick vi alla höra gransångarens karaktäristiska sill-saltnings-strof.
Någorlunda nöjda lämnade vi Rocksjön för kvällen, men vi saknade flera arter på vår lista, framför allt sävsångaren.
För den som vill observera ett par strandskator med 2 ungar finns fina möjligheter på Ryhov just nu. På innergård mellan målpunkt F och G uppehåller sig ungarna och oftast en förälder medan den andre letar mat på annat håll. Innergården belägen på plan 3 men bäst vy får en från korridor på plan 4 eller 5.
En kommentar till Andreas strandskatehäckning: Ett annat par häckar på taket till Skandinaviska Gjuteriskolan, byggnaden närmast Odengatan mellan Erik Dahlbergs-parkeringen och Preem-macken. Än så länge springer två lurviga små ungar runt på taket och matas av föräldrarna, och där är de omöjliga att se från marken. Men inom några dagar kommer de förhoppningsvis att hoppa ner till parkeringsplatsen vid ED och går då att följa bättre.
Det har också varit ett par strandskator på Jordbruksverkets tak som fick ut tre ungar. Tyvärr finns ingen kvar i livet. Vet någon om de lägger om kullen ifall ungarna dör tidigt på säsongen? Strandskatorna är kvar på taket.
1:a tisdagsvandringen i Rocksjön besöktes av 10 herrar och 8 damer. Fågelsången var under hela vandringen mycket återhållsam. Detta får vi nog skylla på sista dagarnas ruggiga väder. Det var väl egentligen bara svarthättan som kom upp i förväntad sångaktivitet. I sjön sågs bl a skäggdopping, vigg, storskrake, sothöna, skrattmås, fiskmås, gråtrut samt någon födosökande fisktärna. Talrikt med svalor snappade insekter över vattenytan där ladusvala var talrikast men även hus och backsvalor fanns på plats. Från vassen hördes några sävsparvar, lövsångare och en gransångare. Några lyckades höra en på håll sjungande sävsångare. När vi skulle skiljdes efter vandringen stämde gärdsmygen äntligen upp sin intensiva sångstrof. Typiskt nog när jag lämnat gruppen på väg till bilen hördes både rödhake och sävsångare sjunga alldeles intill spången.
PGA riktigt dålig väderprognos för morgondagen när excu till Tåkern var planerad. Så har ansvarig och en från styrelsen sagt att vi ställer in för denna gång.
Men håll linserna rena
kämpa på, när vi får bättre förutsättningar.
MVH PETER BERGLIN
Rapport från Jönköpings fågelklubbs exkursionen, Uvabergets Naturreservat 13/4 2019 07:00 – 11:30
Vid samlingen i Tenhult beslutades att först starta med ett stopp vid Tenhults maskinstation där det tidigare i veckan larmats en svart rödstjärt. Fågeln var kvar, hördes sjunga och en del fick även se den på långt håll i motljus. Även fyra hämplingar sågs kura på ett tak för att värmas av morgonsolen.
Sedan samling vid Uvabergets parkering där ytterligare två kvinliga skådare väntade på oss, och då var vi tio män och fyra kvinnor.
Naturreservater bildades 2013 och har nu under vintern varit föremål för naturvårdsgallring där merparten av gran huggits bort för att nyskapa skogsbete för nötkreatur.
Under promenaden ner mot udden hördes de vanliga skogsmesarna, rödhake, gärdsmyg och en större hackspett i den nu frihuggna aspdungen. På stigen ut mot ”skådarudden” beundrades den gamla naturskogen med sina 300 åriga tallar. Sedan letade vi pilgrimsfalk, men ingen falk i någon av favoritgranarna i södra delen av branten. Men en kvinna i gruppen med ”falkögon” hittade hanen i bergbranten väl kamouflerad och lät sig väl studeras i tubkikare så länge vi var kvar på udden. Att det var hanen blev självklart när vi såg honan väl nerkrupen på sin bohylla. Hon har nyligen påbörjat ruvningen, och tidvis sågs hon vända på huvud och visa vingspetsar.
Förmiddagskaffet intogs på utsikten vid Uvabergets nya grillplats. Brun kärrhök och talltita fick en del se.
Ett kortare stopp gjordes sedan nere i dalsänkan i reservatets norra del för att se biotopen där en mindre flugsnappare sjöng och höll revir i al-sumpskogen förra våren. Vi imponerades också av de grova och långa granarna som växte i dalbottnen, längdmätta och dokumenterade till 42 meter i längd! Kungsfåglar och svartmesar sågs och hördes från de höga granarna.
Sista stoppet gjordes vid Tenhultsbadet där vi såg bl.a. grågås, Kanadagås, skäggdoppingar, knipor och brun kärrhök på nära håll. Kärrhöken har i flera år häckat inne i Herrgårdsviken, där även tranor häckat i anslutning till badplatsen! Som avslutning hördes gransångare sjunga i den norra strandskogen.
Kanske inte så många fågelarter, drygt 30, men en solig trevlig dag i vacker natur och engagerande klubbdeltagare.
Hans Lööf
Vore det inte läge att tillsätta en arbetsgrupp som ser över lokalerna i Artportalen inom vårt verksamhetsområde? En del lokaler skulle behöva flyttas för att passa bättre med vekligheten (Vättersnäs, Huskvarna, m.fl.), Rocksjön borde vara huvudlokal och Bäverbron, Rallhägerbron etc. vara dellokaler, radien för de olika lokaler kan nog behöva ses över för att inte överlappa alltför mkt.
Detta borde vara en uppgift för styrelsen att ta tag i tycker jag, eller om det finns någon ansvarig för lokalerna inom vårt verksamhetsområde för Artportalen.
Hej Björn. Jag har talat med rrk om Rocksjön och problemet med lokalerna du nämner. Det blev ingen lösning i första vändan, får se vad återkopplingen ger för svar. Ett som är säkert är att stor oordning råder med publika och personliga lokaler och deras kopplingar till huvudlokaler eller ej. Just nu är frågan vem som kan ändra detta på rätt sätt så att tidigare observationer hamnar där de ska vara. När vi vet hur och vad som går att ändra och vem som kan göra detta. Jag återkommer när jag vet mer i frågan så kan vi då diskutera hur vi går vidare på bästa sätt.
Nu är Rocksjön åtgärdad av Thomas Rostedt i rrk. Jag har bl a kollat runt på våra lokaler och deras utbredning. Det är ju en hel del plock med att ändra lokaler och många har åsikt om vad som är rätt och fel. Därför kanske det är bäst att vi tar ett möte i höst/vinter och diskuterar vilka ändringar som är mest akuta att ändra. Till dess kan ni väl fundera på vilka lokaler som du anser är felplacerad/lämplig storleken på radien/koppling till rätt huvudlokal m m. Vid namnsättning av lokaler tycker jag man ska tänka på att skriva t ex platsen först Jönköpings hamn, Barnarps elstation o s v. Dåligt exempel Hamnen Vättern vilket vi har flera av bara i vo. Sen kan du ju gå in och ändra dina personliga lokaler när du är inloggad på AP/Min sida ändra lokal.
Jag återkommer med tid och plats för detta möte senare i höst.
Tack Blomma för att du roddar i detta. Jag sitter gärna med i en sådan arbetsgrupp. Det är bara att höra av sig.
Visingsö-Erstadkärret Nuläge 16.4 2019
Idag på förmiddagstid så har Länstyrelsens Pål Mernelius satt upp ett elstängesel modell mindre kring den östra vassen. Detta för att hästarna inte skall kunna gå in där och äta av vassen. Den östra vassen är dock under godtagbar tillväxt. Kärret är väl fyllt med vatten och bör klara viss torka på grund av förra årets fördjupningsarbeten. Öarna i kärrets “sjö” behöver dock nederbörd för att vegetationen där skall växa och locka bosättare till kärret.
Omgivningen till Erstadkärret av strand,fält och skog visar dock också på behovet av riklig nederbörd. Stränderna är breda och fälten torra. I skogens marker och diken finns ännu något vatten men det behövs mycket av nederbörd för att det inte “skall bli som förra året”.