Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Nu är det ljust igen, litet dunkelt var det ett tag. Var någon ute i “fågelmarkerna” under förmörkelsen? Jag upplevde en förmörkelse på 50-talet tror jag. Det blev ganska mörkt och svalare och framförallt – fågelsången tystnade en stund.
Hejja.
Jag ser då och då att också inbitna fastlandsbor beger sig till Visingsö för att skåda. Ibland kan jag nog tycka att både en och annan skulle kunna ringa 0706456833 till mig innan besöket om man nu inte vill gå miste om något på ön eller i fågelväg.
En hel har lärt sig att ringa innan och då kan vi om det passar ha tid till en trevlig genomgång eller nyttig vandring. Ring helst dagen innan då och inte på färjan över, för då är jag nog redan ute för länge sen.
På hemsidan, här alltså, finns ju en tydlig beskrivning av de lokaler som finns inom vår regionen, där Visingsösidan liksom de övriga är lämplig läsning för klubbens medlemmar då och då, inte bara en gång. Erstadkärret är ju inte allt på ön.
Den som följt åren och observationerna angivna i Svalan ,klubbtidningar osv. på ön vet att farhågor finns för skrattmåsarna, som ju misslyckats två år i rad nu med sina häckningar.
Det jag sett hittills under åren är att en eller två skrattmåsar, alltså några få , normalt kommer första dan och sedan hela kolonin inom en vecka. Men i år finns inga skrattmåsar i kärret efter att de första tre kom för en tid sedan. Just nu ligger 25 ex sedan några dagar vid Norra uddens västra sida.
Gravänderna och andra arter är nog beroende av att skrattmåsarna finns som skydd….
Skrattmåsar har ju börjat lämna kolonier på andra platser också….det har framgått i olika artiklar, och jag själv vad gäller förhållandena för skrattmåsar i Norr/Västerbotten.
Idag, torsdagen den 19 mars kom också den första större strandpiparen..YIPIEE!
Vi får se hur det blir med utevcklingen kring måsarna , jag skriver ofta kommentarer vid artsangivelsen på Svalan.
Sköt om er nu
Rüde
några i klubben har sett en halsmärkt grågås på Visingsö. jag lyckades läsa av den i fredags. (O71) den är en hona som är minst 12år gammal. finns inte angett hur gammal den var när den märktes i skåne 2004. detta är det fynd som är nordligast för denna individ. många obsar i skåne o några i Holland. ‘
HÅLL LINSENRA RENA
PETER BERGLIN
Nu börjar det dra ihop sig! Holkbyggsatserna för mes-och starholkar är klara att skruva ihop. Vill du bygga humleholkar går det också för sig. Och vill du testa några andra specialare går det nog också att fixa.
Tisdag kväll 17/3 Studiegatan 2b men mejla och anmäl dig så att brädorna, skruvarna och fikat räcker.
broman.l@hotmail.com
ÖRNKOLL!
På lördag bär det iväg till Hornborgasjön, Vi samlas vid Studiefrämjandets lokal på Rosenborgsgatan 6 klockan 7.00 och samåker i personbilar.(överflödiga bilar kan parkeras på Studiefrämjandets gård.) Först till Trandansen vid Stora Bjurum. Därefter rundar vi traditionsenligt sjön med stopp vid lämpliga platser. Grova skor, varma kläder och glatt humör.Ta också med fika och matsäck så ni klarar er till framåt eftermiddagen. Vid frågor ringer ni mig på 070/6359112 Lennart Broman
Som ni säkert har läst antingen på hemsidan eller i klubbtidningen så var det en utannonserad klubbresa till Kvismaren i april.
Det är redan dags att meddela att det är lapp på luckan. De som anmäler sig from nu hamnar på reservlistan.
Med vänlig hälsning Peter Berglin
Hej alla glada medlemmar!
Ville bara tipsa om att efter många år med dåligt samvete har jag äntligen tagit tag i något. Om ni på hemsidan går in under “länksamling” så har webmaster längst ned på rullistan lagt in en länk till min fotosida via flickr.com. Man kan titta på bilder på två sätt. Ett, är att bara titta på photostream och det är alla bilder i uppladdningsordning. Eller klicka på album och välja det som du vill se. Hoppas du hittar något att njuta över. Ju större skärm du tittar på ju bättre blir det givetvis.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Grymma bilder från många häftiga resor! Njutbart!
Kul att du gillade bidlerna Sven!
Med vänlig hälsning peter
Fantastiska bilder, Peter! Fåglarna! Wow! Men inte minst alla de andra natur- och miljöbilderna som sätter fåglarna i sitt sammanhang. Jag har just gjort en morgontur till Tåkern via ditt album! Tack! Tänk att vi har så många skickliga fotografer i klubben.
På tisdag blir det Ulfs bilder. Kul!
Tack MA för fina ord!
Med vänlig hälsning peter
Börjar få ont om fågelmat och just nu kör Slåttergubben kampanj på solrosfrön (skalade, hackade) och hirskolvar, så tänkte göra en beställning. Dom har givetvis allt möjligt annat också, kolla in hemsidan. Kan förrresten rekommendera hirskolvarna, fullständigt älskas av pilfink, hänger i klasar och mumsar i sig. Om man går ihop några stycken på beställningen får man det fraktfritt.
Hör av dig omgående till mig så gör jag en beställning. Maila på bob.lind.birder(snabel-a)gmail.com
mvh Bob
När jag läste nya numret av fågeltidningen på våran hemsida blev jag fundersam på vilken fisk rallhägern fångat? Vill även passa på att slå ett slag för SOF:s hemsida om Vinterfågelräkningen och främst kolla fliken statistik med många olika sökbegrepp.
Mört, röd iris..
enl Per Sjöstrand
I söndags var det dags för “Vinterfågelvandring i stan” igen, en tradition sedan många år som ger alla intresserade chans att upptäcka vilka fåglar som finns i Jönköping en vanlig januaridag. Vi var 32 personer, den yngste 8 år och den äldsta 70 +, som guidade av Peter Berglin vandrade från Liljeholmen, fortsatte utmed Rocksjön och vidare till Munksjöns norra del, en utflykt på ca 3 timmar.I Liljeholmskanalen visade smådoppingen snällt upp sig, ute på Rocksjön låg en stor flock storskrakar, gråtrutar och salskrake, i buskarna varnade rödhake och gärdsmyg när vi drog förbi och ett par korpar flög över våra huvuden. Från promenaden utmed Munksjön kikade vi in mot reningsverkets domäner och hittade två forsärlor som sprang bland betongen. Vid bron lite längre bort kunde alla beskåda rörhönor på nära håll. Bland höjdpunkterna var naturligtvis också fikat vid Bauers brygga.
Totalt noterade vid 31 arter. Vilka? Ok, här kommer de: Blåmes, entita, fasan, fiskmås, forsärla, gråsiska, gråsparv, gråtrut, gräsand, grönfink, grönsiska, gärdsmyg, häger, kaja, knölsvan, koltrast, korp, kråka, nötväcka, pilfink, rödhake, rörhöna, salskrake, skata, sothöna, smådopping, storskarv, storskrake, talgoxe, tamduva, vigg.
Margareta Andermo
Sorry, jag missade knipan! 32 arter ska det vara ,inget annat!
SKALAT SOLROSFRÖ TOPPEN FÖR FÅGELMATNING
Ifjol hade en grannfru till mig här på Bymarken en stationär flock grönsiskor på sin matning. Jag frågade hur hon gjorde för att få så rara och söta fåglar som gäster. Hon tipsade mig att nyttja skalat solrosfrö. Så i år har jag bytt ut den traditionella vinterfågelblandningen mot skalat solrosfrö. Jag ser minst fem stora fördelar med det bytet.
1. Man får en rikare och mer varierad artsammansättning med typ arter som turkduva och rödhake.
2. Man slipper kajor, tamduvor och skator som annars kan göra slut på 90% av fröet.
3. Man slipper en massa skal som annars skulle skräpa ner matplatsen.
4. Andelen pilfinkar på matningen sjunker dramatiskt – i mitt fall från i runda slängar 80 % till 20 % vilket betyder mindre förluster av utsprätt frö och mer utrymme för blygare arter.
5. Det blir billigare. Även om fröet är mycket dyrare per kilo blir en matningssäsong mycket billigare eftersom man slipper en massa onödiga förluster.
Intressant Gunnar. Var köper du fröna, inte bland bakingredienserna hos ICA väl?
Jag köpte fröet på Granngården. Men plantagen för det också och för hyfsade priser.
rydekasche@live.se skall det vara
Möjligen var det dessa två smålommar jag såg igår den 22.1 vid Rönäs. En vanlig orsak, speciellt i år men också andra år , till att det statistiskt är få obsar på denna typ av sjöfågelar är ju att det varit för blåsigt m.m. att se typ dessa fåglar. I alla fall från min horisont. Dessutom har vi hittills i år inte någon is som begränsar dessa fåglars tillvaro i Vättern. Det lättade väsentligt under några timmar i går. Men det visar på mera blåst i prognoserna!
För övrigt så håller man på att rensa,gallra i skogsförödelsen efter stormen den 10-11.1 på Ön! Många fina träd har fallit!Jag har skickat en bildsekvens på detta, men ej till alla, har ju inte allas mail. Om du vill ha så kan jag skicka till Dig om du skriver sms med din mail till mig på 0706456833, eller mailar mig på rydekasche@live.mail.
Erstadkärret har fått nya mer “stabila” kanaler för avrinning från fälten ovanifrån, vilket har behövts. Kärret är liksom Ön i övrigt på grund av mycken nederbörd väldigt blött denna höst-vinter, vilket också gör att det inte finns mycket av torra fält just nu. Isen kommer och går i kärret denna vinter, liksom snön gör på allt annat.
Under fliken Listor på hemsidan är nu artlistan och fenologilistan kompletterade med data som jag känner till för år 2013. Men även en hel del godkänt material för 2014 finns med för verksamhetsområdet, för länet får vi avvakta tills Fågelåret 2014 är publicerat. Rallhägern är medtagen trots att den inte är behandlad av RK ännu. Mejla till mig om ni hittar felaktigheter eller har frågor om materialet. Ett stort tack till Per-eric Svahn som hjälpt till med den ganska krångliga registreringen. Detta är också anledningen till att listorna inte uppdateras löpande under året.
SMÅLOM I SÖDRA VÄTTERN
Tills igår fanns det bara en januariobs på arten. Men det fanns 12 decemberobsar. Och då skall man räkna med att obsintensiteten är större i januari än i december så blir skillnaden ändå större. Vad beror nu detta på?
Jag tittade lite i förteckningen på äldre fynd som inte syns på Svalan. Bilden ser lika dan ut i det materialet. Tittar vi lite norrut mot Habo och Baskarp ökar fyndbilden med ytterligare några observationer. Men det är så få så man kan nog inte dra slutsatsen att det skulle vara bättre fiskevatten där i januari. Kunde ju vara intressant och kolla om storlomen har samma mönster.