Anslagstavlan

Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.

1 178 tankar kring ”Anslagstavlan

  1. Idag var jag, som så många ggr förr, på kravgården Stora Hallebo mellan Habo och Habo kyrka, för att spana in de rastande gässen och sångsvanarna. Men besöket blev inte likt dom tidigare. Storbonden själv i egen hög person (han har väl en djuruppsättning på 250 mölkkor sådär) kom småspringande med en lösspringande terrier över de stora betesfälten. Det verkade nästan som om han hade dresserat vovven att göra den en tjuvrusningen efter den andra mot gässen och svanarna. Efter ca 15 minuter var det nästan helt gås- och svantomt på de stora fälten. Någon grå- och kanadagås stod kanske kvar i nåt hörn.
    Då jag skulle åka därifrån var jag tvungen att ta mod till mig och fråga vad han hade emot dom fredliga vårfåglarna. Han svarade att de skiter nåt fruktansvärt ute på betesfälten och det kan för med sig salmonella och andra sjukdomar som kan smitta ner hela djurbesättningen då korna släpps på bete senare i vår. Likaså hade han problem med en massa tamduvor som drar omkring runt gården. Där skröt han med att han dock fick kål på 11 stycken i en och samma hagelsvärm i vintras då han smög fram bakom traktorn.
    Finns det nån expertis i vår klubb på spridning av salmonella o d, från rastande gäss och svanar. Här står lite ommet, men kanske inte spridning från gäss o svanar precis, http://stud.epsilon.slu.se/2520/1/rosberg_i_110419.pdf
    Lite olustigt var det i a f att behöva se dom stora vackra fåglarna bli ivägkörda på det där sättet. Men nån annan bonde fick väl dras med dom;)

    1. Kolla/hör med lotta berg i Skövde klubben. Det hon inte vet om detta är inte värt att veta.

      1. Tack för tipset Peter. Här kommer svaret från Lotta Berg:

        Ja, detta är tyvärr inget ovanligt problem – lantbrukarna är ofta inte särskilt förtjusta i de rastande gässen, dels för att de äter av grödorna och dels för att de ses som potentiella smittspridare. Och det är, rent juridiskt, fullt tillåtet för markägaren att köra bort rastande gäss.

        Det är också ofrånkomligen sant att gäss skiter mycket. De äter växter med högt fiberinnehåll, vilket innebär att en relativt stor andel av det de äter kommer ut igen i osmält form. Detta i sin tur innebär att de måste äta stora volymer för att få i sig tillräckligt med näring bland alla fibrer, och följdaktligen blir det stora mängder skit som kommer ut.

        Hur är det då med salmonellan? Jo, visst kan vilda gäss bära salmonellabakterier, även om det anses vara betydligt vanligare att tättingar gör det (ses som en typisk “fågelbordssmitta”), liksom duvor, kråkfåglar och måsar/trutar. Tamgäss är som bekant känsliga för salmonella, inte för att de själva blir särskilt sjuka utan för att man är rädd för smitta till konsumenten som ska äta gåsköttet. Däremot är det, enligt den information jag har tillgång till, inte särskilt vanligt att vilda gäss eller svanar är salmonellasmittade. Men visst finns det en risk – den är inte noll, men troligen inte särskilt stor. Salmonellabakterierna håller sig länge i fuktigt material, men ute på bete i solsken borde bakterierna torka ut och dö rätt snabbt, och jag skulle nog inte vilja påstå att ” betet blir smittat för resten av sommaren”. Vilka andra sjukdomar han syftar på vet jag inte – jag kan inte komma på något som i praktiken skulle innebära ett hot mot kornas hälsa.

        Vad gäller duvor så är nog risken för salmonellaspridning större. Där gäller det framför allt kraftfodret till korna. Där är det viktigt att duvor, kajor och smågnagare (som ofta är salmonellabärare) inte kan ta sig in i fodersilos eller liknande och sitta där och äta och skita – för det inenbär en reell risk för salmonellaspridning. Det bästa sättet att undvika att dra till sig tamduvor till en gård är alltså att hålla rent och snyggt, undvika foderspill och ha täckta foderbehållare och ensilageförvaring.

        Så har bonden fog för sin oro? Njae, att fåglar kan sprida salmonella är otvetydigt, men det är nog inte primärt de rastande gässen och svanarna som är problemet, inte. Men man kan inte heller garantera att det inte finns någon som helst risk. Tyvärr är väldigt lite forskning urförd på det området – jag hoppas kunna titta lite närmare på det under året som kommer, och kanske kan ge ett tydligare svar senare.

        Vänliga hälsningar
        Lotta B.

  2. Lapp på luckan för holksnickringen tisdag kväll 25 mars. Bromans Snick & Mik-verkstad rymmer inte fler än 8-9 ivriga holksnickare samtidigt och den numerären har vi nu uppnått.
    Men hav tröst ni senfärdiga:
    VI KÖR EN ANDRA KVÄLL, ONSDAG 26 MARS KLOCKAN 18.
    Mes-, star- och några fladdermusholkar står på agendan. Om du har andra specialare i kikaren måste du fixa materialet själv.
    Ring mej på mobilen 0706-359112 eller mejla broman.l@telia.com

  3. SKÅDARPUB !!! Säsongens sista och vid tidigare träffar, väldigt populära skådarpub går av stapelen fredag den 28/3. Samma ställe som innan, nämligen restaurang Casa Grande vid Vedtorget. Bokningen är gjord till 16:30. Men det går troligen att utöka om jag inte ändrar för sent. Ni anmäler er till mig senast den 26/3. Ni väljer själva på hur vilket sätt ni vill göra detta. Har ni inte provat på chattfunktionen här på bandet, kan det vara ett bra tillfälle att göra det kanske. Välkomna!!

    HÅLL LINSERNA RENA
    PETER BERGLIN

  4. hej alla vårfågelskådare!
    idag var jag o h.ydregården i tranebo tornet under fm. han hade det jättebra vår käre håkan. jag har en kraftig stämbandsinflammation o får/kan inte prata.
    så vi hörde en hel del saker….nya för mig blev trädlärka och dubbeltrast. håkan hängde även in ängspip efter jag gått.

    men

    strax innan jag gick vid 11:00 så kom en flock på 10sångsvan. håkan såg att en av dem var halsmärkt, vilket även jag så i tuben efter påpekandet.

    fann en flock vid Preem macken vid korset 195/falköpingsvägen. där stod den. efter ett tag kunde jag läsa av den 5E16 på blå halsring.

    kommer hem rapporterar på geese.org där man främst rapporterar gäss men även sångsvan o mindre dito.

    det visar sig att den är märkt i LITAUEN 29/ 2012. sedd rätt många gånger i framför allt tyskland o Holland.
    MEN DET ÄR första fyndet för Sverige!!
    det är en hanne, förutom märkdagen o idag så är den obsad 34ggr. senast sågs den i Holland 140301 av peter volten, Holland.

    ps under min hollandsvecka v8, såg jag bla en bläsgås som var märkt 1999. den var obsad 2ggr 2000. sen ingenting förrän då, 14år !!! emellan helt otroligt.

    ds

    HÅLL LINSENA RENA
    PETER BERGLIN

    1. en liten fundering. eftersom det inte har blivit en enda reaktion på denna typ av berättelse som jag skrivit ovan. finns det inget intresse att läsa den typen av “historier”? eller är det av andra skäl som ingen har givit någon kommenta? varken positiva eller negativa responser.

      tar man sig tid att dela denna erfarenhet är det kul om någon reagerar på denna typen av historia. antingen bra eller dålig. annars minskar insitamentet att göra detta.

      HÅLL LINSENRA RENA
      PETER BERGLIN

      1. Nu är ju jag nästan “part i målet”, men jag tycker det är väldigt intressant att få ta del av information, lik den PB skrev om. Det tycker säkert flera också. Mer sån´t!

      2. Hej Peter
        Jag förstår din reaktion men tyvärr får vi nog acceptera att det är ett generelt mönster, jag har själv försökt att lägga in bild och ljudfil men reaktioner har uteblivit (tolkar det som ointressant för läsarna), du kanske tycker det är trevligt nu när jag påpekar det men det var första och sista gången jag försöker lägga upp eget material på sidan. Jag tror att man bara förväntar sig att det skall dyka upp saker på sidan men man vill inte bidra själv. Jag tror det finns mycket intressanta saker som folk upplever men man vill inte dela med sig, tyvärr.

