Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. STUDIECIRKEL I VÅR?

    Vad sägs om en studiecirkel i vår? Här och där i klubben finns det lite lösa tankar om att försöka köra en cirkel i något fågelrelaterat. Vi kan väl försöka hitta ett intressant ämne och köra en cirkel i februari-mars… är du intresserad, så hör av dig till mig på ulfgotthardsson@yahoo.se eller svara här på Anslagstavlan – så försöker vi träffas och bestämma ämne någon gång i andra halvan av januari.

    Ämne? Ja, det kan ju vara allt från att lära om vissa speciella fågelgrupper (typ rovfåglar, sjöfåglar etc), fåglar i specifika områden eller naturtyper, förändringar i fågrelfaunan… tänk fritt, fundera och föreslå – och om vi är fler som vill så kör vi!

    1. jag är på och vi kan ha planeringsmötet hemma hos mig om folk vill. Måsar/trutar? vadare? rovfåglar (Blomma)? KUUUUL!???

    2. Ett möte om trutar vore bra om det finns någon modig person som kan leda det mötet.

  2. Högsta klassen fågelfrö för pangpris

    Jag har fyra oöppnade 4kg-påsar skalat solrosfrö som jag nyligen köpt på Granngården för 189 kronor påsen.
    Jag säljer den för 95 kronor påsen.

    Tel 036-162406 070-3103249

  3. På Söndag är det dags för Ådornas traditionella lusseskådning i Jönköping, med obligatorisk glögg och pepparkakor. Om du vill vara med är det bäst att höra av sig till exkursionsledaren Inga-Maj Filipsson så ser hon till att glöggen räcker till alla. Se programmet för närmare information.
    //
    Styrelsen

  4. JAG SKÄNKER UTRUSTNING FÖR FÅGELMATNING
    Vi ska flytta till lägenhet så det blir slut på matandet. Det känns fel att bara slänga grejorna när de kan komma till glädje och nytta någon annanstans. Det rör sig om
    * en spiral för typ talgbollar
    * ett plaströr om 1 liter för fågelfrö
    * ett plaströr om 1,5 liter för fågelfrö
    * ett stålnätsrör om 11 liter för fågelfrö.
    Tel.036-162406
    Albert Engströms väg 24 som ligger på Bymarken längst in på andra gatan nedanför Fjällstugan.

  5. Kul med alla underbara fåglar. Kämpar just nu med alla vadare och rovisar på Floridas västkust. Har idag sett. Snöhäger, sotvingad mås, flikstrandpipare, mindre beckasinsnäppa, sandlöpare, willetsnäppa, roskarl, karolinaspett, fiskgjuse, spetsstjärtad duva, och sparvfalk.

  6. Rapport från Ådornas Ölandsresa 16 – 18 oktober.
    Vi var sju kvinnor som åkte iväg till Öland fredag eftermiddag. Framme på vandrarhemmet i Åhs åt vi en god knytkalasmåltid och planerade morgondagens aktiviteter. Lördagen ägnade vi åt olika lokaler på östra sidan av ön i milt höstväder. Vi hade bra support via SMS från Blomma. Första stoppet gav en fin obs på kungsfågelsångare efter ungefär en timmes spanande vid Torngård. Vi letade sedan förgäves efter en tajgasångare i Råbäcksdungen. Brandkronad kungsfågel såg vi fint vid Hulterstad. Efter att ha burit våra tubkikare en kilometer, såg vi en dvärgsparv på fem meters håll, söder om Skärlövs hamn. Den var så nära att den var svår att få in i handkikaren. Efter besök på Naturbokhandeln och sen lunch på Stenhusa åkte vi ner till Stenåsabadet. Där höll en bergstajgasångare till högt upp i en pil. Svår att få en bra obs på. Kvällen ägnade vi att äta resterna från fredagen och till att planera nästa års program för Ådorna. Söndagen höll vi till på Ottenbyområdet. Vi började i södra lunden där vi från tornet bl a såg havsörn, varfågel, fjällvråk och blå kärrhök bland mängder av kungsfåglar och rödhakar. Vi hade bokat guidning på fågelstationen 11.00 men vi hade prickat in säsongens hittills största fångstdag så vi fick vänta en timme. Över 1 000 fåglar ringmärktes varav över 500 rödhakar. Vi fick börja med att hjälpa till att klappa in fåglar i Helgolandsfällan och sedan följa med in och se på när de ringmärktes. En dvärgbeckasin hade setts i Pölen vid gömslet. Den ville inte visa sig för oss. Inte förrän vid tredje försöket fick vi syn på den. En man som sett den och en enkelbeckasin berättade livfullt om skillnaderna i deras födosök. Enkelbeckasinen rörde bara på huvudet medan dvärgbeckasinen pumpade med hela kroppen. Plötsligt upptäckte vi en beckasin som pumpade med kroppen. Trots att vi inte såg näbben var vi säkra på att det var den! Det var mycket fågel på udden och i vattnet. Vi såg bl a svart rödstjärt, mindre sångsvan, snatterand, skedand och pilgrimsfalk. När vi på eftermiddagen vände hemåt var vi alla nöjda och alla hade fått nya kryss!

  7. Dags att beställa ekologisk fågelmat från Slåttergubben, via Bikupan på Tändsticksområdet. Hör av dig genast till Ola på Bikupan för beställning och bra priser!

  8. Jag har lagt ut detta på BLOCKET. Min epost är ejermorosqvist(snabela)yahoo(punkt)com

    Fågelböcker – engelska och svenska
    Säljes av: Gunnar Rosqvist 10 oktober 15:19
    3 500:-
    Svensk och utländsk fågellitteratur. 24 böcker samt ett uppslagsverk om 6 band.
    Säljes styckvis från 50- 300 kr eller totalt för 3500.
    Lista på böckerna finns och kan mailas vid förfrågan.
    Finns att hämta i Jönköping alt. köpare står för portokostnad

    1. Wow, så du är fullärd nu Gunnar? 😉 Eller har du börjat med ny hobby?
      Ser fram mot att kunna sälja av mina fågelböcker, men det är mycket kunskap som ska präntas in innan det kan bli aktuellt.
      Skåda lugnt!

  9. Skäggdoppingen varierar stort i antal olika dagar i södra Vättern
    Vad beror det på. Med lite vågor och dåligt ljus är de svåra att hitta. Men även om man korrigerar för det kan det variera en hel del i antal doppingar.

    Jag har två hypoteser
    1. Det rör sig om flyttande fåglar som stannar till ett tag och äter upp sig och flyger vidare. Det kan vara som hos exempelvis sjöorre stora variationer dag från dag.
    2. Skäggdoppingens bytesfiskar mört, löja, abborre vandrar kanske runt i Vättern och koncentreras på olika ställen och doppingarna med dem.

    Kan det vara någon i klubben som kan förklara detta.

    1. Utanför Hökesåns mynning brukade jag för tiotal år sedan räkna till 100 – 150 doppingar på hösten/vintern, men de senaste åren har det varit max 25 ex. I regel bara ett 10-tal. Det borde väl ha att göra med förändrad födotillgång. Annars är väl Vättern som helhet en övervintringsplats för doppingar (om den är isfri).

    2. Hej Gunnar,
      När jag räknar skäggdoppingar väljer jag att göra det från Rosenlundsbankarna. Ska man vara riktigt noga behövs det 3 obspunkter, en för Sannaviken (som regel ger den endast mindre antal). Samma gäller räkningen mot Liljeholmsviken, hamnen och kanotklubben oftast ligger doppingarna längre ut så man ser dom som regel från nordligaste udden på Rosenlundsfältet.Jag tycker inte det är lönt att räkna om det inte är en lugn (bleke)på vattenyta och så ska man ha solsken från söder (medljus). Eftersom jag står så högt tror jag att jag ser de vita halsarna på upp till kanske ca 5 km med 60 gångers förstoring. Tack vare att jag ser så stor vattenyta täcker jag in fiskstimmen och doppingarnas förflyttningar. Min högsta notering 1.100 ex 25.11 2014. Jag tror du hade liknande förhållanden när du räknade 900 ex 20.11 2009. 7.10 1965 räknades det 1.000 ex här ifrån.
      Den 15.10 i år var det goda förhållanden men då såg jag endast 175 skäggdoppingar.

  10. Artprotalen verkar ligg nere. Det ser ut att röra sig en del rovisar idag. Håll utkik!
    Dessutom en dvärgbeckasin nedanför Fältstationen vid Landsjön, tillsammans med 4 enkelbeckasiner.

  11. Gränserna för Jönköpings stadsdelar
    Det skådas en hel del kul inne i Jönköping. Rapporteringen av lokal blir ibland lite konstig. Men på sajten http://karta.jonkoping.se/# om man klickar på samhällsplanering/stadsdelar till höger får man också gränserna utsatta.

    Harebra
    GunnarR

    1. Hej Gunnar,
      Ett gammalt problem är begreppet Talavid som på ovan nämnda karta hamnar med en liten park på Bäckalyckan. För en GAMMAL Jönköpingsbo som fick en del av sin begränsade utbildning just i Talavidskolan vet ju att området från gamla reningsverket (Junebäcken) till Dunkehallaån men även kanotklubben inkluderades och gick under namnet Talavid. Den andra begränsningen var från Vättern till Kortebovägen och Västra Storgatan (numera Juneleden). Så när någon gammal stofil larmar något trevligt från Talavid kan det ju vara bra att känna till detta.

    2. Hoppsan Talavid är en ju fågellokal men inte en stadsdel. Jag brukar se Talavid som området norr och öster om järnvägen till Falköping från järnvägsstationen i öster till Kaptensbo i norr.

  12. När jag nu ikväll besökte fågeltornet vid Landsjön var det ett fasligt prasslande i vassen till vänster om tornet. Jag trodde det kunde vara ett rådjur, men undrade samtidigt varför ett rådjur skulle knalla inne i vassen och prassla bland vasstråna så förfärligt. Andra tankar passerade genom huvudet, men innan jag visste ordet av slutade det prassla och började skvätta vatten istället. Då såg jag att det var något som rörde sig i klarvattnet strax nedanför tornet (den vik som går in mot mynningen till “slaskdiket”).

    Där var det två uttrar som tumlade om och lekte/småbråkade i vattnet. De rörde sig sakta men säkert mot andra sidan av vassen (“vassruggen”) och försvann bland vasstråna som börjad prassla igen. Jag hörde och såg dem under totalt 10 min innan det tystnade. De fortsatte förmodligen lägre ut och in i vassen. Det finns några dokumentationsbilder på Artportelen för den som är intresserad.
    http://www.artportalen.se/Media/Image/1464159

    Detta var andra gången i mitt liv som jag sett utter och förra gången var också vid fågeltornet, i december 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *