Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Exkursion till Stora Kärrs bokskog m.m. i Habo 15/6
Det var 11 deltagare som denna soliga och nästan vindstilla sommarmorgon möttes upp vid parkeringen till Stora Kärrs bokskog i Habo. Vi började som brukligt med spaning och lyssning i bokskogen. Några av deltagarna lyckades på långt håll få syn på den mest eftersökta arten här – mindre flugsnappare – vilken exkursionsledaren Sven bestämde, men vi hörde också grönsångare, svarthätta och taltrast här bland annat. Då det varit mer intressanta arter i det intilliggande Sjogarp än vid dammarna dit det var tänkt att vi skulle gå beslutades att vi skulle gå genom Sjogarp istället och hoppa över sedimentdammarna. Det var nog ett bra val för vi fick se eller höra buskskvätta, rosenfink, hämpling, sånglärka, törnskata, törnsångare och lärkfalk med mera där vi gick längs en stig norrut öster om villaområdet. Det är första året rosenfink har rapporterats i området och att den har observerats under en längre tid tyder på att arten kan häcka vilket är extra roligt. Vi fortsatte stigen norrut mot Munkaskog där vi intog vårt fika vid Munkaskogsgården intill Vätterstranden. Hela tre lärkfalkar sågs snart när vi var på väg från Munkaskogsgården, två hanar och en hona i luften vilka spelflög. Vi fortsatte nu att gå längs den så kallade Pilgrimsleden mot dagvattendammarna och här kunde en till art hängas in – det hördes en gransångare sjunga vilken för tillfället är Sveriges mest expanderande fågelart till både antal och yta. Vid dagvattendammarna stannade vi till kort och fick höra en rörsångare och se en törnskatehanne. Sedan var det dags att vandra tillbaka till bokskogen för de sex deltagare som återstod. Tillbaka i bokskogen fick Ulla-Maj syn på flugsnapparen modell mindre igen och även en grå flugsnappare kunde höras. Tack till ledaren Sven och till vädrets makter denna ljuvliga sommarmorgon och -förmiddag!
Ca 40 arter observerades totalt av gruppen.
Inga-Maj heter hon ju och inget annat! Förlåt!
Ett stort tack till alla som kom med på denna trevliga och lyckade försommarvandring i Habo.
TAck själv! Det gör jag gärna om!
Välkomna till den årliga och traditionenlla söndagsexkursion till Bokskogen och dammarna i Munkaskog i Habo på söndag 15 juni. Samling vid bokskogens parkering kl 07:30,(ca 500 m norr om Sjogarpsrondellen, vid 195:an). För de som vill anamma klubbens miljöpolicy, så avgår buss (101) från Esplanaden Huskvarna kl 06:14 och från Resecentrum Jönköping kl 06:35 för avstigning och fortsatt promenad från Sjogarpsrondellen. Vi beräknar hålla på i ca 2½ timma.
NU är det dags, artrally 6-12/6 på cykel! http://www.skadarhjalpen.se/nationalcykelrallyt/
Nattskärremärkning
En helt perfekt kväll där 10 intresserade kom för att se hur det går till att märka nattskärror. Vi hade väl minst 5 skärror som spelade runt oss i olika revir. Näten sattes upp och sedan gick vi en sväng för att kolla lite i området samtidigt som jag informerade lite, när vi sedan kom tillbaka, då hade mörkret börjat lägga sig, så startade jag spelaren med nattskärrans läte, det dröjde nog en halvtimme innan hannen låg i nätet och han fick bli den första ringmärkta nattskärran för året. Jag tror att alla blev nöjda trots lite knott och mygg (de har inte kommit igång ännu). Jag tackar alla deltagare för en trevlig kväll.
PE Svahn
Tack för en inspirerande kväll!
Den sista tisdagsvandringen vid Rocksjön den 27 maj samlade 10 deltagare som fick hålla värmen på olika sätt denna blåsiga och småkyliga kväll. Ute över sjön födosökte alla tre arterna svala. Liksom förra tisdagen fick vi fina observationer på en rörhöna, nu med tre små ungar, hög gullighetsfaktor. Även skäggdopping sågs med två ungar som trängdes på ryggen. Kvällens sångare var faktisk lövsångare, medan svarthätta och trädgårdssångare hördes på olika håll och vi fick gå till sydänden på sjön innan sävsångare hördes bra, men där visade den också upp korta stunder. En fin final blev bävern som plötsligt gled ut i kvällssolen i kanalen och simmade en bit ut mot sjön innan den dök.
Tisdagsvandringen vid Rocksjön genomfördes programenligt 12 deltagare mötte upp denna underbara majkväll. Alla fick fina observationer på en rörhöna som var mycket samarbetsvillig. Skäggdopping med 3 mycket små ungar på ryggen och knipungar fascinerade också. Svarthätta och trädgårdssångare kunde höras samtidigt samt intensiv koltrastsång. Rör- och sävsångare hördes fåtaligt men var betydligt svårare att jämföra sångskillnaden denna kväll.
Ja varför bokförs inte den sjungande lärkan som en tillgång? Om ni missat så lyssna på Göran Rosenberg i P1 Gomorron världen. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5864198
Jag trodde att trädlärkorna bara sjöng på natten i samband med läggning av andra kullen (runt midsommar) men i natt stannade jag till vid grustagen vid Beth-vägen (skulle lyssna efter nattskärra) och mitt i nattmörkret joddlade en trädlärka ut sina vackra toner mot natthimlen. Härligt!
Vandring vid Rocksjön 13 maj kl. 18:00. Peter Berglin började guida och jag fick ta vid efter halva vandringen. Vi var 12 deltagare. Vid första plattformen såg och studerade vi en kniphona med 5 gulliga ungar. Ladusvalorna flög nära vattenytan. Sävsparven sjöng för oss. Storskrakar och en kanadagås låg på bo. Flera grågäss med söta gässlingar simmade omkring eller låg på stranden på flera platser. I södra delen av sjön flög 4 fisktärnor. En rörhöna låg stilla i sitt bo = korgformat med tak precis som det står i fågelboken. Endast några droppar regn och vi hade en fin kväll./ Inga-Maj Filipsson
bra gjort Ing-Maj!! vad hände igentligen?? det kom ingen “bokad” guide. vem skulle ha kört andra vandringen?
jag sökte både fredrik o björn per telefon, men utan resultat.
kan ngn med insikt i ärendet upplysa oss vore det trevligt.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Hej!
Oj då, var det ingen guide på plats, pinsamt. Jag bytte dag med Fredrik så jag guidade 6 maj och Fredrik skulle guida i tisdags. Själv var jag i Bryssel. Vad bra att det ändå var några duktiga skådare på plats som kunde “rädda” situationen. Ett stort tack till Peter och Inga-Maj. Sånt här får inte hända egentligen, det ger dålig goodwill för klubben. Nu löste det sig ju ändå, men…….
Tack Inga-Maj och Peter som räddade situationen. En sådan utebliven guide får ju inte hända.
Fågelskådningens dag den 4 maj
Bilparkeringen vid alen var mycket lång vid 7-tiden då den långa vandringen skulle börja. Ett 60-tal personer följde med under ledning av Jan-Olof Berlin, Bengt Ohlsson och Anders Berlin. Under dagen var det ca 160 personer som tittade på ringmärkningen, gick med på en kortare vandring eller gick själva bort till fågeltornet. En lite ovanligare art som ringmärktes var tre st stenknäck. Många svarade också på naturstigsfrågorna bort till fågeltornet. Flera hade alla rätt varför vi har dragit två vinnare som kommer att få hemskickat en naturbok. Vinnarna blev Sven-Åke Jonsson Marbäck och Sören Käll Gränna. Rätt svar på frågorna är:1. Rödvingetrasten sjunger på dialekt (2) 2 Lärkruta är en osådd yta för att öka sånglärkans häckningsframgång (x) 3 Fågelmuseet blir 100 år i år (x) 4 Ringduvan bygger “slarviga” bon (1) 5 Silvertärnan flyttar längst (x) 6 Tofsvipans ungar är borymmare (1) 7 Björktrastens hane och hona är lika (1) 8 Svanen är tyngst (x) 9 Åda = Ejder (2) 10 Staren härmar andra fåglar (1) 11 Kungsfågelns läte liknar ett gnisslande vagnshjul (1) 12 Nötväckan murar igen ingången till sitt bo.
Idag kom ”Fåglar i södra Vätterbygden” i min brevlåda, trevlig läsning. Naturligtvis började jag läsa bakifrån, det bästa först, och där håller jag fullständigt med om längtan till höststräcket. Tack Blomman för allt arbete du lagt ner på att sammanställa rapporterna / PerJonas
Bara att skriva under på det per-jonas skriver. Hatten av!!
Också jag instämmer, strålande Blomman! Det blev frukostläsning idag – även en amatör som jag läser med stort intresse!
Blomma drar ett tungt lass nu, både kassaansvarig, rapportsammanställare och utskick. Hatten av som sagt var.
Det blir ju som sagt ganska många timmar så det värmer verkligen när man får lite respons för det man gör.
Blomma
På tisdag är det dags för den första Rocksjövandringen. Vi samlas vid parkeringen vid John Bauerparken kl 18 för att under ett par timmar titta vad det finns för fågelliv i och omkring sjön. Eftersom Fredrik är på Gotland blir det jag som tar hand om guidningen.
Varmt välkomna alla fågelintresserade!
/Björn
Förutsättningarna för årets första Rocksjövandring var väl inte de bästa. Regn, kyla och måttlig till frisk SV vind gjorde att fågelsången var i det närmaste obefintlig. Trots de dåliga yttre förutsättningarna var vi tre tappra fågelentusiaster som samlades vid parkeringen vid John Bauerparken vid kl: 18. Strax hade vi några björktrastar som följde vår promenad i parken. Vi fick möjlighet att titta på en större hackspett som letade efter mat i en murken sälg och en rödhake visade upp sig fint. En rörhöna kilade snabbt över stigen och ner i det våta på andra sidan, på jakt efter föda. Det regniga vädret gjorde att svalorna flög tätt utmed vattenytan också på jakt efter de insekter som tryckts ner av vädret. Några sävsångare gjorde tappra försök att kalla på en artfrände men tystnade snart i det kalla vädret. Ett par sävsparvar visade upp sig fint längs spången och en storskrake letade småfisk i en av kanalerna. Tack vare det dåliga vädret hittade vi inte mer än 27 arter under kvällen, men trots det var det några nöjda fågelskådare som skiljdes efter promenaden. Vi kör igen nästa vecka… samma tid och samma plats, men förhoppningsvis utan regn.
Jag har några gamla Vår fågelvärld från 1961-1965. Är någon intresserad av dem kan ni väl slå en signal på 036-359378. Om en dryg vecka åker de in i det stora runda arkivet…..
/Björn
Mitt inne i skogen, inte långt från Åsens by ligger sjön Ruppen, en grund sjö med öar och kobbar och stora vassområden, som man har en fin utsikt över från Åsens naturrum . Det var målet för Ådornas utfärd 28/4. Vi var fem personer som deltog och dit kom också Hans Lööf och hans kompis Lennart från trakten, en man som kunde det mesta om fåglarna vid sjön , naturen och kulturen . Liksom Hans delade han frikostigt med sig av sitt kunnande.
Till en början verkade var det egentligen bara några kanadagäss och ett par tranor som syntes med an en lövsångare sjöng. Men bit för bit avslöjades sjöns fågelliv för oss. Där låg sångsvanen på rede, bara huvudet och den gula näbben skymtade i vassen – och där kom ett svanhuvud till och rörde sig mot redet. Tranorna trumpetade, storlommar låg mitt i sjön, där upptäckte vi häger, skrakar, gräsänder och krickor, alla i par . Inte ens gråtrutarna ute på ön störde stillheten. Och där dök fisktärnor mot vattenytan, årets första för oss alla. En brun kärrhökshane flög in över vassen och gav en fantastisk uppvisning under flera minuter. Strax efteråt cirklade honan länge över oss. En korp stal ett ägg ur ett rede, det lyste vitt i näbben när han snabbt drog in över skogen. Vi hörde enkelbeckasinen ticka och horsa , skogsnäppan gjorde en ljudlig flyguppvisning och stod sedan länge och putsade sina fjädrar, vi hörde lövsångare, kungsfåglar, grönsångare och svart vit flug.
På hemvägen stannade vi vid den anlagda våtmarken vid Hässlarp i Lekeryd. Där hittade vi bl a en gluttsnäppa . Över åkern på andra sidan vägen ryttlade en tornfalk obekymrad om vår närvaro.
Sista stoppet var Veda våtmark i Tovrida. Där fanns vi snabbt storspovar och blev mycket nöjda när två årtor och ett bläsandspar gled fram efter en stund. Och som en fin avslutning hörde några i gruppen morkullan dra . En fin kväll med 33 noterade arter.
Margareta Andermo
TÅKERN! I fantastiskt fint vårväder var vi sex tappra människor som åkte iväg i tidig timma kl 05:07. (undertecknad var 5min sen)
76 arter med flera första fynd för året och Tåkern. trast/rör/säv-sångare, brushane en hanne vid Svälinge. samt resans höjdpunkt med 2ex av svarthalsad dopppig. dessa sedda från Glänåstornet. efter den perssen så var vi värda att gofika hos Hanna och björn på svanshals vandrarhem o cafe. avslutade gjorde vi med en fin tur uppe på Omberg med den enkelriktade vägen till borghamn. innan hemfärden påbörjades. i jkpg var vi tillbaka ca 14:30.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
som fick Tåkernkryssa doppingen! jadang..