Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Nån som har kläm på vilken art det är som spyr upp körsbärskärnor i stora mängder. Mkt mer i år än tidigare tycker jag. Här i Munkaskog ligger dom överallt på stigar och skogsvägar, i små kletiga spybollar liksom. Kan tänka mig att det kan va nötskrika eller koltrast?
Ingen mer som har uppmärksammat uppspydda körsbärskärnor??
Dags för stor dag på Abisko?
Kolla in denna finska vädersajt. http://sv.ilmatieteenlaitos.fi/vadret-utomlands
med en toppenkarta för att bedöma om det är dags för en fin Abiskomorgon.
När kan man börja förvänta sig att fåglarna börjar flyga söderut? Tänkte mig att stå uppe vid Abisko vid sådant tillfälle.
De första som börjar flytta söderut brukar vara honorna av vadarfåglar och det redan i slutet av juni. För tillfället kan man om man har tur få se bl.a. vadarfåglar, änder, måsfåglar och kustlabbar sträcka söderut eller rasta vid Abisko. Då höststräcket är mer utdraget i tid än vårsträcket är det glesare mellan fåglarna vid höststräcket så lite tålamod kan behövas. En fördel också om det är mulet väder, annars flyger de högre än vad man kan se och om de har lite medvind söderut. Augusti-september är nog för det mesta den bästa tiden för skådning vid Abisko.
Hej Jörgen.
Som Anders säger så är höststräcket i full gång och du kan i stort sett gå ut och ställa dig på Abisko vilken dag eller tid som helst så kommer du se något som sträcker mot söder. Även observationsplatsen vid Vidablick i Bankeryd är bra för att skåda vadare.
För att öka dina chanser att se något så kan jag ge några tips.
– Skåda under tidig morgon eller sen eftermiddag/kväll. Det är mer aktivitet på flyttfåglarna och de flyger ofta på något lägre höjder vilket gör att man har större chans att få syn på dem än senare på dagen. Exakta tider är svårt att säga, men ofta är aktiviteten hög från gryning och fram till 8-9 tiden och efter 17-skymning. Aktiviteten fortsätter hela natten, men man ser ju inte så mycket när det är mörkt…
– Välj molniga dagar, det får gärna vara nära till regn men inte riktigt regna. Moln och nederbörd gör oftast att fåglarna trycks ner på lägre höjd och även om många väljer att stanna kvar uppe i t ex Erstadkärret så brukar dessa dagar generera bra sträcksummor här nere i Jönkping/Bankeryd.
– Många gånger så passerar flyttfåglarna på ganska långt håll från Abisko och de kan bara ses med kraftiga kikare eller mycket kraftiga telebjektiv (för fotografen). Men andra gånger kommer de rakt över huvudet och det är knappt att man behöver en handkikare pga det korta avståndet. Olika dagar beter sig flyttfåglarna olika.
– Vid vissa förutsättningar så väljer en stor del av sträcket att lämna Vättern vid Vidablick och Domsand istället för att fortsätta ner till Jönköping. Jag är inte fotograf men kan tänka mig att det finns bra fotomöjligheter även där. Här får gärna någon av föreningens fotografi-intresserade fylla i =)
– Senare på hösten är även Vista kulle ett bra ställer för att skåda sträck och man kommer ofta “ganska nära” fåglarna
Hej Jörgen
Som du redan känner till har nog de flesta vadarna redan passerat på hög höjd över Vättern. Högtryck och badväder brukar ju sällan gynna vadarobsarna. Väderlänken verkar mycket bra frågan är bara hur noggrant den visar vädret runt Kolahalvön. Oväder och kyla i detta område brukar ge fåglarna KALLA FÖTTER och få dem att sträcka mer koncentrerat. Helst vill vi ju då även ha en lågtrycksfront som spärrar vägen söderut i Östersjön. Den får gärna sträcka sig från Södra Finska viken – Bråviken. Har det då även varit ett gott lämmelår på tundran kanske vi åter kan få uppleva gott om labb i Vättern.
Nu på lördag den 17 augusti är det ringmärkarmorgon vid Landsjön. Samling vid fältstationen kl 07.00. Vi går stigen bort mot fågeltornet där Magnus Blom har näten uppe och ser vad han har fått för fångst. Fortsätter därefter till Jan-Erik Henriksson vid Dungen. Båda informerar om ringmärkningen och om art, ålders och könsbestämningar på de fångade fåglarna.
Välkomna
Duggregn och snålblåst var ju inte det vi ville ha på ringmärkarmorgonen idag, lördag. Jan-Erik ställde in sin märkning tidigt på morgonen. Det är ju inte bra att fåglarna ligger i näten och blir blöta. Ingemar Öjhage och jag satte oss och fikade i duggregnet vid 06.30 Magnus kom också. Efter lite övervägande beslutades att i alla fall sätta upp några nät “för syns skull” om det nu skulle komma några som ville se ringmärkningen. Det kom 10 personer. Vi gick ut och kollade vad Magnus ev hade fått i näten. Det blev en mycket lyckad timme vid näten. Pedagogiskt så det bara stänker om det. En rörsångare och en kärrsångare fastnade samtidigt i näten likaså en lövsångare och en gransångare. En ingående jämförelse gjordes. De var ju “lugna” fåglar mot blåmesen som alltid hittar nagelbanden att hacka på. Medan vi pratar om detta kommer Magnus med en blåmes som mycket riktigt hittade nagelbanden på honom.
Det blev ju bra till slut även om det kändes helt hopplöst på morgonen.
En flock med 12 lommar (troligen smålommar eftersom minst två av dem gav ifrån sig det karaktäristiska ga-ga-ga-lätet) gjorde ett sträckförsök söderut vid 10-tiden. De vände dock tillbaka ut i Vättern innan de kom fram till Munksjöbron.
En kort rapport från 20:e upplagan av Vadarhelgen på Visingsö. Som vanligt blev det en mycket trevlig tillställning men med lite för fint väder för att vi skulle få se mycket vadare. Det blev dock 20 vadararter med kustpipare, kustsnäppa, sandlöpare, roskarl och myrspov på topp. Fick även mycket pedagogiskt se en flock med 27 storspovar och en kort stund senare kom 13 småspovar och visade upp sig mycket fint. Många av vadararterna var en fin mix av gamla och unga fåglar men i små antal. Talrikast var enkelbeckasin och st strandpipare. Totalt sågs ca 80 arter däribland gråhakedopping, snatterand, alfågel, bivråk, lärkfalk och gök. Trevligt är ju även de stora antalen av vitkindade gäss och dvärgmåsar som fanns i alla åldrar och dräkter. Under helgen diskuterades också Åkes alfågelfyndet från den 17 juli vilket jag får till den klart tidigaste höstfyndet med 1.9 1998 som tidigare förstafynd. Sen kan man ju inte vara helt säker att den varit i Norrland och vänt eller om den har översomrat i Vättern. Vi var 10 deltagare som jag vill tacka alla för att de var med och gjorde detta till en mycket trevlig sammankomst. Troligen kommer väl även någon händelse från denna träff att vara med som samtalsämne på kommande träffar. Trevliga minnen kan man aldrig få för mycket av. Några av oss har nog i alla fall bokat in sista helgen i juli nästa år.
Line Band är en app till mobiltelefoner som möjliggör snabb och smidig kommunikation I REALTID inom grupper som man skapar, så kallade “band”. De flitiga microbirding-skådarna i främst Skåne har sedan en tid börjat använda appen för att kommunicera med andra skådare i fält, och nu finns också ett band för oss här i södra vätterbygden!
Meddelanden kan gälla roliga observationer som kanske ändå inte riktigt platsar på larmsystemen BMS och Bird Alarm, men det kan också gälla information om att det verkar vara bra rovfågelsträck, att det är mycket bra sträck vid Abisko eller Vidablick, att det är rovfågelsträck i Tranebo, eller egentligen vad som helst som kan vara av intresse för övriga medlemmar i bandet.
Viktigt att komma ihåg är att systemet inte på något vis är tänkt att ersätta BMS eller Bird Alarm – man får aldrig låta bli att larma något på dessa system och istället skriva på Line Band!
Det nystartade bandet heter “Fågelaktiveter i södra vätterbygden” och att komma med är enkelt: ladda först ner appen (gratis från Appstore eller Google Play beroende på vilken typ av telefon du har) och aktivera appen på din telefon. Därefter är det bara att skicka ett SMS (där du skriver ditt namn och att du vill gå med i bandet) till Peter Berglin på telefon 0733-50 90 60, så skickar jag en invite till dig i Line Band appen. Det går även att be någon annan som man vet är medlem i bandet om en invite. Ju fler som kommer med, desto roligare blir det!
Till skillnad från andra sociala medier tex facebook, så kan bara dem som är med i bandet läsa och skriva i dito.
Lite mer info om systemet kan du hitta på microbirdings hemsida.
http://lineband.microbirding.se/
se länken ovan
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Låter intressant!
/ Toni
visst är det Toni. med din anslutning nu så är vi 12st som är med i “bandet” MEN DET FINNS PLATS FÖR MÅNGA FLER. Ju fler som är med, desto starkare blir bandet för oss här hemma.
Så tveka inte om du är intresserad av fågelskådning här på hemmaplan.
HÅLL LINSENRA RENA
PETER BERGLIN
nu är vi 16stycken som är med, kom med du också.
HÅLL LINSRNA RENA
PETER BERGLIN
menar du Line Band -family, friends?
line band, helt rätt. men jag har skapat en grupp som heter fågelaktivitet i södra vätterbygden. vill du vara med säg till så får du en inbjudan av mig Margareta.
HÅLL LINSERNA RENA
PETER BERGLIN
Ja jag vill vara med, ser fram emot inbjudan.Margareta
du är välkommen Margateta, men som det står i huvudtexten så måste du skicka ett sms till mig så bjuder jag in dig.
Med vänlig hälsning peter
Vadarhelgen på Visingsö. Nu är det hög tid att boka plats på färjan till Visingsö tel 036-103770.Vi har som vanligt vårt läger nere på Sandudden fredag till söndag. Mycket tid tillbringar vi vid fågeltornet som då funkar som en samlingspunkt för de som inte vill/kan vara med hela tiden. Detta kan även vara ett alternativ för miljömedvetna medlemmar som kanske åker buss till Gränna så kan man fortsätta med öns buss från hamnen och kliva av vid Erstadkärret. Har du frågor hör av dig till Jan Blomquist 070-6453395.
Lapp på luckan!
Klubbens Falsterboexkursion 13-15 september är nu fulltecknad. 9 skådare är vad som får plats i minibussen och de bokade stugorna. Skulle fler vara intresserade måste ni fylla en bil och på egen hand boka ytterligare en stuga på EFS Höllviksstrand.
För de bokade återkommer jag med mer information lite närmare inpå resan.
Hälsningar Lennart Broman
hej!
Jag söker bra plaster att skåda ugglor på i jkpg,hva området.
skulle vara jätte kul om någon kunde nämna någon.
mvh jonatan 🙂
Hej Jonatan. Jag känner inte igen dig till namnet, är du ny fågelskådare i trakten? Välkommen till Jönköpings Fågelklubb i så fall. Om du önskar komma i kontakt med fler fågelskådare i trakten kan jag tipsa om att delta i klubbens exkursioner, se program-fliken här på hemsidan.
Jag har tyvärr inte någon detaljinformation om förekomsten av ugglor i de trakterna då jag själv flyttade till stan nyligen (2011). Men det finns flera kunniga fågelskådare i klubben som kan ge tips.
Har du kontrollerat om det observerats/rapporterats ugglor på Artportalen? Det är annars ett bra stället att börja söka på. Vissa observationer (med information om häckning) är dolda för att inte störa häckningar och det är nog inte lämpligt att lämna ut liknande uppgifter såhär på internet eftersom risken för boplundring av ägg/ungar är ganska stor.
Ugglor är ju en artgrupp som är mycket svår att se. De är ju nattaktiva och sitter mest still på dagarna. Bäst chans att få se dem har man under vårvintern då de spelar. Mitt tips är att du gör en sökning efter observationer av ugglor i trakten på Artportalen. Därmed får du en bild av vilka arter som “brukar” förekomma i trakten och en ungefärlig uppgift om var de håller hus. Sen blir det att vandra ut i skogen och försöka finna dem, ofta kan man höra ungarnas tiggläten under skymningen och natten. Kom ihåg att rapportera det du hittar till Artportalen, så att alla observationer kan samlas på samma ställe och värdefulla observationer kan hanteras av rätt personer.
Hälsningar
Fredrik Litsgård
mkt bra o trevligt svar av F.Litsgård.
HÅLL LINSERNA RENA PETER BERGLIN
De minst 4 paren av svarthakedopping som finns i Hällestorpsdammen verkar misslyckats med häckningen. I dag såg jag att åtminstone ett av paren gör ett nytt häckförsök.
Idag startade ringmärkmingen i Dungen. med bl. en 7år gammal rörsångare egen kontroll och en kontroll av rörsångare märkt i Holland
Hej!
Skrattmås häckar vid Rocksjön! Ingen världsnyhet kanske men jag som ofta skådar vid sjön kan inte påminna mig att jag noterat någon häckning vid sjön. O då har jag skådat i området i 30 år. Någon som har haft häckande skrattmås vid Rocksjön?
Nu hade jag två fina ungar vid sjön.
Ha de!
Daniel
Säljer nu vår tubkikare som är en Bushnell Legend Ultra HD 20-60×80.
Tuben är 2 år gammal och är i nyskick utseendemässigt.
Dessvärre har den fastnat ute på 60 zoom och går inte att ta tillbaka till 20.
Nypriset i Sverige nu ligger på 8000 kronor.
Är ni intresserade så mejla: ElinStrandberg(kanelbulle)hotmail.com
eller ring 076-8681824.
Bilder kan skickas.
Just nu en främmande fågel på vår yttertrappa i form av en vinbergssnäcka, en art, som vi inte har sett i Jönköping förut.