Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Ta taxi inte så långt borde vara överkomligt pris på det!
Hej!
Jag heter Mats Johannesson och är skådare från Malmö.
I morgon, onsdag 29/10, åker jag från Oslo och ska åka hem till Malmö. Nu fick jag en vild ide´ att hoppa av i Göteborg, tå tåget från Göteborg till Jönköping och kanske kolla in rallhägern på vägen? Problemet är att jag anländer till Jönköping kl 15.00 så särskilt gott om tid har jag inte. Finns det någon lämplig buss att ta till lokalen? Eller så får jag ta taxi. Detta är som ni förstår helt oplanerat så någon kikare har jag inte med. Räknar med att någon ska råka vara på plats. Finns det möjligen någon som läser detta som hade tänkt vara på plats vid lämplig tidpunkt?
Går det så går det…….
Bästa hälsningar
Mats
Mats
Hej alla trevliga klubbisar!
snart är det klubbracet i Småland 1-2/11, ska bli jättekul även om Blomma dissar oss andra i år för Oman (vad han ska dit o göra när det är rally, förstår jag inte)
men jag vill även passa på att puffa för kommunrally i november i ÖG. här måste man vara anmäld!! så ni som är sugna 15-16/11 anmäler sig till mig så ser jag till att ni blir anmälda i tävlingen. vi har också ett band endast för denna helg så man vet snabbt vilka arter som trillar in.
så, det är alltså Ödeshögs kommun som gäller.
vi har varit trea samtliga år tror detta är fjärde året nu. 2013 hade vi all time high med 93 arter. (inga skogshöns!!! hua) vore kul med extra insatser från grannkommunen Jönköping att försöka komma upp i 100 arter. vinner gör alltid Norrköping eller Linköping de har lite för bra förutsättningar för oss. Vi försöker även hålla en del mindre kommuner efter oss som har flåsat oss i nacken under flera år.
men kul är det.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Kolla på svenskjakt.se
Svart svan i Eksjö idag
Om kronhjorten vid Fredstorp.
Roligt att höra (hm, läsa) att Björn och Håkan Y fått se hjorten. Jag har tyvärr inte fått se den men jag träffade våren 2013 ägaren till det stora huset vid viltvattnet, som berättade om hjorten. I september kunde man höra honom bröla, berättade han. Han var litet stolt och hoppades att hjorten skulle hitta en hind. Om hjorten inte lämnar sin “hemtrakt” överlever han nog älgjakten.
Talade med Harrysson i dag om kronhjorten. Fick då veta att det inte är tillåtet skjuta kronhjort utan tillstånd från länsstyrelsen om den skadar egendom. (Åtminstone i länet). Det kan också tilläggas att ena tjuren har mellan 12-14 taggar att det även finns ytterligare en mindre hjort samt en hind i området. Kanske läge med en ny programpunkt att lyssna efter kronhjort en sen kväll i september. Vi får se om Thomas R nappar på förslaget.
Det har tidigare diskuterats avstånd till olika siktmärken. Här kommer några ungefärliga avståndsuppgifter då det inte finns några exakta fixpunkter. Avstånd angivna i km.
Abisko: Fyren hamnpiren 0,4, Kanotklubben 1,5, Rosenlundsbankarna 3,0, Strandängen 4,0, Hva hamn 6,2, Berghalla hamn 7,3, Vista kulle S topp 9,8, Öa S fyr 25,0.
Vidablick: Slätten 3,5, Munkaskog 5,2, Vistakulle 8,3, Öa S fyr 16,5.
Visingsö: Erstadkärret-Gränna hamn 7,7, Norrudden- Omberg 25,5, Rönäs-Svedudden 6,7, Sandudden-Narbäck 7,8.
Tranebo: Barnö 1,0, Älgafall 2,6, Grimsö 2,8, Olsbo 5,3, Nissastigen/40:an 10,0 något längre till dubbelmasterna
I går den 16 oktober raderade Jörgen Hansson,Jan Blomqvist, Björn Merkell m fl ut det gamla fjällvråksrekordet som löd på 67 ex från Vista kulle 67 ex den 1.10 1995 Stefan Svensson m fl. Nu är det Abisko som gäller med 108 ex.
Som svar till Fredrik så har jag inte räknat på bredstjärtad labb obsarna. I sammanställningen i fågelrapporten om högsta sträcksiffrorna i Vättern åren 1990-2013 är det noterat 73 ex år 1991 som högsta årsnotering. Så vi får slita lite till för att komma upp till den summan.
Jag har fått förfrågan om högsta årsnotering för fjällvråk. Troligen är tidigare högsta årsnotering 83 ex som Stefan Svensson noterade på Vista kulle under tiden 16.9-25.10. Detta är ju inte hela sanningen mindre antal fåglar räknades säkerligen på andra platser också. Men det är i alla fall något att jämföra årets siffror med.
Intressant, då måste ju årets fjällvråkssträck vara anmärkningsvärt stort. 108 under torsdagen och så hade jag 77 på fredagen. Sedan vore det ju roligt om någon kan förklara varför så många hade en sydostlig sträckriktning.
Min uppfattning är att fjällvråken har i huvudsak en SO sträckriktning. Vet ju också att det på Öland ses mycket fjällvråk som kommer från NO sektorn tror dock inte dessa nödvändigtvis sträcker ut vid Falsterbo. Tycker nämligen deras medelvärde för höststräcket på 797 fåglar är för lågt och i år har endast 158 ex passerat där. Även Falsterbos siffror för ormvråk är i år låga med endast 5595 ex mot medel 11862. Jag kan tänka mig att våra fjällvråkssiffror i år har gynnats av de rådande ostvindarna som drev dem längre västerut än normalt. Men den effekten borde väl även påverkat Falsterbosiffrorna i någon mån
Sträcket av vitkindad gås i södra Vättern:Under oktober har det passerat 3.700 ex vilket är 1.000 mer än tidigare högsta notering från 2007. Bästa dagssumman är från 10.11 2007 då det passerade 2.123 ex. Vi hade 60 ex mindre i dag 16.10.
Häftigt, kul med aktuella uppdateringar om sträcket såhär. Har du tid och ork så får det gärna fortsätta. Hur står sig årets brelle-invasion jämfört med tidigare år t ex?
Björn! Kan vara samma kronhjort som jag såg i somras. Frun och jag åkte till Fredstorp en kväll för att försöka höra spelande nattskärra. Hade rapporterats därifrån tidigare. Klockan var strax före midnatt men ingen nattskärra. Istället tänkte vi försöka i Tranebo. På väg dit såg jag ett djur springa på fältet mitt emot hygget. Jag stannade och tittade i handkikarn och blev då mäkta förvånad när jag såg att det var en kronhjort. Efter den muntra upplevelsen fortsatte vi till Tranebo. Där satt vi senare i tornet i mörkret och viskade eftersom 4 älgtjurar i en liten flock gick precis nedanför tornet. Det var en upplevesle det också!
Ja, naturen kan ibland bjuda på sig själv, till glädje för oss människor. Det var säkert samma kronhjort vi såg. Undrar bara om den får vara kvar nu när älgjakten drar igång nästa vecka.
Såg nu på eftermiddagen att det setts mindre sångsvan vid Fredstorp. Ett årskryss är ju inte fel så jag åkte dit framåt seneftermiddagen. Det såg först helt tomt ut på fälten, men i en svacka stack några vita halsar upp. Och mycket riktigt, bland ett 30-tal sångsvanar gick 5 mindre sångsvanar och betade. De var inte lätta att hitta eftersom de allt som oftast försvann med sina huvuden ner i svackan. Det är alltid lika trevligt att se dessa arktiska svanar.
Det var dock inte svanarna som var dagens höjdpunkt, utan bäst som jag står där fick jag syn på en stor fyrbent varelse som stod långt nere i skogskanten. Åh en älg, tänkte jag, eftersom jag sett älg där vid flera tillfällen tidigare år. Jag tog upp kikaren och ställde in den på fyrbeningen. Till min förvåning står där en stor och präktig kronhjortstjur med ståtliga horn och kikar. Jag kunde räkna till 12 taggar, sex på varje horn. Jag tittar på hjorten en stund som efter drygt fem minuter knallar vidare och försvinner in i skogen. Jag visste att vi har dovhjort inom vårt verksamhetsområde men inte att det finns kronhjort.
tack Gunnar du är snäll.
pb
Ni glömmer väl inte morgondagens sträckräkning vid Vista kulle? En av årets höjdpunkter.
Vi ses där!
Tack för Falsterboresan
Nu när jag betalat vill jag också tacka organisatörerna Lennart, Peter och Blomma för prima jobb och alla deltagarna för det goda och hjälpsamma humöret. En höjdpunkt på årets skådande
:-))
Hej alla glada sträckskådare!
Känner ni förväntningarna inför helgens skådning vid Vidablick börjar stiga. Vad kommer att dyka upp vid denna häftiga sträckled på lördag? En fördel för att se detta sträck är dagsljus, därför kommer jag att vara på plats tidigast 06:30, och om det mot förmodan inte blir någon sträckaktivitet lämnar jag Vidablick klockan nio.
Välkomna önskar reservguiden PerJonas /som nås på mobilen 0736797340.
Söndagsmorgonen den 21/9 låg dimman tät över Vätterbygden och regnet kom och gick. Vi var fem Ådor som hade planerat att åka till Vidablick för att förena nytta med nöje: både skåda sträckande fågel och bidra med idéer för nästa års program i klubben.
Vi fick ändra våra planer och valde i stället min lägenhet vid Vätterstranden med dels prat, fika och planering kring köksbordet och dels balkongskådning ut över Vättern. När dimman så småningom lättade hittade vi faktiskt en och annan fågel, björktrastar och sträckande grågäss bl a, en kvardröjande sädesärla – och var där kanske t o m en svala?
Vi avslutade med en tur till Länsmuseet där två nötkråkor visade upp sig och ivrigt fyllde sina krävor med nötter. Och där fanns också rödhake, större hackspett, nötväcka. Det blev en riktigt bra morgon, trots vädret!
Margareta Andermo