Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. På Ådornas utflykt till Bankeryd i onsdags var vi 13 deltagare, varav 2 män. Vi gick från Attarpsdammen längs Lillån ner till Vättern vid Vidablick. I den soliga men lite kyliga vårkvällen fick vi ihop 21 fågelarter. Två deltagare hade tur och fick se en skymt av bävern! Vi andra fick nöja oss med att förvånas över vilka grova träd som bävern fällt. Efter vandringen bjöd Birgitta och Lennart Öhman på välsmakande fika. Det blev trångt kring köksbordet! Stort tack till Birgitta och Lennart för en trevlig kväll i den fina naturen i Bankeryd.

  2. Hej! Jag har lite foton från årets resa till Hornborgasjön samt gårdagens skådning i Bankeryd med ådorna. Det är inga foton på fåglar utan mest på deltagarna/miljön, funderade på om det är något man vill ha inom klubben? Kanske är trevligt med tillhörande bilder ifall det ska skrivas något reportage eller annat om klubbaktiviteterna. 🙂

    1. Ja bilder är alltid gött, Sandra! 🙂 du kan ju lägga upp några på klubbens facebook-sida!?

  3. just nu är vi en full bil till Tåkern på söndag. men även en på kö från Habo. ingen annan i gruppen har tillgång till bil, så det blir min som åker. samling är 05:00 vid studiefrämjandets lokal på liljeholmen. beräknad hemkomst framemot 15-17-tiden. ta med fika, men vi kommer göra minst ett besök på konditoriet i Väderstad och/eller vandrarhemmet vid Svanshals. även besök på naturum är planerat. men vi börjar på andra sidan Tåkern mot Svälinge o Hångerlandet innan motljuset där blir för besvärande.

    vill ha anmälan senast imorgon fredag kl 09:00 för att ev. styra upp med fler bilar eller kanske kanske minibuss.
    jag är då fortfarande rätt jetlaggad och skall strax lägga mig kl 19:00 torsdag när detta skrivs. messa mig gärna på 0733-50 90 60 så hör jag av mig när jag är vaken igen.

    1. vi blir sex personer i två bilar som åker imorgon lördag till Tåkern.

      i det fin fina vårvädret..

      pb

  4. Stararna går visst bara bakåt. Idag dök det till slut upp ett par på landet i Blekinge vid ett av hålen i väggen på uthuslängan. Det var glädjande men “förr” vilket inte är så många år sedan hade vi åtminstone 3 – 4 häckande par. I övriga byn såg jag inte några starar. Jag såg med vemod Sven Ljungbergs tavla “Stararna har kommit” på Vandalorum. Så såg det ut i min ungdom – alla byns starar samlade till konsert i byns högsta träd. Ljungberg hade 20 starar på sin målning. Undrar om det någonsin kan bli så igen? Här i Jönköping har jag bara noterat det par som häckade bredvid fågeltornet i Tranebo.

    1. Hemma i Ölandsby har inte en enda stare siktats i år. Från en topp på 11 häckande par för några år och i genomsnitt 5-6 par häckande par under en 12 års period. Förra året en sen och misslyckad häckning och i år inte en stare inom synhåll. En snabb och markant förändring trots att biotopen är lika som för 12 år sedan. Antalet starholkar är tom mer än för några år sedan, så boplatser saknar inte staren.

  5. Idag såg vi knölsvanar med fyra små ungar vid Vista Kulle. Jag har själv dålig koll på när knölsvanens ungar kläcks, är detta exceptionellt tidigt eller inom den naturliga variationen?

    1. Hej John!
      Det verkar vara extremt tidigt att knölsvanarna får ungar så här tidigt. Normalt brukar de kläckas först i mitten-slutet av juni. Vista kulle, skriver du, var knölsvanarna i Vättern eller hittade du dem i Landsjön som ligger ca 1,5 km öster om Vista kulle?

  6. Jaha, då verkar det som att vår celebra gäst, den rödhalsade gåsen, har flyttat ytterligare ett stycke norrut, till Vadstena.

    1. Skall bli mycket intressant och se om den inte kommer dyka upp och rugga på ön med de andra gässen framåt sommaren.

  7. Hej på er!
    Tänkte bara hinta om att jag har en tubkikare till salu om ni vet någon som letar.
    Det är en Opticron med det intetsägande namnet es 80 ga ed… 20-60x zoomokular. Det medföljer allvädersväska och aluminiumstativ från Manfrotto.
    Riktigt bra tub i “mellanprissegmentet”. Brittisk kvalité.. made in Japan.

    Maila mig på jacob.carlzon@gmail.com om ni är sugna. Priset är förhandlingsbart så kom gärna med förslag. Jag avvaktar att lägga ut den på blocket eller dylikt lite, vore ju fint om den stannar i klubben 🙂

  8. Är det fler än jag som tycker det är ovanligt lite sånglärkor ute i markerna (förutom på Visingsö)? Jag besöker Landsjön minst ett par gånger i veckan, när jag har möjlighet, och har ännu inte hört några sjungande sånglärkor. Tidigare år har det varit ganska gott om dem.

    På andra platser hör jag dem men jag tycker inte det är lika många som tidigare.
    Vad är era iakttagelser?

    /Björn

    1. Jag har gjort samma reflektion som du. Även om det varit en gradvis reduktion under många år så upplever jag årets dåliga sånglärkekör som alarmerande. Skulle vara intressant att höra vad Toni har att säga om situationen på Tovridafälten. Det är verkligen tur man kan åka ut till Visingsö och höra rikligt med lärkor och spovar.

      1. Jag var en dryg timme vid Tovrida i lördags och det var väldigt tyst. En vacker vårdag på stora ängsmarker och inte en lärka. Riktigt så illa trodde jag inte det var med sånglärkan.

    2. Fullt så illa är det inte på Tovridafälten. Vissa gånger när man kommer dit kan man höra några lärkor sjunga, men det borde varit flera än så. Jag håller med övriga om att sånglärkan minskat tydligt och markant under ett antal år.

      1. Läste i LAND nr 16 att vissa lantbrukare sparar “lärkrutor” på sina åkrar. Man sparar ett ca 20 kv.m stort område där lärkan kan landa. Hösten 2013 hade 31 bönder sparat 1.600 rutor åt lärkorna! När det nu är så sorgligt som det är; att lärkan har minskat, så tycker jag detta är ett fantastiskt projekt. Man kan även själv köpa en ruta för 50 kr. Se http://www.sofnet.org/raddasanglarkan

    3. På de stora fälten runt kravgården Stora Hallebo har max två lärkor spelat sporadiskt i år mot 5 – 10 ex tidigare år.

    4. Har nog inte tänkt på att det är färre i år än tidigare här hemma på Åsa gård. 3-4 stycken sjunger på fälten närmast gården allt som oftast. Men brukar vara rätt klurit att uppmärksamma små smygande förändringar över tid. Fint som snus är det iallafall när de drar igång för fullt.

    5. Då så, äntligen hördes mina första sånglärkor vid Landsjön. Två fåglar sjöng flitigt bakom Lilla Lyckås i kvällsljuset efter vårregnet.

  9. Hej!
    Jag började fågelskåda förra året och tänkte nu börja rapportera in observationer till Dagens fågel. Jag var i går runt i stan och såg bland annat 1 Rödhake och 2 Gärdsmyg vid Stallkvarn. Vid vättern satt en strandskata och solade sig på en sten.

    När jag skulle rapportera in obsarna fick jag lite problem. Tillhör Stallkvarn Bymarken eller Dunkehalla? Har försökt finna ett svar men tänkte att jag lika gärna kan fråga här.

    /Mattias

    1. Hej Mattias. Roligt att du börjat skåda fågel och välkommen till vår förening. Kan varmt rekommendera dig att haka på våra exkursioner, det är ett otroligt bra sätt att lära sig på. Jag har själv inte koll på vart dina rapporter borde föras, men jag svarar såhär istället:
      När det gäller lokaler i Svalan så brukar jag göra såhär: Gå till menyn för “Ny fyndplats” och leta rätt på området du varit i. Där kan du oftast få en uppfattning om till vilken lokal dina rapporter bör kopplas. Om det finns en lokal på platsen sedan tidigare så finner du den som en prick på kartan och du kan klicka på den för att göra dina rapporter därifrån. Om lokal saknas så finns det två alternativ – 1. Rapportera från en närbelägen lokal som är uppenbart lämplig (om någon sådan finns). – 2. Skapa en ny lokal som du kopplar till en superlokal (det är ganska självinstruerande hur man går tillväga för att skapa en lokal, annars finns Svalans manual). Att skapa en ny lokal är inte att rekommendera om det finns en befintlig lokal som är lika bra (skapa t ex inte lokalen “nordligaste pirspetsen i Jönköpings hamn”, när lokalen “Hamnen, Jönköping” redan finns. Att fågeln var längst ut på piren kan man då ange i kommentarsfältet.) Jag hoppas att du blev klokare av mitt svar.

      1. Hej Fredrik!
        Tack för ditt utförliga svar. Visst blev jag klokare.

        Nu ska jag bara få tummen ur och bli medlem i JFK också 🙂

        1. Tack Sven. När man skriver saker på olika internetforum finns alltid risken att någon övertolkar eller missförstår ens syftningar. Därför tycker jag att det är lika bra att skriva ut lite övertydligt (och därmed pedagogiskt om man så vill) så att alla förstår vad man menar, inte bara en liten invigd skara fågelskådare. På det sättet inkluderar man alla och i bästa fall har man dessutom lärt ut något. Alltid roligt att höra att det uppskattas!

  10. Undrar om det är någon som tänker åka till Erstadkärret i morgon söndag 30/3 och kan tänka sig att ta med en billös skådare för att se den rödhalsade? Bor i Habo, men kan ta mig med buss/tåg till Jönköping eller Gränna hamn. Mob.nr:073-182 66 02

  11. kom och fika med födelsedagsbarnet PerJonas i Tranebo imorgon vid kl 9.00. han bytte typ decennium i måndags. det bjuds hembakad kaka men var snäll och ta med kaffe själv!:)

  12. Hur vill du att Stadsparken ska Utvecklas?

    I dagens JP annonserar kommunen om en medborgarenkät om Stadsparken. Snälla svara på enkäten före den 15 april så vi slipper se att bändelkorsnäbbarnas träd blir p-platser.

    Adressen http://www.jonkoping.se och slå in sökord stadsparken och kör.

    Harebra
    Gunnar Rosqvist

  13. vill bara meddela här att jag söndagen den 23/3 i stickelösa viken såg en utter!! min första utter någonsin så det var ju extra kul.

    HÅLL LINSENRA RENA
    PETER BERGLIN

      1. har försökt, men kom inte in på nya artportalen med nya inloggningen. gav upp faktiskt…

        Med vänlig hälsning peter

  14. Hej! Såg vad jag förmodar är forsärla (gul sädesärlan) idag vid Stallkvarn, Dunkehalla i Jönköping. Är det ngn mer som sett dem (2 st)?

    1. Hej Eva!
      Visst är det forsärlor vid stallkvarn! Ser dom var och varannan dag, läckra fåglar. Där finns även strömstare att njuta av!

  15. Kolla/hör med lotta berg i Skövde klubben. Det hon inte vet om detta är inte värt att veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *