Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Påminnelse.
Välkomna till vårutflykten till naturreservatet Uvaberget i Tenhult lördagen den 13 april. Samåkning från Studiefrämjandes lokal Jkpg 07:00, Eller Konsumtorget Tenhult Kl. 07:15. Se programmet på klubbens hemsida.
Välkomna Hans Lööf
0730-534 614
På årsmötet kommer jag att ha med mig fågeltidningar. Dels är det klubbens Fågelrapport med observationer från 2018.Men även gamla årgångar av BirdLife:s Fågelåret 1995-2015, samt VF åren 80-90, 91-99, och 11-17. samt Club 300:s tidning RoadRunner 2000-2006, 2007-2017. Är det någon som är intresserad av de äldre tidningarna som inte kan komma på årsmötet kan höra av sig till mig med önskemål om de finns kvar efter årsmötet.
Jag kollar i Artportalen och konstaterar att Bäverbron Rocksjön och Rallhägerbron Rocksjön liksom Södra tornet Rocksjön samt John Bauers park är “Publika huvudlokaler” medan Rocksjön är en “Publik dellokal”. Ingen har någon koppling till varandra. Jag förstår inte logiken i detta. Det borde väl vara så att Rocksjön är huvudlokal och övriga dellokaler som alla hör till Rocksjön. Kan någon förklara det jag inte förstår?
THAILANDSBILDER 26 februari
Du missar väl inte veckans klubbmöte? Monica Engstrand och Ulf Gotthardsson berättar om och visar bilder från förra årets skådarresa till Thailand!
Vi träffas i Studiefrämjandets lokaler (Rosenbergsgatan 6) och startar klockan 18.00 .
Klubben bjuder också på fika!
Välkommen!
Klubbens årliga Hornborgaexkursion närmar sig. Samling vid Studiefrämjandet Rosenbergsgatan 6, Jönköping klockan 7.00 lördag 23 februari. Om du har tillgång till bil, ta med den men sen samåker vi så gott vi kan. “Överskottsbilar” kan parkeras utan kostnad.
Det blir ungefär samma rutt som tidigare år med hopp om såväl örnar som änder, gäss, varfågel och andra godbitar men med möjligheter till avstickare om nåt spännande händer inom räckhåll.
I år är det Ulf Gotthardsson som är reseledare. Han känner sjön och trakten runtom som sin egen ficka så förutsättningarna för framgångsrikt skådande är maxade!
För anmälan, messa Ulf Gotthardsson på 070-2741948,
Bird Life Sverige har bestämt att Berguven är inventeringsart i år. Värdefull information om inventeringen finns på deras hemsida. Även på Artportalen´s hemsida Dagens natur finns information samt om utökad sekretess för observationer som läggs in på artportalen. Om man rapporterar med inventeringsblankett som finns nedladdningsbar på Bird Life hemsida så är Mats Thorin i Aneby rapportmottagare.
Glädjande har ca 120 personer betalt medlemsavgiften hittills det vore ju fantastiskt om vi i år kunde nå 200 medlemmar. För er som glömt finns mer information på hemsidan under medlemskap.
Hej. Såg en stor lyftkran på höjden rakt över mossen vid Tranebo idag. Någon som vet, är det vindkraftverk på gång?
Är väl ungefär där Sötterfällan ligger som du sett lyftkranen Pelle?!
https://www.jnytt.se/article/nya-vindkraftverk-nara-fornlamningar/
Tack Sven. 10 st vindkraftverk så nära Dumme mosse känns oroväckande…..
Som Sven V skriver så är det Sötterfällans vindkraftsanläggning som är på väg att byggas. Jag och mina kollegor på Ecocom har var med och inventerat fågel och fladdermöss i området mellan 2011 och 2013 samt några kompletteringar efter det. Jag var personligen lite skeptisk till denna anläggning, framför allt på grund av närheten till Dumme mosse och att det 2010 givits tillstånd till en liknande vindkraftsanläggning vid Skärstad på Vätterns östra sida. Därför la jag lite extra energi på att försöka hitta fåglar eller andra naturvärden som kunde avstyra anläggningen. Bland annat har jag inventerat flyttfågelrörelser över området en vår och en höst, något som inte är en standardinventering i vindkraftsutredningar.
Men detta område saknar i stort sett helt naturvärden med högre värde som riskerar nämnvärd påverkan från en vindkraftsanläggning. Inventeringarna genomfördes innan kungsörnsreviret etablerade sig i närområdet, men avståndet mellan kända boplatser och närmaste vindkraftverk överstiger med mycket god marginal det rekommenderade minsta hänsynsavståndet mellan bo och vindkraftverk, som är (2-)3 km.
Erstadkärret den 10.1
Utjämnandet av schaktmassor i Erstadkärret är nu så gott som slutförd.. Marken i NV om de två små öarna är nu avfasad/utjämnad ända ut till kanten av den lilla djupare sjön som utgör kärrets centrum. Mindre/smärre utjämning av fälten längs staketet i väster åtestår,liksom att inrama den större vassen i öster så att inte hästarna smakar av den goda vassen.
Pål från Lsn var här och var också nöjd.
Rüdiger Kasche
Senaste från Erstadkärret 2019-01-08
Just nu pågår följande i Erstadkärret enligt Pål på Lsn
att slutföra den sista delen av den planerade grävningen samt att man fasar av kanter och jämnar ut de högar som legat inom reservatet. Restaureringen ska slutföras nu i vinter och sen ska det förhoppningsvis bli lugn och ro inför kommande säsong.
Rüdiger e.o
Tack till Webbmaster som lagt upp PROGRAM FÖR 2019 på hemsidan det kan ses på rullista vänster sida samt under fliken PROGRAM finns i PDF även under fliken TIDSKRIFTEN.
Även ARTLISTAN OCH FENOLOGIN som ni hittar under fliken LISTOR är nu uppdaterade. Fenologin är kompletterad med år 2018. Artlistan är kompletterad med RK o RRK uppgifter publicerade i FÅGELÅRET 2018 avseende observationer 2017 och FÅGLAR I SMÅLAND omfattande sedda arter under 2017. Att det blir ca ett års fördröjning på hemsidan beror på dessa skrifters publicering.
Ser ni felaktigheter eller har kompletterande uppgifter eller om något är oklart kan ni höra av er till mig. se under KONTAKT/KASSÖR
Blomma
Angående utskick av Program och Nyhetsbrev valde jag skicka ut det innan årsskiftet därför har de flesta av er en notering på adressetiketten att årsavgiften inte är betald men detta avser 2019 års avgift. Hoppas Ni har förståelse för att vi inte har råd med två separata utskick ca 2.000 kr och mycket arbete.
Kassören
ÅDORNAS LUSSESKÃDNING 2018
Regnet höll sig undan och det blev en fin morgon för oss åtta som satsade på årets upplaga av Ådornas Lusseskådning vid Rocksjön. I gryningen stod vi vid Bäverbron och spanade mot sjön och vassen. Medan vi väntande på kungsfiskare – och gärna också bäver – hörde vi koltrast och rödhake, såg korpar flyga förbi och rörhönor, storskrake och gräsänder som rörde sig i utloppet. Vår väntan lönade sig, både kungsfiskare och bäver visade till slut upp sig.
Sedan styrde vi kosan mot Södra tornet och hoppades på salskrake, som tyvärr höll sig undan. Däremot simmade en brunand bland viggarna, sothönsen var många och glögg och pepparkakor smakade gott. På återvägen såg vi bl a stjärtmes och entita. Totat noterade vi 19 fågelarter och kände oss mycket nöjda. Nästa år lusseskådar vi igen!
Margareta Andermo
Ja, att bära slips var ju också vanligt bland de “fina” herrarna.
Trevlig läsning om Bankerydsklubbens historia. Speciellt korten på de gamla kända skådarna Knut von Essen och Erik Rosenberg i dåtidens kläder och hattar.
Tack Sven för tipset.
HasseL