Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Gunnar; har du en epost-adress på yahoo bör du nog stänga den; skickas ut mystiska brev därifrån dvs din brevlåda är kapad…
Lördagen den 28 september var det dags för årets fågelskådning i trakterna runt Barnarp. Vi var fem personer som guidade av Jan ”Blomman” Blomquists trots det lite ruggiga väder skådade det fåtal fåglar som fanns i området. Morgonens enda streck var en flock på 18 sädgäss , förutom de nio grågäss som betade på en åker och så småningom lyfte och drog söderut. 40-talet nötskrikor flög flitigt fram och tillbaka och det var gott om bofink, gulsparv, och en och annan bergfink på fälten och i snåren intill.
Framför allt sökte vi närkontakt med den flock på 8 – 9 trädlärkor som kretsade över fältet vid elstationen, landade, gav sig iväg när vi just fick in dem i tuben, landade i andra änden, gäckade oss på nytt, ja, så där höll det på. Men ändå, visst var det fint med trädlärkor! 29 arter kunde vi som grupp räkna in, bland dem en gammal ormvråk som granskade oss från en telefonstolpe, en orädd stenskvätta , häger, skäggdopping, två sånglärkor som både syntes och hördes och en ensam ladusvala.
Det var en trevlig morgon trots att fågellivet var magert. Nästa år skådar vi igen!
Margareta Andermo
PS Vi som tog en tur till Tranebo efteråt fick njuta av två vackra fjällvråkar. Fint!
Kan kjungpipare rasta ute i sjön?
När jag letade efter rastande änder från Talavid i dag såg jag en flygande viggflock med inslag av en kompakt ganska andfågellik vadare. I medljuset på det långa hållet gav de ett helt ljusbrunt intryck. Längden på vadarna var ca hälften till två tredjedelar av viggarnas längd. Jag tolkar det som ljungpipare. Vadarna följde med viggflocken i varenda kast precis som om de vore en mindre and. Men det märkliga var att när viggarna gick ner på vattnet mitt ute i sjön så gjorde vadarna det också.
Är det någon som har någon liknande erfarenhet som detta. Jag tror mig minnas att Lennart Broman hittat rastande svartsnäppor på vattnet vid segling.
Hej Gunnar!
Kul och väldigt ovanlig obs helt klart. Jag var med om nåt liknande från Abisko för några år sen när en brushane drog runt med ett gäng änder och gick ner på vattnet och rastade med ankflocken, mitt ute i sjön. Klart udda! De lyfte sen och drog rakt över huvet så artningen på vadaren blev klar. Ställde sen fråga om detta på numer anrika mailinglistan Brevduvan, om det förekom för flera vadararter att de kan rasta mitt ute på öppet vatten och simma omkring där. Fick en hel del svar men det rörde mest simmande vadare inne vid stränderna, dvs att de kommit ut lite långt och simmat osv, åtm inga klara minnesbilder att nån hade varit med om liknande som din och min obs Gunnar. Spännande! Jag kan slänga ut frågan på Fäjsbuck, återkommer!
Jag såg en flock ljungpipare en höst vid Tåkern som var nära att lägga sig i vattnet. De flög runt över öppet vatten en bit ut i sjön, gick ner och doppade benen och liksom ångrade sig, flög runt lite igen, la sig nästan igen, och så höll det på ett flertal gånger. Men som sagt, de la sig aldrig.
Hej!
Jag har precis som Bob varit med om att brushane rastat på Vätterns vatten och som jag såg från Abisko (undrar rent av om det var samma fågel). Det var flera år sedan, vill jag minnas. Den landade ett kort tag på vattnet innan den lyfte och drog vidare mot söder. Kom dock inte ihåg att “min” brushane kom rätt över huvudet utan att den drog in över Jönköpings hamn och vidare in över land (troligen en annan fågel än Bobs alltså). Men klart ovanligt skulle jag tro.
Välkomna till Vista kulle på lördag! Alla som gillar att skåda på flyttande fåglar är välkomna, det där med att räkna är ju inte huvudsaken för dagen. Det går också bra att ansluta när det passar under morgon och förmiddag, kl 6 på morgonen är det ju rätt skumt ljus nu. Vädret verkar bli bra, med lite tur får vi en hel fågel som sträcker förbi också.
Ska ju vara en hel del fågel, det var inte ett inlägg i vindkraftsdebatten…
Dagens klubbskådning på Vista kulle hade tur med vädret men fåglar var inte riktigt på sträckhumör. Egentligen var det bara bofink som sträckte och även dom i blygsamma antal, drygt 200. Men vi fick ändå lite smågodis som talltita och skogsduva och intresset från skådarna var också bra, ca 18 personer var med under olika delar av morgon och förmiddag.
Hej,
Som många av er säkert känner till finns det planer på att bygga 3 stycken vindkraftverk i den sk Häradsmarken som ligger strax norr om Ölmstad kyrka. Det är ett område som ligger på en ås i syd-nordlig riktning och är i princip obebott av människor. Man kan konstatera att detta område har varit en frizon för många djur. Framförallt för rovfåglar, som jag ofta ser från min bostad (i Ölands by,) som avgränsar Häradsmarken norrut.
I området (utan att skriva för mycket) häckar bivråk årligen, i år glädjande nog 2 flygga ungar. Hade en kanonobs från bilen av adult fågel som käkade på jordgetingar, oberörd av min närvaro. Lärkfalk ser man inte varje år, men år har den setts till flera gånger i veckan. Osäker på var den häckar. Fiskgjusen häckar i närheten och flyger ofta genom Häradsmarken på väg mot Landsjön (?). Röd glada har jag sett från och till hela sommaren i området öster om Häradsmarken dvs kring Ölmstad kyrka. Sen häckar självklart både ormvråk och sparvhök med två eller fler par. Tornfalk dyker också upp ibland i området kring Ryd och Udderyd. Både hökuggla och lappuggla har setts i området de senaste året. Vilka ugglor som häckar i området vet jag inte.
Det är med oro som man undrar vad dessa vindkraftverk kommer att innebära för rovfåglarna i området. Kommer vindkraftverken att sabla ner bivråken och fiskgjuen? Eller vad händer? Och vad händer med övrig fauna i detta undanskymda område? Känns tyvärr inte riktigt rätt att man ska klämma in dessa vindkraftverk i ett område som har fått vara en frizon åt många arter.
Jag skriver inte detta av eget intresse eftersom jag varken har mark som påverkas eller att jag kommer se/höra vindkraftverken. Oron känner jag för naturen.
Hej Anders.
Jag skall fatta mig kort. Området du skriver om har inventerats med avseende på rovfåglar denna sommar av mig och flera av de fågelarter du nämner samt ytterligare några förekommer i närheten av området. Bollen ligger nu hos vindkraftsbolaget, de ska bedöma om de har en möjlighet eller inte att få igenom projektet hos Kommunen eller mera troligt hos Länsstyrelsen med de resultat som inventeringen visat. Bedömer bolaget att de inte har möjlighet att få tillstånd och/eller ekonomi i anläggningen så avskrivs projektet tillsvidare eller så genomförs ytterligare inventeringar för att få en mera detaljrik bild av natur(fågel)värdena på platsen.
Jag har lagt ut tre bilder från helgens FantastiskaFalsterboresamedFågelklubben på klubbens facebooksida om någon vill se:)
Hur hittar man dina foton från F-resan Karin? Länk? Kommer det nån reseskildring?
Sven V
Gå till startsidan. Klicka på facebooksymbolen och därefter klicka på meddelande så kommer minnen från den finfina helgen upp:)
vill jättegärna se men får inte fram några!
Har en hel samling av singlar på Radions Fågel Skivor till salu, RFEP 201-235. Ljudupptagning Sture Palmér . Någon som vet om någon är intresserad av dessa?
Jonas.enavall@eskilstuna.se
Var ett par timmar på em vid Tranebo idag. Då kom det en dam som trodde sig ha sett en kungsörn vid Drösphult. Hennes beskrivning uteslöt inte kungsörn.
Arbetsdag vid Landsjöns Fältstation
Vi blev 5 personer till slut som slet i vårt anletes svett, bl.a. så har det grävts runt garaget för att vi senare skall lägga lite grus där för att ev. förhindra att fukt stiger upp i väggarna, lagning av putsen har gjorts, så långt bruket räckte, överliggare vid ljugarbänken har byts ut, en del av bryggan har tagits bort, då den börjar bli dålig istf. att lappa o laga, en provisorisk trappa gjordes av befintligt material, skall bytas ut vad det lider. Tack till alla som kom
Olle Karlsson
Snart far vi söderut.
På fredag kväll klockan 18.30 (13/9) går minibussen till Skanör och Falsterbo för klubbens årliga exkursion.
Häckningsplatsen blir EFS Höllviksstrand på lagom promenadavstånd till kinakrogen Lotus House.
Vi träffas på gamla OnOff-parkeringen på A6 och beräknas vara hemma framåt söndag eftermiddag.
Glatt humör, grova skor, varma och oömma kläder, sängdito/sovsäck samt handjagare och tub plus fika för resan ner och första frukost anbefalles.
Har ni några frågor ringer ni mej på 070-6359112
Veda våtmark, Lekeryd. Den nyanlagda våtmarken utanför Lekeryd var målet för de sex personer som mötte upp för en exkursion den 31 augusti. Den ringa nederbörden hittills under sommaren har medfört att vattennivån i våtmarken fortfarande är ganska låg, men förutom en del änder fann vi en rastande kärrsnäppa som visade upp sig på närhåll samt några enkelbeckasiner. Det vackra sensommarvädret lockade fram flera arter rovfåglar, brun kärrhök sträckte förbi, lärkfalk jagade runt i området och en duvhök kom flygande med tunga vingslag över dalen.
Tågkryss idag mellan Tenhult och Huskvarna/Rogbergadalen; röd glada.
Fågelbok kvarglömd vid skådarplatsen på Abisko parkeringshus. Omhändertagen av mig ikväll 24/8. För överlämnande kontakta mig på 073-182 66 02 eller 036-417 87.
Klart!
Efter att ha smugit på några forsärlor nere vid tabergsån, möttes jag av 2st kungsfiskare som flög fram och tillbaka, gömde mig bland ormbunkarna och vips så satt dem på en gren över ån endast 3 meter ifrån mig. Fantastisk häftigt känsla:)
Grattis Johan till en fantastisk fin kungsfiskarobs! Måste ha varit en häftig upplevelse när DE, kungsfiskarna alltså, satte sig så nära:-)
Grattis Johan! Kungsfiskarna som är så fina 🙂 I vilken del av ån fick du syn på dem? 🙂
Tack:)Dessa fina pippis finns mellan gamla avloppsbron nedanför Bårarp o golfbannan, väldigt kämpig terräng men klart värt att kämpa för. Finns ochså mycket forsärlor ute på stenarna i småforsarna. Gjorde ett litet besök igår och kungfiskarna var kvar. Ohörd fin fågel i kvällssolen,hoppas du hittar rätt annars får ni höra av er:)
Det måste jag kolla upp! få se ifall jag hinner åka och försöka se dem under helgen! 🙂 O forsärlor är inte så dåliga dem heller!
Har du något mobilnr man kan nå dig på? Tänkte kolla imon kväll men kommer nog behöva lite “vägledning” haha.
Du kan parkera vid hovslatts hembygdsgård, och sedan följa hela å kanten ner till bårarpsvägs bron. Håll extra utkik i å kurva 2 precis efter avloppsbron där har jag sett dem som mest! Lycka till
Hej Johan skulle du kunna skicka ett sms till 0760275088?
Tack på förhand.
Hej! Har ett båthus vid Talavid med några körsbärsträd i närheten. Här är det framförallt fiskmåsarna som kalasar på körsbären och lämnar efter sig spybollar etc.