Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Hej
Tre flygga tornfalksungar syntes runt ladan vid Ubbars mader i dag vid nio snåret.
Det var fyra ungar från början, men den kanske fortfarande lever.
Hejja
Klubbens vadarhelg under den gångna sistlidna kvällens-natten och morgonen förlöpte fint. Obslistan kan ses i artportalen,
där möjligheten finns att lägga in observationer över hela den nämnda tiden, alltså två dagar, utan att behöva skriva om den för förnyad dag.
Många fina och härliga obsar som synes och trevliga,morgonpigga människor aom deltog. Detta kan tydligt ses i
bifogat foto.Finaste obsen eller uppllevelsen kan ju deltagarna själva berätta om.
Fler foton kanske kommer på Artportalen.
Mötet avslutades på Framnäs med att intaga en god lunch.
e.u Rüdiger Kasche
,
Finns videsparven här i jönköpingstrakten? Tror absolut att vi har en på vår tomt . Vi bor i Kettilstorp, Jönköping. Tel. 0731-428390
Hej! Av videsparv har det gjorts 6 fynd i länet av flyttande fåglar 2 av dom i maj och resten i september. Den snarlika dvärgsparven har bara setts två gånger i länet. Jag skulle tro att du sett en ungfågel eller hona avsävsparv som är mycket lika de tidigare nämnda. Så kontrollera vilka karaktärer du har sett.
FOTA !! lägg kameran vid fönstret o nästa gång den dyker ta bilder i massor….allt vad du kan.
Med vänlig hälsning peter berglin
Vill bara flagga för den traditionella klubbaktiviteten på Visingsö i helgen. När man tittar på senaste dagarnas observationer på ön så ser det ju mycket lovande ut. Se även under program på hemsidan.
Nu sätter vi “lapp på luckan” 16 förväntansfulla fågelskådare frustar frenetiskt för framtida fjäderobsar. Jag återkommer lite närmare inpå med information om tid och plats för avfärden.
lennartb
Hoppas sommaren är god, alla skådarvänner! Det är kanske lite avlägset att tänka på hösten men jag vill bara påminna om klubbens traditionsenliga skådarresa till Falsterbo 11-13 september. Eftersom vi nästan varje år tvingats tacka nej till senkomna ressugna har vi i år dubblerat till två minibussar och 16 sängplatser på övernattningsstället Höllviksstrand som liggerpå bekvämt gångavstånd till lördagkvällens höjdpunkt Lotus House.
Två platser är ännu lediga så SLÅ TILL NU.Häftig och njutningsfull skådning tillsammans med häftiga och livsnjutande skådarkompisar utlovas och dessutom till ett pris som tilltalar varje snålänning. Vi brukar hamna kring 700 spänn för resan och två övernattningar.
Du behöver inte vara medlem i Jönköpings Fågelklubb men blir det säkert efter Falsterboresan.
Mejla mig PRONTO och haka på. Lennart Broman
broman.l@hotmail.com
Dvärgkanadagås i Kärret!
Jag skulle vilja göra raritetsrapport på dvärgkanadagåsen. Men Artportalen signalerar inte att det behövs. Men om jag trots det vill skriva en rapport hur gör jag då?
Är väl enklast att då bara skriva om fyndet i informationsrutan. Gå in i rapporten igensom jag beskrev nedan.
Hej Gunnar, Jag tycker du ska läsa klubbtidningen 2-2014 årsrapporten för 2013 hybrid vitkindad och kanadagås samt nr 3-2014 där Rüdiger skriver om Visingsögässens och förekommande hybriders ryggning. Det finns även bilder på hybriderna i de olika artiklarna. Med tanke på hur vissa av dessa hybrider ser ut och i vilket antal de förekommer så blir jag lite förvånad när jag ser att RK fortfarande godkänner fynd av dvärgkanadagås.
Jag ville skriva raritetsrapport och bifoga Rydes artikel för att få ut Rk på plan men det sket sig ju. Men nu har jag gjort som Sven föreslår och skrivit in min beskrivning av den misstänkta gåsen i informationsrutan och skrivit den som hybrid vitkindad/kanadagås istället för dvärgkanadagås.
Ändra fynd i Artportalen
På sidan 25 i manualen under punkt 5 “Ändra dina fynd” står det att man skall markera i rutan längs till vänster. Av manualen att döm är det en bra lösning för att rätta fel i många fynd samtidigt.
Det lyckas inte jag med så jag har varit tvungen att markera vid blomman längst till höger fynd för fynd. Djävligt tafflig lösning. Är det någon som lyckats markera längst till vänster så vill jag gärna bli tipsad om hur man gör.
Du går in på Min Fältdagbok och markerar en obs som du rapporterat, sätt en bock i rutan till höger efter den obsen. Markera sen nästa obs som du vill ändra och sätt en bock i rutan till höger…..osv, tills du har markerat alla obsar som du vill ändra.
Klicka sedan på Ändra längst ner under Redigera fynd, så kan du göra en gemensam ändring på alla fynden som du satt en bock efter.
Lycka till Gunnar!
Sven V
Tusen tack Sven!
Om exkursionen öster om Habo söndagen 7 juni:
Elva personer dök upp denna molniga och lite blåsiga junimorgon för att vandra och skåda fågel strax öster om Habo tätort och väg 195. Som vanligt utgick vi under Sven V:s ledning från parkeringen vid Stora Kärrs bokskog. Efter bokskogen fortsatte vi liksom förra året till Sjogarp där vi tog stigen öster om villaområdet norrut vidare till Munkaskogsgården där vi intog innehållet i våra medhavda matsäckar (egentligen ryggsäckar). Därifrån fortsatte vi vandringen på den så kallade Pilgrimsleden till Habo dagvattendamm varifrån vi tog genaste vägen genom granskogen tillbaka till naturreservatet Stora Kärrs bokskog. På grund av det blåsiga vädret var det svårt att höra fågelläten några längre sträckor och det blev nog därför lite färre arter vi obsade än vanligt, men cirka 40 fågelarter fick vi ihop totalt. En mindre flugsnappare som nog kan sägas vara den största rariteten man kan få se eller mest höra i området hade rapporterats under 2 dagar för några veckor sedan i bokskogen, men hade nu troligen dragit vidare tyvärr. Bland de arter vi fick se/höra kan nämnas sjungande grönsångare på nära håll, en i vinden ryttlande ormvråk, minst ett trettiotal födosökande tornseglare, hämpling, buskskvätta, förbiflygande stenknäckar och en törnskatehanne som snällt visade upp sig. Krickhonan med 8 ungar i dagvattendamen var också kul att få se. Väl mött igen nästa år!
!#%^@* dagvattendammen heter det ju…
Välkomna till den årliga och traditionenlla fågelexkursionen till Bokskogen och dammarna i Munkaskog i Habo på söndag 7 juni. Samling vid bokskogens parkering kl 07:30,(ca 500 m norr om Sjogarpsrondellen,vid 195:an). För de som vill anamma klubbens miljöpolicy,så avgår buss (101) från Esplanaden Huskvarna kl 06:14 och från Resecentrum Jönköping kl 06:35 för avstigning och fortsatt promenad från Sjogarpsrondellen. Vi beräknar hålla på i ca 2½ timma.
Vill bara uppmärksamma att bokskogen heter Stora Kärrs bokskog och inget annat (står fel i programmet). Förväxla ej med Haboskogen som är ett annat naturreservat – då hamnar ni fel!
På tisdag förmiddag 26/5 hade ett 30-tal deltagare i Promenadgruppen, Huskvarna kyrka, terminsavslutning vid klubbstugan vid Landsjön och hade bett JFK om hjälp med lite fågelskådning. Det började bra med härlig uppvisning i flera omgångar av brun kärrhök , både hanne och hona. Under vandringen till fågeltornet och Dungen var det ovanligt lite fågelaktiviter. Buskskvätta, gulsparv, svartvit flugsnappare, häger, rör- och sävsångare, sävsparv, fisktärna , tofsvipor och skäggdopping var några arter vi såg och hörde. Extra uppskattad var skädoppinghonan som simmade in i ån med 8 ungar på ryggen och att titta på bl a buskskvättan i tuben var nytt och roligt för många. Vi berättade om fältstationen, ringmärkning och klubbens arbete och gruppen kunde fika i klubbstugan i skydd för regnet som kom mot slutet. Alla var nöjda och glada.
Inga-Maj och Margareta
Till årets sista Rocksjövandring 26 maj hade 10 personer mött upp. Regnskurarna låg tunga över oss när vi startade, men efter en stund sken det upp och exkursionen slutade i solsken. Vi hade nöjet att stifta bekantskap med rör- och sävsångare, flera sävsparvar visade fint upp sig utmed promenaden. I sjön var det relativt lugnt, några skäggdoppingar, ett par viggar, några kanadagäss och en familj grågäss samt en sothöna. Dessutom lite fiskmås och härliga observationer av fisktärna. Kvällens överraskning var den kärrsångare som sjöng nära och flitigt vid södra fågeltornet. Flera tornseglare tog himlen i besittning då solen tittade fram och några backsvala visade upp sig fint. Kvällen avslutades med gransångare som satt och saltade sill i toppen på en al.
Bättre sent än aldrig. Här kommer en kortrapport från Rocksjövandringen den 19/5 som undertecknad tillsammans med Erik Bergman guide. De 18 deltagarna kunde njuta av härligt väder och fina kontakter med bl a säv-o rörsångare, gransångare samt en hel del andra sångare. Nära men kort möte med rörhöna. På sjön sågs 15-20 skäggdoppingar, 10 gråtrutar, enstaka fiskmåsar, fisktärnor, knipor, 6 vigg m m. Ena gruppen fick se brun kärrhök den andra en tornfalk.
Lennart Broman meddelar att det nu finns 2 platser lediga till Falsterboresan 11-13/9. Så ni som glömde anmäla er tidigare får nu en ny möjlighet. Men eftersom Lennart befinner sig någon stans på de sju haven så tar jag emot anmälningar på mejl fureholm@telia.com.
Någon som är intresserad av ett antal nummer av Calidris (Ölands OFs tidskrift) 3 – 4 nr/år från 1990 och framåt? Maila mig, annars åker dom med pappersinsamlingen.