      3. Hej Peter.
        Jag tycker ditt anslag om den märkta sångsvanen är intressant. Jag skulle tro att den är på väg till Litauen där den troligtvis är född. Sångsvanar verkar va ortstrogna sin födelseort och bakgrunden till din sångsvan är ju ganska identisk med den som jag skrev om i Fåglar i Södra Vätterbygden 2008. Min artikel finns publicerad både i nr 2-2008 och nr 4-2008, ( du har väl kvar dom), men trots det så kom det ändå ingen reaktion på min artikel heller, på någon anslagstavla!?:-) Halsmärkta sångsvanar kanske inte är så intressant för skådare i allmänhet:)
        Ha de’ Sven V

        1. det är klart jag har kvar dem, eller iaf 2-2008 nr 4-2008 verkar ha fått fötter…
          det känns lite som det var på den analoga tiden. med denna kommentar vill jag slå ett slag för den fina sidan geese.org
          det är där jag bla rapporterat sångsvanen som jag skrev om i fråga. när man väl är inloggad på sidan, så får man veta det mesta om individen, omgående när man rapporterat. nackdelen är att man måste ansöka om att få inloggningen.
          här kan man rapportera alla gäss, sångsvan och mindre sångsvan. även svart svan men det är knappast för oss i Sverige.
          så i just detta fallet är ju internet i sin absolut bästa egenskap! 🙂

          HÅLL LINSERNA RENA
          PETER BERGLIN

      4. Ja, det är klart du och andra borde få glada tillrop på denna ochannan information som jag och många med mig uppskattar jättemycket. Sluta inte dela med er snälla ni som kan, ser och vet mycket! Hoppas Margareta

        1. Hej Magareta
          Det är inte fråga om att få glada tillrop utan jag hoppas det är till andras glädje att få denna information, t.ex går man ut för att själv höra strömstaren spela och då kanske också skriva detta som kommentar, då vet jag eller andra att det uppskattas och är information som medlemmarna har glädje av. Jag har hållit på så länge att ryggdunk inte biter, men om jag ser att andra blir intresserade och vill diskutera då blir jag glad.
          MvH PE Svahn

      5. det kanske lät lite mer negeativt det jag skrev än jag igentligen kände. om detta vill jag bara be om ursäkt.
        men efter de tillrop jag har fått här på sidan, samt en del i IRL. så uppfattar jag att många ändå uppskattar den typ av historia. TACK FÖR DET!

        TILL pe-Svahn, måste jag mig själv ställa mig i ledet av såna som inte gett ngt gensvar till “strömstaren”
        sorry igen!

        HÅLL LINSERNA RENA
        PETER BERGLIN

  5. Alltid är det nåt man glömmer! Vi som vill åka till Hornborgasjön samlas klockan 8.00 vid OnOff-parkeringen på A6.
    Åtta om morgonen lördag 1mars alltså.
    lennartb

  6. Nu börjar det dra ihop sej! På lördag 1 mars sticker vi till Hornborgasjön för att förhoppningsvis skåda såväl tranor som örnar och dessutom en hel del änder, gäss och säkert dessutom småfåglar i mängd. Vi samlas vid OnOff-parkeringen på A6 (framför glaspyramiden) och packar in oss i bilarna. Planerad hemkomst framåt eftermiddan/kvällen. Tag med fika/matsäck för 2-3 stopp, beroende på hur hungriga ni brukar bli i fält. Eftersom det kan handla om lite långa skådaravstånd är kikare nödvändig och tub att rekommendera. Om nån har en extratub att låna ut skadar det inte att ta med den.
    Vi ses och hörs lördag morgon. Slå mej gärna en signal (0706-359112 eller mejla broman.l@telia.com och anmäl er så vi vet att bilplatserna förslår.
    lennartb

  7. Kan det vara så att Koltrasten redan sjunger?
    Tyckte allt att jag hörde den idag på eftermiddagen.

  8. FÖRTVIVLAD.JAG KAN INTE RAPPORTERA IN FÅGELOBSERVATIONER.JUST NU STÅR 16 SÅNGSVANAR I KÖ.DET STÅR “RENSA” ISTÄLLET FÖR “SPARA” OCH JAG VET INTE HUR JAG SKALL ÄNDRA. KAN NÅGON GE MIG ETT ELLER FLERA RÅD?

    1. Hej Harald! Spara-knappen sitter till höger om Rensa-knappen. Kan det ha varit så att Spara-knappen låg utanför skärmen, så att du måste skrolla (dra) åt höger för att Spara-knappen skulle komma fram. /Sven V

  9. Efter flera påstötningar så är nu årets första skådar after work inbokad. Fredag 7 feb är det bokat från kl 17:00 till 19:00 då restaurangen har A.W.
    Det var mkt populärt och uppskattat när vi hade det i slutet av 2013. Därför kör vi favorit i repris!
    platsen är Restaurang Casa Grande vid Vedtorget. Samma plats som senast.
    Anmälan här, så jag vet hur många platser som måste bokas. 15platser är förhandsbokade redan! Först till kvarn är…

    1. blev fredrik litsgård. just nu är 14st anmälda via bandet.
      ni kan anmäla er här, på bandet eller till mig via mess på 0733-50 90 60

      Med vänlig hälsning peter

    2. nu är vi 18pers anmälda. för denna gång betyder det lapp på luckan,.

      välkomna alla ni som anmält er.

      HÅLL LINSERNA RENA
      PETER BERGLIN

  10. jag o en karin e, från jfk åker upp till Linköping på torsdag för att lyssna på föredrag av Maguns Ullman.
    jag har en plats ledig i bilen om ngn annan är sugen på att hänga med. först till kvarn, heter det.
    ring mig på 0733-50 90 60

    HÅLL LINSERNA RENA
    PETER BERGLIN

  11. VINTERFÅGELVANDRINGEN VID ROCKSJÖN OCH MUNKSJÖN 26/1-14

    Så var det dags igen för den årligen återkommande vinterfågelvandringen vid Rocksjön och Munksjön i regi av Jönköpings Fågelklubb och Naturskyddsföreningen. Roland Engstrand ledde vandringen och hade god hjälp av bl a Peter Berglin och 2 Tranåsskådare, vilket nog gjorde sitt till att vi lyckades så väl med min utmaning att vi skulle se minst så många arter, som vi var deltagare.
    28 deltagare tvivlade vid starten vid Liljeholmsknalen på att detta skulle vara möjligt, men alla deltog med liv och lust både med spaning och rapportering till mig, som var självutnämnd sekreterare.
    Naturligtvis såg vi många gräsänder, men ibland dem spanade vi också in 2 bläsandhonor och noterade hur mycket mindre de är än gräsandhonorna. Vi jämförde också näbbfärg och näbblängd och diskuterade skillnaden mellan unga bläsandhanar och honor.
    Den nu på vintern rätt stationära, men inte alltid så lättsedda, smådoppingen visade sig helt öppet, så alla kunde få njuta av denna småfranskelika och näpna dopping.
    Hela 13 gråsiskor hade vänligheten att födosöka på marken precis jämte kanalen och tack vare detta kunde alla se det röda i pannan tydligt.
    I John Bauers Park letade en trädkrypare efter småkryp vid roten av några björkar och avtecknade sig så fint mot den gröna mossan. Alldeles i närheten har Gisela Frid och Stig Lilja hängt upp flera fågelmatare och fåglarna svirrade tacksamt fram och tillbaka mellan matare och träd och buskar. Här såg vi en rödhake lysa upp vinterdunklet. Blåmesar, talgoxar, entitor och nötväckor kunde också räknas in.
    En flock på ca 20 sidensvansar, liksom några storskrakar, sågs flyga förbi av några observanta skådare. Sedan var det dags för fika, vilket intogs vid Rocksjökanalen och här kom dagens höjdpunkt, nämligen en riktigt fin obs av BÄVER!
    Vi fortsatte till Munksjön, som är praktiskt taget helt frusen (ett par skridskoåkare var ute och testade). I kanalen hade vi dock turen att få se en ung rörhöna. I dammen vid Djursjukhuset låg skäggdoppingen, som för ett par dagar sedan togs om hand av räddningstjänsten, då den frusit fast i Munksjöisen. Den låg och putsade sig och såg ut att må bra.
    Det blev 33 arter totalt och glada och nöjda skildes vi åt vid startpunkten vid Liljeholmskanalen.

  12. Feladdreserad bändel
    Bändeln på Trollhättegatan “bor” i Dunkehalla. Gränsen mellan Bymarken och Dunkehalla går mitt i Trollhättegatan. Bändelns japanska lärkträd står söder om gatan och således i Dunkehalla.

  13. TV-inslag om nybörjarskådning
    Journalistelever på Södra Vätterbygdens Folkhögskolan har en alldeles egen TV-kanal. Kolla in ett kul inslag från Liljeholmskanalen med bläsand, smådopping och skrattmås. http://www.jonkopingstv.se

    1. Jätteroligt inslag, Gunnar! Det var inte illa att få betyget tre på en skala av fem en kall vinterdag med en ung tjej, som inte provat på skådning innan. Och så roligt att ni fick med både bläsand och smådopping. Det här tycker jag var jättebra reklam för fågelskådning.

  14. God fortsättning på det nya året. Vi får hoppas att det fortsätter lika bra som det börjat med många trevliga fågelobservationer. Jag hoppas att ni vill fortsätta stödja klubbens verksamhet för fåglarnas bästa genom att betala medlemsavgiften. I år hoppas jag att vi ska nå över 200 betalande medlemmar Vore kul om ni bombarderar mig nu i början på året. Avgiften är 100 tom 25 år, 150 äldre än 25 och för 200 är hela familjen ansluten. Sätt in pengarna på BG 5253-4757 glöm inte skriva namnet som meddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *