Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Hejja
När Sydvind ligger på (eller Nordvind) och vattnet inne i Erstadkärret också rör sig och trycker på så nöts de inre strandkanterna ned synbart och i längden kommer dessa kanter nog att bli ännu grundare, till fördel för exempelvis vadare.
Även den breda och fina banken blir starkare och lagrar mer sand/grus/rullsten när Syd&Västvind råder.
Jag la märke till det idag, då kärret åter är mer eller mindre isfritt, och vinden ger tydliga vågor även inne i kärrområdet.
Rüdiger
Visingsö
Erstadkärret är numera, sedan ngn dag, iklätt ett lätt,troligen ännu ej varaktigt, istäcke. Gräsänderna (eventuellt flera arter) har som vanligt varje år då börjat synas mera i och kring Visingsö, kanske även Gränna hamnarna, södra udden och reningsverket. Snötäcke har hitills denna höst inte alls,i jämförelse med omkring/närliggande mer arktiska områden, funnits på ön. /Rüdiger Kasche
För ca ett år sedan träffades några gamla medlemmar från Ornitologiska Klubben Bankeryd för att prata ihop oss om en historik om denna gamla anrika klubb. Det var Bo Ahnström, Perjonas Andersson och jag som tyckte att något kunde vi väl få ihop för eftervärlden. Bosse har varit den drivande och lagt ner det mesta arbetet. Nu har ju dock dom frekventa numren av vår tidskrift lagts på hyllan, men vår produkt med text, bilagor och bilder finns att beskåda på Bankeryds Hembygdsförenings hemsida
http://www.hembygdbankeryd.se/ornitologiska-klubben-bankeryd
Nu är vi kanske inte mer än en handfull gamla medlemmar kvar från denna gamla, lite säregna klubb. Men kanske kan det ändå vara av intresse för flera av er, hur skådaraktiviteterna en gång började i vårt västra verksamhetsområde.
Trevlig läsning!
Sven V Johansson
SVALBARD!
Välkommen till klubbmöte med bildvisning!
På tisdag den 20 november, kl 18.00 träffas vi i Studiefrämjandets lokaler på Rosenbergsgatan 6.
Bo Magnusson berättar om – och visar bilder från – Svalbard.
Klubben bjuder på fika.
Efteråt ser vi lite bilder från klubbens resa (aug-sept) till Vadehavet.
Ni som haft turen att ha sett något trevligt under året som kräver granskning/validering av RRK.
Det är bra om ni skickar in rapporten till RRK före deras möte den 25.11 så vi får med observationen i vår Fågelrapport för 2018. Om ni går in på Artportalen,logga in klicka på Min sida så ser ni om ni har något på skuldlistan.
Sen en tid tillbaka (står ingen datum på rapportmallen) kan ni se RRK:s mall vad gäller för samtliga hittills sedda arter i Jönköpings län, (Habo och Mullsjö får söka på annat ställe) Vår hemsida under LÄNKSAMLING sök RRK Jönköping, rapportmall.
Härfågel på Visingsö 2018.
Jag lägger idag in på Artportalen en obs med ett foto på härfågel, sedd den 23.10 2018 vid äldreboendet Annero på Visingsö. Det kan ju vara samma fågel som sågs den 20.10 2018 vid lekplatsen på Rökingevägen av mina grannar där, bl.a Susanne Berglund och från Jönköping tillresta Ingrid,Margareta ich Inga-maj. .Det kan ju också vara ytterligare ett ex.
Annika Svensson, som bor här på ön, har berättat, fotat och välvilligt lånat mig fotot.
Rüdiger Kasche
SKÅDARPUB sista november fredag den 30:e kör vi för sista gången i år. Samma plats som förra gången Tweeds Inn på Klostergatan. Anmälan till mig på Band chatten eller sms. 0723-50 90 90
mvh peter berglin
SKÅDARPUB, nu på fredag kör vi skådarpub på Tweeds inn på Klostergatan snett mittemot Svanströms bokhandel.
Från kl 1600 är det bokat bord. Prel. 20platser. Så anmäl er senast torsdag till mig privat på sms (0723-509090) eller chatten på bandet. Välkomna!
För närvarande är det omöjligt att parkera på vanligt ställe vid lokalen Veda våtmark i Lekeryd, pga cykelvägsbygget. Stora delar av gårdsplanen vid ladugården är också uppgrävd och avspärrad för tillfället. Vill man besöka lokalen nu får man vara beredd att leta upp lämplig parkering längre bort och vandra en bit utmed vägen eller över fälten.
Tranebo 6.10 kl 7:00 – 12:30 Mestadels grått, svaga vindar från SV. Bemanning Bröderna Gustafsson och PerJonas samt undertecknad. Mycket låg sträckaktivitet under dagen först vid 12 tiden då vindarna ökade något började ormvråkarna dyka upp 25 st. Övriga rovfåglar som sågs var 10 talet sparvhökar och en honfärgad blå kärrhök. Trevligaste tättingen var en gransångare som rastade i Harrysons trädgård. Totalt sågs 35 arter som finns rapporterade på Art portalen
Jag har i dag lagt in en observation som är dokumenterad med bild på en Härfågel. Observationen gjordes i Alboga, Ölmstad lördag 29 september av Eva-Britt Folkesson. Fågeln kunde inte ses dagen efter. För kännedom hade ju Björn Merkell ett kort besök av en härfågel i trädgården Kaxholmen 8 september.
Dagsläge vid Erstadkärret 3.10 2018
Blåst och regn den senaste tiden har förbättrat situationen något för omkringliggande jordbuksområden till Erstadkärret. Men fortfarande är marken under det nu mera gröna växttäcket, delvis nysått med höstvete m.m, mycket torr och hård,fylld med torrsprickor. Stränderna är också tydligt tagna av torrperioderrna.
Omstrukturerningen av kärret, som skedde under hösten 2017-2018 har dock bidragit till att vi fått en rejäl sjö i kärret, med två numera väl bevuxna öar. En ö med bra uppväxande vass och den andra ön med kortare vegetation. Sjön i sig har hållit nivån bra under hela sommaren och är nu på hösten mycket,mycket väl fylld av gräs-bläs-stjärt-sked änder,ibland också vigg,skrak och knipa samt stora mängder kanada-grå-vitkindade-hybrid-gäss. Vadartillgången har varit god men mycket snabbt övergående. Allt blev ju på grund av den tidiga värmen så tidigt i år. Även flytten söderut för vadarna gick snabbt över.
Dock finns fortfarande kärrsnäppor, enkelbeck och större strand. Omkringliggande växtlighet, betesfälten som omger kärrets sjö har varit god och säkert kommer mera tillrinning från omkringliggande fält att göra maden ännu mera vadartillvänd…det kommer säkert.
Den yttre banken till kärret i sig är också mycket bred och bra.Hästarna ser också väldigt nöjda ut och har haft ngt ovana att tugga på den gamla befintliga östra vassen, där i år vattenrall m.m trivdes bra.
Helhetsmässigt ser det mycket lovande ut ..
med hälsningar
Rüdiger
Å nu är borden på Lotus House i Höllviken bokade. 19.00 på lördag! Men kom ihåg matsäcken för lördagsmorgonen på Nabben. Dessutom varma och vind/vattentäta kläder. Kollade just väderprognosen som talar om blåst och kallt i Falsterbo-trakten. Mvh Lennart b
BARA EN VECKA KVAR. SEN FAR VI IVÄG TILL FALSTERBO.
Vi träffas klockan 18 vid Studiefrämjandet, Rosenbergsgatan 6, packar minibussen och styr sydvart. Vi bor som vanligt i stugor på EFS Höllviksstrand. Tag med matsäck för nedresan och lördagmorgonen på Nabben, varma och vindtäta kläder, lakan samt sedvanlig skådarutrustning.
Har du några frågor, ring mig då på 0706359112. Lennart Broman
På lördag är det Riksmästerskap i tomtskådning! Du är väl med från din tomt, din balkong, sommarstuga eller var det nu kan tänkas vara. Du hittar mer info på http://geddeholmnatur.se/klubbtomt100/ (info om riksmästerskapet hittar du i vänstra kolumnen.