Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Erstadkärret är idag(måndagen den 29 maj 2017) väl/-fyllt med vatten, efter idogt pumparbete i samarbete med Länsstyrelsen Jkpng. Några garantier för passande väder i fortsättningen finns dock inte.
    mvh
    Östen Johansson,Rüdiger Kasche och Pål Mernelius

  2. 2017 26-28 Maj

    Erstadskärret håller nu på att fyllas med vatten

    Rüdiger Kasche,Östen Johansson och Pål Mernelius (Länsstyrelsen)

  3. Såg att Vårruset runt Rocksjön äger rum samtidigt som JFK:s tisdagsvandring där 16/5. Kan bli trångt om man inte anpassar vandringen lite tror jag.

  4. Narbäcken Kleven
    På kartan ser lokalen ut som rena stupet. Hur fungerar den? Står man på en P-plats eller?

    1. Nej, man står inte på någon P-plats, utan uppe på de klippor som ligger intill vägen ca 100 m söder om länsgränsen. Vid Länsgränsen finns däremot en bra parkering för bilen. Det svåra att både beskriva och ta sig fram på är en lite minimal stig som man kan hitta ca 50 m norr om klipporna och där man tar det mesta av stigningen redan i början och sedan rör sig på skrå söderut till klipporna varifrån man har fri sikt över Vättern och Visingsö.
      Det finns en trevlig drive-in version av lokalen också, uppe vid gården Kleven, infart en knapp km söder om länsgränsen. Där finns fin utsiktspunkt/rastplats(ännu högre upp), p-platser och även kaffé onsd-sönd nu på sommaren.

  5. i länksamlingen borde väl SOF länk finnas med!

    Med vänlig hälsning peter berglin

    1. Hej Peter
      Kanske fel av mig men SOFBirdlife har en egen flik något till höger om länksamling, hoppas att det räcker?

  6. ROLAND ENGSTRAND ÄR DÖD.
    Alla Jönköpings naturvänner har gjort en oersättlig förlust.
    Se dödsannons i Jönköpingsposten 5 maj första delen sidan 12.

  7. Vi var åtta som åkte till Råbyskogen 27 april. En svartmes sjöng när vi kom fram. Vi gick den markerade leden och stannade ibland och lyssnade. Gunnar blåste ihärdigt i sin järppipa men någon järpe fick vi inte se eller höra. Vid torpet Hägnen intog vi vår matsäck. Trastarna kom igång alltmer och svartmesen sjöng för full hals. När vi åkte hem såg vi fyra älgar och några rådjur.

  8. Tips till resan till DVÄRGBECKEN på fredag kväll

    Ta med en PANNLAMPA eller STARK FICKLAMPA. För återvägen på smala spänger ute i mossen i nattmörkret kan vara lite trickig.

  9. Naturreservatet Uvberget visade sig från sin allra bästa sida när Ådorna med Hasse Lööf i spetsen vandrade ner mot udden. 24 personer i olika åldrar deltog i exkursionen som bjöd på allt vi hoppats på. Bl.a. taltrast, trädkrypare, kungsfågel sjöng för fullt i skogen, större hackspettens trumvirvlar genljöd och ute på Tenhultssjön såg vi storlom och skäggdopping till fikat. Vid Tenhultsbadet kollade vi in ett häckande par tranor som klart irriterades av rödladan o den bruna kärrhöken som svävade över dem. Gransångaren sjöng och sjöng och sjöng. Några av oss tog en tur till Rogberga och det nyreparerade fågeltornet där.Vi såg tranan häcka och ormvråken söka sitt bo.
    Totalt noterade vi 29 arter, bland dem grönsiska, gärdsmyg, bofink, ringduva, björktrast, sothöna, talgoxe, och kände oss mycket nöjda med morgonen. Ett stort tack till Hasse! Hoppas vi alla ses på fler exkursioner!

    1. Sorgliga och grymma bilder? Borde det inte finnas andra villebråd att jaga där?!

  10. Hej!
    Det rapporteras in fina obsar från Fredstorp. Jag har inte varit där. Kan någon säga nått om lokalen vad gäller var man skådar och parkeringsmöjligheter?

    Tack på förhand
    Mattias

    1. Vid gården Fredstorp finns en anlagd damm precis intill vägen. Kommer man från Axamo, på höger sida om vägen. En drive-in-lokal. Man står på vägen. Motljus tidigt på morgonen. Det finns en mötesplats, som i och för sig är just en mötesplats, men den är stor och där kan man parkera en stund. I dammen rastar så härs års allehanda änder, svanar och doppingar. En del vadare, som skogssnäppa, grönbena, enkelbeckasin m fl, brukar hålla till i strandkanten. Det brukar rasta mycket fink och trastar på fälten på andra sidan vägen. Storspov, gäss och sångsvanar tämligen regelbundna där. Rovfåglar sträcker förbi. Det har nyligen anlagts ytterligare en damm närmare mossen. Men jag vet inget om tillgängligheten där än. Finns nog andra i klubben som vet mer där.

      1. Tack Håkan för svaret!
        Helt klart värt ett/flera besök låter det som 🙂

        Mattias

  11. Rapportera på Artportalen.
    Snälla! När du gjort en fin obs ute i markerna eller hemma i trädgården så lägg in obsen på Artportalen också. Då får obsen ett långsiktigt värde för artskyddet. Blir rapporteringen för dålig till Artportalen är risken stor att regeringen lägger ner den. Det vore ett jätteelände. Glöm inte att regeringen 2013 la ner bokprojektet Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Man har ett ansvar att rapportera till Artportalen.

  12. Ölandsresan 2017-03-18 jakten på ”Pralinen” går vidare.
    Trotts en händelserik resa med 2 lite närgångna rådjur och assistans vid en dikeskörning anlände vi som planerat till Stora Rör vid 7 tiden. Eftersom det sträckt en hel del ejder tidigare i veckan hade vi höga förväntningar då vädret verkade gynnsamt med sol och vindar från SV. Ganska snart stod det dock klart att vi inte prickat in någon stor sträckdag så vi 11 deltagare bestämde att vi skulle göra norra Öland med den vitnäbbade islommen som dragplåster vid Alvedsjö bodar. Lommen låg mycket fint drygt 150 m ut på lugnt vatten. Även små flockar med sjöorrar, svärtor, alfåglar, och gråhakepoppingar kunde studeras. Efter vägen såg vi ganska mycket rastande bläsgäss. Nästa mål blev Kåre hamn där vi kunde lägga till bl a bergänder, snatteränder, stjärtänder, bläsänder, skärfläckor, storspov, rödbena och vitkindad gås. Lite för tidigt (14-tiden) började det regna så vi som åkte buss vände hemåt med 63 arter på artlistan dock ingen praktejder. Trotts det kände vi alla att vi åter haft en fin tur till Öland. De flesta av oss är nog sugna på att nästa år, fast någon vecka senare, göra ett nytt försök att få med PRALINEN på artlistan.

  13. Hej, har nu uppdaterat hemsidan och efter div. strul fått den att se ut som tidigare.
    Lite övrig info: det har stoppats 798,920 kommentarer som varit “falska”
    samt 197,883 attacker som stoppats, detta för de senaste 2 åren (jag blev förvånad själv
    av dessa stora siffror).
    Skåda gott/ Svahn

    1. Ett stort tack Svahn för det arbete du lägger ner på att hålla vår fina hemsida uppdaterad. Det ger många personer glädje och gör bra PR för vår fågelklubb.!
      /Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *