Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Hejja
Artportalen har några finesser jämför med Svalan. Om jag obsar och är skrivare med och för flera personer, så kan jag på ursprungslistan ta bort även mitt eget namn eller ngn annans namn om jag eller denne andre inte sett en viss art. Jag kan alltså skriva för Åke Ankarberg att han sett och hört mindre flug den 11.5 utan att behöva gå/logga in på hans eller annan persons egen adress. Smidigt! En liten stjärna visar detta på noteringen.(Se på den 11.5 och liten flug).
Listor för smärre orter (ej Jkpng), och lokaler dröjer nog länge innan de är okej.Det kanske ni märker om ni har det intresset.
Det klarar vi nog bra…
Sköt om er..
Rüde som gärna svarar på frågor om detta…
Hej
Jag försökte gå upp i fågeltornet vid Landsjön tidigt igår….Kom trots allt ända upp
men det var alldeles tjockt med små insekter..Smakade inget gott märkte jag..
Nån som vet vad det är för insekter som surrar därikring??
Tacksam för svar
Rüde
Fjädermygg,helt ofarliga, biter inte, försvinner när solen kommer fram.
Kvällens tisdagsvandring drabbades liksom den första av regn. Vi var dock två som tog en runda längs sjön och kunde börja med att avnjuta en smålom på bra avstånd. Många svalor samlades och drog tätt över sjön, 75 ladusvalor och 5 backsvalor räknades in.En kniphona med sex pulli stod för det gulliga. I övrigt var det rätt tyst, några sävsparvar sjöng en stund och några gånger hördes en rörsångare. Sammanlagt såg och hörde vi 24 arter.
Rapport från Ådornas kvällsutflykt till Aneby 7 maj
Sju ådor mötte upp för att följa med till Aneby. Vi stannade till vid Veda våtmark, Lekeryd. Där fick vi en rejäl regnskur över oss. Men regnet blåste snabbt förbi. Vi såg bl a svarthakedoppingar, årtor, bläsänder och en tornfalk. Vi fortsatte till Aneby och stannade vid södra änden av Ralången. Där såg vi ett fiskgjusepar fint och brun kärrhök. Tyvärr hade skytteklubben övning och skottsalvorna avlöste varann. Inte bästa förutsättningar för fågelskådning! Vi beslöt att åka norrut för att komma från oljudet. Vi åkte till Nobybron över Noån. Där såg vi drillsnäppa och spillning från utter. Medan vi stod där kom en man vandrande. Det visade sig vara en fågelskådare från trakten. Han tyckte att vi skulle åka till Deglaberget, som låg en liten bit norrut. Vi åkte dit och det visade sig vara en jättefin fågellokal. En utsiktplats över vidsträckt vass längs Noån och utsikt över södra änden av Noen. Vi hörde rördrom tuta, vattenrall grymta och sävsångare och rörsångare sjunga. Vi såg och hörde storlommen ropa. Fiskgjuse och Brun kärrhök flög över vassen. Sedan började det mörkna och vi åkte hem nöjda med vår utflykt.
Nya artportalen är ett …a skit tycker jag
Kan det inte finnas någon i vår klubb som ärligt kan stå upp och erkänna att detta är ett totalt nedköp jämfört med Svalan. Systemet känns ju helt stumt. Vi kommer att tappa en massa rapporterande medlemmar. För att det skall vara användbart måste det finnas en mycket detaljerad manual till stöd. Men var finns den?
Det förnämliga formulär för presentation av kommunobsar som finns på hemsidan hur gör man ett sådant själv om man vill sortera på annat än aktuella kommunobsar?
Jag har ställt frågan både i Facebook och under “tyck till” i Artportalen, om hur man fixar en länk till en fyndlista från flera kommuner samtidigt, t ex hela vårt VO, utan att ha fått något svar!? Detta gick ju utmärkt i Svalan. S-t-dåligt tycker jag!
PS, Sökningen tog för lång tid, står det när jag lägger in det i sökformoläret. Kanske går när belastningen har minskat (verkar dom svara på allt annat:)
Sven V
Hej Gunnar
Kan denna länk som finns på vår 1:a sida vara det du frågar efter.
http://www.artportalen.se/Download/UserGuide
MvH PE Svahn
När rikslarm kom igång gnälldes det mkt på att ta tillbaka sökarna. Sen löpte det på under rätt många år, innan det var dags för BirdAlarm. Det var så dåligt att Rixlarm skulle tas tillbaka.
ingen gnäller på BA idag. (Det där minns man oftast inte)
När svalan kom var det så svårt så svårt att rapportera. fick man skicka in vykort om man inte kunde rapportera? Nu var gamla svalan kanon, vi var invanda med vårt arbetsflöde. NU!! måste vi lära oss ett nytt arbetsflöde, i svalan2 som jag väljer att kalla det.
Nu är det mkt som är dåligt igen med svalan2, personligen jag tycker det är kul med nya saker. Trots hög belastning och listor som nog inte kommer vara uppdaterade på länge än.
Nya kartorna är avsevärt bättre än de gamla. Det går fortare o enklare att rapportera nu än tidigare. Man kan lägga till medobs när som helst under rapporteringen. När den höga belastningen är passe, så kommer även statistiken att bli bra. Rom byggdes inte på en dag, ALLA!! nya system tar en liten tid att acklimatisera sig och framför allt att få oss knäppaskallar som ska använda det att fatta hur det skall användas. ;-))
ha tålamod gott folk!
Det är många på sociala medier och tex här som Gunnar som ondgör sig hur kasst detta är. Gunnar har inte ens hittat manualen som finna på vår! hemsida.
jag har också frågor o saker jag inte hittar vid första försöket, men försöker igen annars frågar jag ngn som jag tror kan svara eller ha en öppen diskussion med. Att såga svalan2 vid fotknölarna hjälper ingen.
Gunnar, love you still!
skåda hårt hitta ngt kul hemma.
HÅLL LINSENRA RENA
PETER BERGLIN
Skåda på jobbet: två par spelande storlommar i Vättern utanför Lärarförbundets kansli, Tändsticksområdet. trevlig början på en arbetsdag!
Ikväll börjar klubbens tisdagsvandringar vid Rocksjön. Det finns en viss risk för lättare regn under kvällen, men vi kör guidningen i vilket fall.
Väl mött vid den vita bryggan i John-Bauerparken
//
Fredrik
Det lätta regnande som SMHI utlovat blev ett ordentligt skyfall över Rocksjön, med tillhörande hårda vindar. Vi var två tappra skådare som tog oss ända till det östra fågeltornet innan vi insåg att vädret inte var på vår sida. Innan vi avbröt hann vi dock spana över sjön och kunde räkna in ca 10 ladusvalor, 16 skäggdoppingar, 6 storskrakar, 2 storskarvar, 4 gräsänder, 1 knipa, 4 fisktärnor, 7 fiskmåsar, 5 skrattmåsar, 1 rörhöna, 2 sothönor, 1 gransångare, 1 sävsparv och ett antal lövsångare och koltrastar.
Nya tag nästa vecka när vi hoppas att vädret blir bättre.
Har gjort en länk som visar dagens obsar i jkpg kommun på samma sätt som obsarna visas för landet eller per landskap på Artportalen. Byt ut Jönköping i länken mot Habo eller Mullsjö så har ni länken till dem.
http://www.artportalen.se/TodaysSightings/Observerad/F%C3%A5glar/Alla%20arter/J%C3%B6nk%C3%B6ping/Alla%20lokaler/Idag/Ingen/Status
Angående nyreleasen av Artportalen.
Vem är det som har organiserat lokalerna i Jönköping så snyggt? Verkligen föredömligt. Vart vänder man sig om man hittar en punkt som hamnat lite fel (som jag nyss gjorde…)
Jag har fått hjälp att ändra lokaler i Svalan av Mats Alderus i Rrk Jkpg. Han kanske kan hjälpa dig, om han har samma rättigheter i Artportalen.
Sök på hans namn i artportalen så hittar du hans e-post.
Rapportering i Nya Artportalen fungerar idag. Vad tycker ni om den?
Det tar ju lite tid att vänja sig vid, men så länge man inte försöker använda platta eller telefon så fungerar det bra tycker jag.
Spontant känns det som det tar lite längre tid att rapportera i det nya systemet om man har många fynd att rapportera. I Svalan kunde man ju mata på med tangentbordet utan att behöva använda musen så mycket. Förhoppningsvis blir det bättre med ökad vana och inlärning av kortkommandon (för det finns säkert, alternativt kommer). Kartorna är ju otroligt mycket bättre än innan, man får tydligen meddelanden när ens bilder fått kommentarer och det finns säkert många fler nya bra funktioner. Jag tror det kommer bli ett jättebra system. Men jag saknar den lättöverskådliga Dagens fågel med färgade bandybollar och länkning till denna på kommunnivå.
Hittade att Alt + Q är kortkommando för att spara (efter varje inmatad art). Smidigt! Nu går det nästan lika fort som innan 🙂
Såg just en glada i närheten av Åtorp, vid gränsen Örebro län/värmland. Känns som en obs värd att rapportera när systemet funkar igen?
Absolut bör du rapportera den, när den nya Artportalen är igång.
En flitigt sjungande Gransångare vid Habo dagvattendammen idag.
Och jag hade en flitigt sjungande gransångare vid Vista kulle 21/4.
Hej
Från Visingsö meddelas härmed att vindkraftverket/vindflöjeln nummer 2 norrifrån räknat numera är på väg till Irland.
Andelsägarna för detta verk såg att kostnaderna för de nu 25 år gamla verken började bli för “höga” ställt mot vad de ger.
Om andelsägare till övriga verk tänker i samma banor vet jag ej.
Något nytt verk för det bortforslade skall enligt uppgifter jag fått ej vara aktuellt.
Sköt om er!
Trevlig information Rüdiger, jag har länge varit frågande till hur dessa vindkraftverk fick tillstånd/bygglov till att börja med. Men det var ju andra tider och en betydligt lägre kunskapsnivå om riskerna för fågellivet när dessa verk byggdes.
Under de två senaste dagarna har det varit 9 älgar som betar på fälten bakom ladugården vid Drättinge. SO om ladugården. De har setts vid 20-20.30 på kvällen. I övrigt två par snatteränder och ett par bläsänder i Stickelösaviken. Dessutom verkar knölsvanarna i Bosgårdsviken lagt sig på bo liksom sångsvanarna i Stickelösaviken. Men det finns fler knölsvanar i sjön.
Igår var det 4 älgar på samma plats vid 21.
Då var det lappa på luckan även på klubbens norrlandsresa i sommar. Men vill man får man givetvis ställa sig på reservlistan.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN