Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Rapporteringen till Artportalen sjunker illavarslande

    Rapporteringen från Visingsö är fortsatt föredömlig men i resten av vårt område sjunker rapporteringen illavarslande snabbt från 2014 års toppnivå. Den har nu sjunkit till 2005 års nivå då rapportering till Svalan var en ren nymodighet.

    Detta är inte alls bra av flera skäl. Framförallt gör det hela databasen sämre som underlag för fågelskydd. Dessutom är det trist när fina observationer hålls hemliga. Intresset från eventuella nya medlemmar blir ju dåligt.

    Denna utveckling går rakt på tvärs mot de övergripande mål klubben satt upp i sina stadgar. Så skärpning krävs och jag vill gärna ha kommentarer till detta inlägg

    1. “Du skriver att rapporteringen har sjunkit i “vårt område” Gunnar. Jag utgår ifrån att du menar HELA vårt VO. Jag kan bara tala för mig själv, har nog ökat min rapportering med minst 100 % sedan jag blev pensionär och “fågelskådare på heltid” för 1 1/2 år sedan. Däremot tycker jag nog att Artportalen (AP) är väl krånglig för dom som vill komma igång med rapporteringen. En hög tröskel för nya rapportörer liksom. Dessutom har jag nästan stångat min panna blodig med APs administratörer för att få till en, i mitt tycke, enkel funktion som fanns i gamla Svalan; att kunna spara ett bokmärke/favorit till “dagens fynd” i alla tre kommunerna i vårt VO. Det är utomordentligt dåligt att inte detta kunnat fixas.
      Sen undrar jag, liksom Björn, vad du menar med att det är “trist när fina observationer hålls hemliga? Känsliga häckningar o d, döljs väl med automatik i AP!?”
      /Sven V

      1. Sven V är en toppenrapportör och sätter Habo på kartan. Om någon tex ser en sommargylling och inte rapporterar det på Artportalen då blir ju i praktiken den obsen “hemlig”. Den försvinner till ingen nytta för andra intresserade skådare eller eventuella nya medlemmar. Jag upplevde i början att Artportalen var jättesvår att komma in i. Nu går det bättre bland annat tack vara hjälp av Sven V. Artportalen kräver mera datakräm än Svalan. Nu när jag flyttat från villan med ett segt modem till lägenhet med fiber går det mycket lättare.

  2. Exklusivt erbjudande!

    Det finns en enda plats kvar på Fågelklubbens Falsterboexkursion 9-11 september.
    DEN KAN BLI DIN om du skyndar dig och anmäler dig till mig. Ring 0706-359112 eller mejla broman.l@hotmail.com

    Lennart broman

  3. Getterön
    Det finns en ledig plats på Ådornas resa till Getterön p g a ett avhopp. Vi åker fredag 12/8 8:00 från Studiefrämjandet och är tillbaks på lördag 13/8 eftermiddag/kväll. På lördag kommer vi att bli guidade av Reino Andersson med fokus på vadarnas rörelsemönster. Anmälan till Barbro Falk 070-892 78 11 så snart som möjligt.

  4. Tisdag den 5.Juli 2016
    Ruggande gäss vid Erstadkärrsområdet har idag, med god hjälp av Gunnar Gustafsson , kunnat räknas till 589 ex.kanadagäss som ruggar tillsammans med 16 hybrider kan-grågäss, 5 grågäss och74 hybrider kan-vitkindade gäss, vilka också har kunnat räknas. Därutöver finns vitkindade gäss vilka synbarligen ämnnu ej börjat rugga samt en prutgås och en stripgås.
    Dessutom finns en grupp grågäss på 60 ex vid Ed.
    Det är nu för femte året(kanske är det sjätte) som det finns så många ruggande gäss här. Trots det “torra läget”, för årets Erstadskärr,så har också ett antal pulli kommit till för vadare och mås. Detta framgår avoch i artportalen.
    Fortfarande finns också obesvarade frågetecken var alla gässen kommer ifrån. Speciellt hybriderna av kanada-vitkindad gås, men också till min egen häpnad de många kanada-grågåshybriderna samt några grågäss som tillkommit i år.
    För dagen kan jag också påminna om backsvalorna vid Näsruinen, som nu är mera skyddade med de plakat som satts upp av Statens Fastighetsverk.Det går bra att se där.
    Havstrutarna som nu är tre ex ligger tydligt och lurpassar vid de partier där småskrakarna nu skall visa sina kullar. Småskraken kommer ju normalt mycket senare fram med sina kullar än storskrakarna.De senares kullar har blivit rejält brandskattade vilket också framgår i artportalens data för året.

    För dagen från Rüdiger på Öa

  5. I dag lämnar jag in den tryckta versionen av vår tidning så förhoppningsvis har ni den i brevlådan nästa vecka. Jag hoppas att de 56 st som har en bifogad BG avi i tidningen även i fortsättningen vill vara med i föreningen och stödja vår verksamhet. Påminner om att det finns en länk på tidningen i färgPDF på hemsidan för den tryckta versionen är av kostnadsskäl svart/vit.

  6. Till alla medlemmar i Jönköpings Fågelklubb vill jag rikta ett varmt tack för att med personligt besök, vackra blommor och en stor överraskning ha bidragit till att göra min 90-årsdag så innehållsrik.
    Jag önskar er alla en skön sommar.

  7. Stora kärrs bokskog Habo 2016-06-05.
    Sjutton förväntansfulla fågelvänner, varav nära hälften kvinnor mötte upp till exkursion vid bokskogens parkering under ledning av Sven V Johansson i strålande försommarväder. Enligt Sven nytt deltagarantal.
    Vid Stora Kärrs bokskog kunde lyssna till en glatt sjungande mindre flugsnappare, det var väl lite av en målart för de flesta, alltså en bra start! På väg ner mot Sjogarp hörde vi grönsångarens kontaktläte och sjungande svarthätta.
    Bland de nybyggda villorna häckade hussvalor och en stenskvätta hade revir vid en av villorna. Slänterna ner mot Vättern bestod av stora buskarealer, biotoper lämpliga för buskskvätta, törnsångare, gulsparv som vi såg, men även bra biotop för törnskata som setts dagarna före, men nu tagit timeout.
    En ormvråk visade sin jaktteknik över en obrukad åker ner mot Vättern, fällde och kom upp med något litet i näbben men ingen orm! Ett par ringduvor höll till i skogsridån närmast sjön, en biotop som säkert kunde hysa även mindre hackspett.
    Utefter vägen mot Munkaskog ungdomsgård hördes omväxlande svarthätta och trädgårdssångare bra för att träna in karaktären i sångstroferna. Lövsångare hördes bara sporadiskt, hade säkert fullt upp med häckningsbestyr.
    Vårt kaffe intogs vid en vacker rastplats utmed Vättern vid Munkaskog, men det var bara Anders Åhlund som först spanade av Vättern före kaffet och belönades med 6 rastande storlommar på nära håll. Alla hade tyvärr inte turen att få dem i kikaren.
    Vi följde sedan Pilgrimsleden genom en barrblandskog upp till Habo dagvattendamm. Flera gärdsmygar hördes och höll till bland rishögarna som skördaren lämnat efter sig vi gallring. Grönsångare sjöng sin svirrande sång och när vi närmade oss dammen hörde Margareta A en gransångare på långt håll som de flesta fick höra.
    Utmed dagvattendammen hördes flera rörsångare, rödhakar och en sävsparv. Ladusvalor och tornseglare jagade mat över det öppna dammområdet. En ormvråk hade sitt hemrevir och trolig häckning i området då vi även på hemvägen såg vråken sitta i en större tall.
    En ensam sovande kanadagås i en av dammarna påminde om förmiddags vila i skogen och efter en stunds vandring och en sjungande kungsfågel var vi åter vid St. Kärrs bokskog där Sven tackades för trevlig och kunnig guidning.
    Från minnet nertecknat
    Hasse Lööf

  8. Mystisk sångare vid Klämmestorp

    Idag på nationaldagen hade jag på eftermiddagen en synnerligen mystisk sångare typ sylvia. Är det någon som kan knäcka det här.

    Sjöng uppe i krontakets lövträd i kärret väster om Klämmestorpsdammen. Sångens klangfärg var typ rödvinge/svarthätta men inte strukturen som var mer åt busksångarhåll. En ständigt upprepad melodisk ramsa något lite stigande .Ibland inleddes ramsan med lite ljud likt sylviapladder. Ramsans struktur kryy kryy kri-kri-kri krii. Inget som helst gnissel typ rödvinge förekom.

  9. I lördags hade Ungfåglarna sin avslutning ute vid Landsjön. Pga sjukdom och annat var det fyra ungdomar och 2 mammor/pappor som slöt upp ute vid Fältstationen. Daniel Steen ställde på ett förtjänstfullt sätt upp och berättade om ringmärkning. Dessutom hade han fångat sävsångare, rörsångare, törnsångare, sävsparv, blåmes och buskskvätta i näten som han ringmärkte. Alla fick möjlighet att titta närmare på dem, klappa dem och det var tillräckligt många för att alla fick släppa iväg en fågel var efter att de fått en ring runt benet.

    Vi gick bort till fågeltornet och svarade på frågor längs vägen. En brun kärrhök passerade över vassen. En rosenfink sjöng flitigt runt oss hela tiden. Uppe i fågeltornet såg vi en sångsvanfamilj med 7 ungar. Dessutom en familj sothöna med två ungar, knipor, skäggdoppingar, gräsand, fisktärna, skrattmås m.m.

    Väl tillbaka vid Fältstationen grillade vi korv och njöt i solen en stund innan det var dags att åka hemåt. Margareta och Björn tackar för att vi fått vara ledare under den här våren för ungfåglarna.

  10. Välkommen till den traditionella vandringen i Munkaskog med bokskogen och dammarna nu på söndag den 5juni. De senaste dagarna har bl mindre flugsnappare och grönsångare hörts. Samling vid bokskogens parkering vid 195:an, 500m norr om Sjogarpsrondellen, kl 7:30. Vi håller på i 2-3 timmar. Ta med fika.

  11. Igår var Ungfåglarna ute och prövade vingarna. Vi var fyra ungfåglar och två ledare som letade efter spännande fåglar vid Rocksjön. Nu är det barnkammare och flera fåglar har fullt upp med att mata och att skydda sina ungar. Vi såg flera gräsandfamiljer längs Rocksjöns stränder. En knipmamma med åtta ungar lät sig väl beskådas. Flera blåmesar har fått ungar och letade mat för att föda de små.

    Vid plattformen intogs gott fika och där kunde vi se fiskmåsar, skrattmåsar, gråtrut och fisktärnor och kunde även se storleksskillnader mellan dessa. Några tornseglare letade insekter högt uppe i skyn. Ute på sjön vilade skäggdoppingar och några knipor samt ett par sothöns. Vid bron var det några som fick en kort glimt av bävern.

    Fåglarna sjöng från alla håll, men det här med fågelsång är svårt för små ungfåglar (men även vuxna fåglar) och det är ganska jobbigt att lära sig skilja på alla dessa ljud man hör.

    En enkelbeckasin flög förbi över oss på relativt nära håll. Några koltrastar hoppade omkring i Bauerparken och en familj med björktrast matade sina ungar.

    Den 4 juni åker vi till Landsjön för att avsluta denna “kurs”. Vi tittar på fåglar, kollar in ringmärking, har en frågesport, grillar korv och har lite lekar. Vi ser redan fram mot den träffen.

  12. Nu sjunger trädlärkan på nätterna. Det är riktigt häftigt. Har du inte varit med om det, passa på nu och en tid framöver. Det är fantastiskt att höra trädlärkans lite vemodiga drillande så här i försommarnatten.

  13. Nordens Fåglar i Färg 6 band skänkes till intresserad klubbmedlem.

    Det är ett trivsamt uppslagsverk som gavs ut åren 1958 – 1964

    Gunnar Rosqvist
    036-162406

  14. Det var en jorduggla som vi såg vid Hyllingen på Ådornas utflykt 12 maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *