Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. För den som inte kan följa med på klubbens resa till Flatruet i sommar, men ända är sugen på att se fjäll och fjällfåglar, jämtländska sådana,finns möjlighet att hyra en lägenhet centralt i Åre under perioden 1/5-31/8. Går fint att göra dagsturer därifrån. Pris: ca 2500 kr/vecka. Kontakta mig vid intresse – 0762376391, eller hakan.ydregarden@gmail.com. Välkommen!
    Håkan Ydregården

  2. SIST TILL KVARN!

    Vi är på god väg att slå rekord vad gäller deltagare i klubbens traditionella höstresa till Falsterbo och Skanör.Aldrig tidigare har så många resenärer anmält sig så tidigt som i år.15 av de 16 platserna i bussar och stugor är redan upptatgna så om du vill följa med 11-13 september gäller det att slå till PRONTO. Maila mig på broman.l@hotmail.com. Tänk på att anmälan är bindande.
    Lennart Broman

  3. Hej

    Vi är två fågelskådare från Uppsala. Efter några års arbete som redaktörer är vi klara med fågelskådningsguide om vår hemland – Polen. Vi släpper ut nu en bok “Birding in Poland”.

    Boken är på engelska och utgör den mest kompletta beskrivningen av Polen för fågelskådare. Den innehåller beskrivning av 119 fågellokaler och 164 kartor. Den skildrar sådana berömda platser som Białowieżaskogen (Puszcza Białowieska), Biebrzafloden med omgivande våtmarker (Dolina Biebrzy) och Wartaflodens mynning (Ujście Warty), men även andra lokalerna, förmodligen okända men definitivt värda ett besök.

    13,5 x 21,5 cm, 590 sidor med text och kartor + 20 sidor med bilder på olika naturmiljöer, hård pärm, vikt ca 700 g. Pris 350 kr

    Ni kan beställa boken hos oss på http://www.oriolusforlag.se
    Välkomna till Polen för att se och lyssna på vattensångare!

    Hälsningar till alla Jönköpings Fågelklubb medlemmar

    Adam Sterno och Magdalena Grudzinska-Sterno

  4. Underbar rapport från Kvismaren och avundsjukan för era fina kryss stiger… 🙂 Själv har jag (i brist på fågelexkursioner) igår studerat asplek i ett Vänermynnande vattendrag. Nere i Jönköping kan ni istället njuta av harrleken som borde komma igång nu eller mycket snart, den är särskilt lätt att skåda i Röttle å vid utloppet i Vättern eller Hjoån i centrala Hjo. Rekommenderas för den som vill skifta skådningsmöjligheter för en dag!

  5. Igår hittade jag en “vithuvad sädesärla” när jag var ute vid Landsjön. Det var naturligtvis en partiellt albinistisk sädesärla men den såg verkligen exotisk ut när den sprang omkring och letade mat i hästhagen vid Lyckås gård.

  6. Ornitologerna och ormgropen.
    (exkursionsrapport från Kvismaren 10-11/4 2015)
    Med solen kom värmen och lyfte undan den så kyliga förmiddagsdimman. På åkrarna vid Kvismaren trumpetade tranorna. I luften spelade sånglärkor och ute i vattnet simmade mängder med gäss, änder och doppingar. Men åtta skådare från Jönköping gav tillfälligt fullkomligt sjutton i fåglarna. Vi var istället fullt upptagna med att titta på hundratals kopulerande kräldjur.

    Platsen heter Öby kulle, ligger i kanten av fågelsjön Kvismaren och är resterna av ett gammalt grustag från bygget av en smalspårsjärnväg. De kvarlämnade stora stenblocken och stenskravlet har blivit ett fantastiskt tillhåll för snok och huggorm. I solgasset på våren ägnar sig de hundratals snokarna helt ogenerat och orädda åt ormgropar i ordets rätta bemärkelse.
    Men de kärlekskranka snokarna var bara en av flera höjdpunkter på vår klubbresa till fågelsjön Kvismaren 10-11 april.
    Redan på vägen upp under fredagkvällen hängde vi in en flock betande fjällgäss och spelande rödspovar vid sjön Roxens strand väster om Linköping.
    Under kvällens planeringsmöte på Kvismarens fågelstation, där vi övernattade, hördes en kattuggla hoa utanför köksfönstret.
    Fågelstationens rekordhöga och aningen svajande våningssängar var också en upplevelse.
    Guidade av fågelstationens biträdande ringmärkningschef Magnus Friberg gav vi oss på lördagsmorgonen först ut på framgångsrik jakt efter en rödhalsad gås som betade ihop med hundratals bläsgäss på ängarna vid Sjölunda. I flocken fanns också ett antal spetsbergsgäss och några vitkindade.
    Medan våra lungor fylldes med morgonluft var det tvärtom med minibussens ena bakhjul. Tack och lov kom en bilbärgare till undsättning och fixade pyspunkan så att vi kunde fortsätta färden mot Kvismare kanal.
    I Lötentornet hade vi tranerop och gåskackel i ryggen när vi kryssade Kvismarens för säsongens första fjällgås. Det var både häftigt och ovant att se hur den simmade med framtung kropp och med stjärten högt som en rörhöna på vattnet. För att inte tala om hur den mycket kaxigt/aggressivt höll undan några alltför närgångna grågäss.
    Såväl gråhake- som svarthake- och skäggdoppingar fanns på plats. Stjärtänder, bläsänder, snatteränder, salskrakar, enkelbeckasiner och en ensam skogssnäppa och flera andra arter trillade också in på krysslistan och i fjärran flög ett par av bruna kärrhöken över vassarna.
    Många av den gamle fågelskådarnestorn Erik Rosenbergs klassiska beskrivningar av fåglars utseende, läten och beteenden bygger på hans egna upplevelser i och vid Kvismaren söder om Örebro och vid Oset som ligger vid Svartåns utlopp i Hjälmaren öster om stan.
    I sin bok Oset och Kvismaren beskriver Mäster Erik bl.a. livfullt hur han i jakten på en undflyende rördrom upptäckte att han vadat så långt ut att han stod med vattnet upp till brösthöjd…
    Vårt besök vid Oset blev inte fullt lika äventyrligt. Vi var nämligen så dästa av de pizzor vi stoppat i oss till lunch att en promenad ut till Ekbackens utsiktsplats fick räcka. Där kunde vi å andra sidan skåda bekvämt ut över ett gigantiskt våtmarksområde med en hel del gäss, änder, doppingar och enstaka tidiga vadare.
    Det fina i kråksången är att Oset både är en fantastisk fågellokal och ett mycket populärt friluftsområde. Örebroborna utnyttjar Oset för familjepromenader, utflykter, löprundor, cykling och andra
    På hemvägen lyckades vi vid infarten mot Vadstena fylla på lista med tamduva och råka och i Vadstena småbåtshamn hittade vi en efterlängtad vittrut på Vätterns vattenyta.
    Några mil ytterligare söderut mot Jönköping passade vi på att svänga in mot Hångerlandet på Tåkerns norrsida för att på siktbart håll studera en stor flock av sädgäss av rasen Rossicus, en tundrahäckare med mörkare halsar och mindre gult på näbbarna än rasen Fabalis.
    När reseledare Peter Berglin slutligen svängde in bussen på On Off-parkeringen vid A6 kunde summera sammanlagt 77 exkursionskryss.
    Ett gott kryssresultat men framför allt är det väldigt givande att åka på utflykt tillsammans med trevliga skådarvänner.
    Ytterligare en tanke maler vidare i mitt huvud. Tänk om Jönköpings politiker hade varit lika naturmedvetna som Örebros och inte låtit stadsplanerare och exploatörer fylla igen och torrlägga våra stadsnära våtmarker.
    Då hade Rocksjön och Rocksjökärret kunnat vara ett lika häftigt och nära rekreationsområde för både fåglar och människor som Oset utanför Örebro är.

    Lennart Broman

  7. Jag vill uppmana alla som är med i den sociala gruppen Band Line (osäker på namnet) att då ni ser ” subrariteter”, t ex ringtrast, att ÄVEN larma den i BA. Många, bl a jag själv (har iPhone 4) kanske har lite äldre versioner av smartphones och kan därför inte ladda ner den senaste uppdaterade versionen av Band.

    1. Jag håller med dig, Sven V, att informationen också ska ut på BA. Men jag vill också säga att jag också har en (flera år gammal) iPhone 4, och att den funkar alldeles utmärkt med Line Band.

      1. Men den NUVARANDE versionen av appen som finns att ladda ner, kräver OS7 i telefonen.

        1. Jag kör OS 7.1.1 i min iPhone 4. Den har inte blivit segare av att uppgraderas (kom ihåg att det inte är en Windows-maskin); tvärtom har den blivit snabbare och mer batterisnål i och med uppgraderingarna av operativsystem.

  8. Vilken dag vi hade, vi som deltog i klubbens Ostkustresa under Blommans ledning den 28 mars!

    I stället för Revsudden blev det Stora Rör på Ölandssidan , ett bra val. Strålande sol, måttlig vind, möten med kända och okända skådare. Och ejder – om än inte så många. Ca 1 700 sträckte förbi medan vi stod där. Bra tyckte jag, som skådade ejdersträck för första gången. Men den siffran fick jag perspektiv på när det dagen därpå från samma ställe rapporterades 17.000 ejdrar på två timmar. Så kan det vara. Bläsand, sjöorre, svärta, och vitkindad gås var några övriga arter vi noterade.

    På vägen till Beijersvik kretsade dagens första rödglada över oss. Från tornet såg vi skärfläckor i mängd, kärrsnäppor och strandpipare sprang över sankmarken, sånglärkor sjöng och sävsparven likaså.
    Då kom larmet om blåstjärt i Ottenbylund! Snabb ihoppackning och mot bussen – men vi hann med att ta en noggrann titt på kattugglan som satt i en tall vid parkeringsplatsen, stor och vacker.

    Blåstjärten, eller tajgablåstjärt som den numer heter, var en rörlig bekantskap. Hon fick oss och åtskilliga andra att ta oss i en vid cirkel över stock och sten och genom buskar och snår. Men det gav utdelning. Plötsligt satt hon där , fullt synlig på en murken stam, knyckte på stjärten, visade upp sig i all sin diskreta skönhet. Så for hon vidare, in i buskagen, bort mot stenmuren, tillbaka till stammen, det blå på stjärten blixtrade till emellanåt. Rätt vad det var fick hon sällskap av en brandkronad kungsfågel, inte dumt det heller! Många suckar av välbehag hördes.

    Återstod praktejder. Vi for till Västerstadsviken och spanade. Jo, ejder sträckte, men utan det vi önskade oss. Roligast där var nog gråhakedoppingen – och sedan var det dags för hemfärd.

    När vi åkt knappt fem minuter kom larm om praktejder från Västerstadsviken. – Har vi tur kanske vi ser den från Mörbylånga hamn, menade reseldaren och rattade bussen dit. Men nej, ingen praktejder denna gång. Däremot havsörnar som parade sig en bit ut.

    68 arter prickade vi in under dagen. Trötta och nöjda var vi hemma ca 18.00.

    Nästa år åker vi igen – och då blir det praktejder!
    Margareta Andermo

  9. FÖRSTA BUSSEN REDAN FULL!!!!!

    Hög tid att boka sig (bindande) för klubbens resa till Falsterbo 11-13/9. Första minibussen är redan fulltecknad. Därför är det hög tid att ni som vill få plats i andra bussen hör av en snabbt till mej på broman.l@hotmail.com. Vi bor på samma ställe som tidigare, dvs EFS Höllviksstrand där två stugor redan är bokade men där vi har tjing på ytterligare två om vi anmäler det före 12/4.
    Maila alltså snabbt.
    Lennart Broman

  10. Wow! Laudsvala i mars, det var häftigt. Nästan en månad tidigare än normalt. Ser i fenologilistan att det är tangerat rekord från 1956. Gött Toni!

    1. Ja du.. det kändes lite märkligt att se en idag. Vet att jag haft en 5 april en gång för ett antal år sedan, men i mars var oväntat! Hoppas den hittar nog med insekter i det här busvädret så den slipper vända söderut igen.

  11. Fågelskådning på kalfjället – Flatruet 4-12 juli!

    Vad sägs om en veckas fjällfågelskådning, med arter som blåhake, fjällabb, lappsparv, dubbelbeckasin osv? På en av höstens skådarpubar började vi diskutera en fjällresa för sommaren, och nu blir den verklighet.

    Vi lämnar Jönköping i hyrd minibuss på morgonen lördagen den 4 juli. Återvänder gör vi åtta hårdskådare (*:) glad) på kvällen söndagen den 12 juli.
    Vi tänker oss att spendera ett par dagar vid Fulufjället / Njupeskär (med god chans på bl a jaktfalk) och fem dagar på Flatruet. Vi bor två första dagarna på den fina knappgården. Se denna länk http://www.knappgarden.se/ . Där ingår en frukost och två middagar som är helt fantastiska!

    Vi åker ut på kalfjället och gör kortare eller längre dagsexkursioner på fjället. Flatruet är en av få platser där landsvägen går rätt över kalfjället, så vi behöver inte några långa vandringar genom uppförsbackar i fjällbjörkskog för att få se fjällfåglarna.

    Vi har hyrt en minibuss och bokat övernattningar. De två första dagarna, vid Fulufjället, har vi halvpension. De dagar när vi skådar på Flatruet bor vi i en stor stuga, nära Funäsdalen. Där ingår inte mat; då kan vi ha självhushåll eller gå på lokal för att inmundiga mat och dryck. Självfallet kan vi göra både ock olika dagar.

    Hemresan innehåller något stopp på någon spännande lokal, för att så många som möjligt ska få komplettera sina artlistor. Just nu vet vi inte var stoppet blir, men vi får bestämma det när vi vet vilka önskningar och fåglar som finns att tillgå.

    Priset för den här veckan baseras alltså bara på de ”verkliga” kostnaderna, och vi beräknar att det blir ca 4000 kronor.

    Låter det här intressant? Anmäl dig (bindande) i så fall till peterberglin@comhem.se OBS! endast mail anmälningar!! Totalt har vi bokat bil- och sovplatser för 8 personer, så antalet deltagare är begränsat.

    Vill du veta mer om resan innan du anmäler dig, hör av dig till Peter Berglin (tel 0723 – 50 90 90), Karin Enquist (tel 072 – 522 45 55) eller Ulf Gotthardsson (tel 070 – 274 19 48).

    1. Det är inte lapp på luckan ännu, men det finns idag onsdag 150401 endast två platser kvar.
      så det fylls på snabbt!

      HÅLL LINSERNA RENA
      PETER BERGLIN

      1. nu 150401 KVÄLL, endast en plats kvar……….

        HÅLL LINSERNA RENA
        PETER BERGLIN

  12. Det finns 2 platser kvar till klubbens Ölandsresa/Stora Rör med förhoppningar om bra ejdersträck. Samling i morgon bitti vid Studiefrämjandet kl 04:00 med trolig hemkomst omkring kl 17:00. Anmälan Blomma 070-645 33 95.

  13. det vankas födelsedagskaka i Tranebo LÖRDAG 28/3 ca kl 9.00. ta med dig eget kaffe och KOM OCH FIRA PER-JONAS 51- DAG som inföll 24/3!:) var och en är VARMT VÄLKOMMEN!

      1. Öhhh, har du verkligen koll på PJs ålder här Karin? För det finns väl ingen mer Perjonas i klubben;)

        1. det är just det jag har S Valdemar Johansson- örnkoll! om du, trots dina 55 år, orkar släpa dig till Tranebo på lördag vore det jättetrevligt!:)

          1. Jag kommer. Måste få en förklaring på det här. Var själv med och firade Perjonas stora 50-års baluns på Sjöåkra i Bankeryd. Å det var minsann inte förra året!?

    1. Tack Karin! för att du förgyllde en härlig vårdag. Kände mig inte en dag äldre än 35.

  14. REKORDFÖRSÖK MED KLUBBENS FALSTERBORESA 11-13 SEPTEMBER-MEN DET KRÄVER SNABBA RYCK!
    Nio taggade skådare i en minibuss har hittills varit max antal deltagare till klubbens traditionella skådarresa till Skanör/Falsterbo! Det tvingade oss tyvärr att förra året tacka nej till flera medlemmar som hörde av sig när bussen redan var full. ( Av miljö- och ekonomiskäl kör vi med fulla bussar och inga extra personbilar som bara rymmer halva antalet passagerare men drar nästan lika mycket bränsle.)
    Så varför inte försöka slå rekord i år och fylla TVÅ minibussar.
    MEN DÅ MÅSTE VI VARA SNABBA.
    Jag har bokat två stugor (9 sängplatser) på Höllviksstrand men om vi får ihop tillräckligt många och ger besked senast 12 april har vi chans att hyra två stugor till.
    Mejla mig PRONTO (det betyder genast på italienska)om du vill följa med och snacka också med vänner och bekanta som kan tänkas vara intresserade. broman.l@hotmail.com. För att vi inte ska stå i slutändan med för många stugor och bussar är anmälan bindande.
    reiseleiter Lennart Broman

  15. Det var juni 1954 vi hade en total solförmörkelse hos oss. Denna gången var den ju inte total och inte alls lika mörkt som då (fast i Huskvarna helmulet). Denna gången hördes åtminstone både nötväcka och gulsparv under förmörkelsen, till skillnad mot förra gången då det blev alldeles tyst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *