Här har vi en ny “Anslagstavla” som ni ser finns det en knapp för “Svara” detta är om man vill kommentera just detta inlägg och på så vis kan man få en sammanhängande kedja av inlägg (diskussion), samtidigt som den är i funktion som den gamla “Anslagstavlan”. Man behöver inte fylla i “webbplats” då det används vid bloggande. Jag tog mig friheten att klistra in ngr. av de senaste inläggen. Vi testar och se om detta kan fungera.
Vi var 9 personer som möttes i Torsvik på onsdagskvällen den 12 juni för att delta i Ådornas nattskärre exkursion i Granarp. Gunilla visade vägen till parkeringen vid järnvägsspåret och vidare till sommarstugan alldeles vid sjön. I den fina junikvällen hörde vi bl a rödhake, koltrast, gärdsmyg, trädpiplärka och grönfink innan de tystnade för natten. Taltrasten underhöll oss länge, och när skymningen föll kom storlommen fram på den spegelblanka sjön. Men någon nattskärra hörde vi inte och till slut gick vi långsamt och lyssnande tillbaka till bilarna. Och där, där fick vi lön för mödan. En, två, kanske tre hannar som på pricken lät som Erik Rosenberg skriver: ” ett vittljudande knarrande eller spinnande, i två tonarter gående e r r r r r r r r r r r r u r r r r r r r r e r r r r r r …….., som kan ljud a oavbrutet i minuter och med korta pauser fortsätta i timman.” En bil dök upp och ut steg P-E Svahn, på väg mot nattens ringmärkning. Vi fick en miniföreläsning om nattskärran på stående fot som gjorde vår upplevelse av nattskärrorna ännu trevligare. 20 revir har han identifierat och fem nattskärror hade han ringmärkts – dittills. En morkulla drog fram över oss, P-E drog vidare mot nattens ringmärkning och vi drog hem, mycket nöjda.
Margareta Andermo
Vi har ofta glador på besök vid vårt hus i Blekinge, häromdagen en som flög under trädtoppshöjd över vårt lunchbord spanande efter byte. Enligt de flesta fågelböcker äter gladan främst fisk till lunch men jag undrar om detta stämmer. Kanske ett citat från gamle Brehm som levt vidare? Erik Rosenberg som enligt uppgift inte plankade andra fågelböcker utan endast skrev vad han själv hade upplevt nämner inte fiskdieten. Vad säger experterna? Själv har jag aldrig sett gladan på fiskjakt. Jag har bara sett henne vandra på nyslagna vallar letande efter möss(?) och insekter. Kanske också daggmask som jag har sett ormvråken sätta i sig. Ormvråken utrotade f.ö. den lilla vildkaninkoloni, som vi för många år sedan hade på landet. Han orkade inte lyfta med en kanin utan bara flyga längs marken. Slut.
Jag vet inte om jag kan skingra några frågetecken om fiskdieten, men för ett 10-tal år sedan häckade det ett par röd glada i norduppland. Dessa stödutfodrades av en engagerad markägare. Om jag minns rätt så lade han ut lite vad som helst som han kom över, som påkörda djur, höns som avlidit/avlivats på hans gård, matrester och annat. Han berättade sedan att han noterat gladorna varit särskilt förtjusta i fisken han ibland lade ut men att även slaktrester från kyckling varit populärt…
Gladan är ju en utpräglad opportunist och allätare, så det är egentligen inte förvånande att den äter fisk. Gladan förekommer ju huvudsakligen i mera storskaliga jordbrukslandskap, och i dessa finns ofta större diken och mindre vattendammar, med tillhörande vattenlevande djur, som amfibier, kräftor och ibland fisk.
Personligen tror jag att gladan gärna tar en “fiskpinne” om den hittar ett lämpligt byte, men jag har svårt att tro att det skulle utgöra en huvuddel av dess födoval. Någon annan som har mer information om ämnet?
Hej! Vill tipsa om att det sitter en mindre flugsnappare i träden vid parkeringen vid Tranebo! Sjunger och visar upp sig hur fint som helst.
Välkomna på söndagsexkursion till Bokskogen och dammarna i Munkaskog i Habo på söndag 9 juni. Samling vid bokskogens parkering kl 07:30, (ca 500 m norr om Sjogarpsrondellen, vid 195:an). För de som vill anamma klubbens miljöpolicy, så avgår buss (101) från Resecentrum kl 06:35 för avstigning och fortsatt promenad från Sjogarpsrondellen. Vi beräknar hålla på i ca 2½ timma.
På söndagens klubbexkursion till Bokskogen och dammarna i Munkaskog var vi 14 deltagare. Vädret var perfekt för en promenad, soligt och lagom varmt. I bokskogen fick vi bl a se och höra en surrande grönsångare i det vackra och solbelysta lövverket. En koltrast hade lagt sitt bo med fyra ungar i en grenklyka nästan nere på marknivå. Även nötväckan flög in och ut och matade ungar i ett hål i en av bokarna.
Vid dagvattendammen sjöng rörsångare, svarthätta och ytterligare någon grönsångare. I sedimentdammarna hade både gräsand och knipa fått ut ungar. En spillkråka visade upp sig fint alldeles intill oss.
Övriga arter som vi noterade var bl a större hackspett, trädpiplärka, taltrast, storskrake, svartvit flugsnappare, domherre, kricka, och gärdsmyg.
Ett tips om Kamakurakikaren är att kontakta Rosens Foto i Huskvarna som tidigare hade försäljning av de här kikarna.
Årets tredje och sista Rocksjövandring avslutades i behagligt väder men med stundtals lite för mycket störande blåst. Denna kväll kom det 30 deltagare som fick se eller höra lika många fågelarter. I parken var det bra fart på koltrastar och svarthättor men även trädgårds- och härmsångare, rödhake, gärdsmyg och svartvit flugsnappare hördes. I vassarna var det betydligt sämre fart på fåglarna sävsparv och rörsångare gjorde inte mycket väsen av sig, två sävsångare var lite aktivare. När vi stod på första plattformen S Kalmarudde kom kvällens höjdpunkt simmande mot oss i lugnt mak i vasskanten på ned till några få meters håll. Med så mycket folk på plattformen blir det ju lite trångt men förhoppningsvis fick de flesta av deltagarna se BÄVERN.
Min handkikare, en Kamakura 8 x 32, som tjänat mig troget i många år har förlorat skärpan och behöver en ersättare. Är det någon av er som har en kikare till övers och till salu eller har ni tips om ett bra begagnat alternativ?
Margareta
Går det inte att lämna in den på översyn/renovering? Kamakura är en så pass bra kikare så det borde gå att få ordning på igen.
Jag håller med Björn. Om du inte aktivt känner att du vill byta kikare så skulle jag föreslå att du hör av dig till Naturbokhandeln i Stenåsa. De kommer (sannolikt) att skicka dig vidare till Gunnar Ohlsson Foto i Stockholm som iaf tidigare var Kamakuras agent i Sverige. Titta annars på SOFs hemsida där det också finns en mera allmän begagnatmarknad för fågelskådare under “Forum” (länken finns under bilden på Sånglärkan)
Tack för goda råd! Jag ska nog inte överge den än!
Såg att klubben fått konkurrens med Scenkonstbiennalen om fågelexkursioner. Samling fre 24/5 06:00 vid Spiras parkering för skådning kring Rocksjön och det håller på till ca 07:30 enligt programmet.
Är jag dum, eller varför har möjligheten tagits bort att lägga ut foton på klubbens facebooksida? Om det fortfarande går- hur gör man? amatöramatören karin
Enligt inställningarna för Facebook-sidan skall alla kunna publicera bilder. Kom ihåg att även skicka bilderna till webmaster för vår “riktiga” hemsida också.
Har med 99% säkerhet hört en flodsångare strax nedanför vårt hus i Knipan, precis i strandkantens träd vid Knipesjön. Den har sjungit morgon och kväll sedan i lördags. Väldigt trevligt och väldigt säreget. Fågeln är rapporterad till Artportalen.
Hej Håkan. Jag såg din rapport på Artportalen om flodsångaren. Som du har rapporterat den så betyder det att du letat efter flodsångaren men inte hittat den, och så är ju inte fallet då du faktiskt har hört den. Ta bort uppgiften om “eftersökt ej återfunnen” genom att logga in på Artportalen, välja fliken “personligt”, sedan “obsbok” och klicka på det datum som du registrerat observationen på (markerat med färg). Då ser du alla rapporter du skickat in för det aktuella datumet och genom att klicka på den blåa texten kan du gå in och korrigera om något blivit fel, i detta fall markeringen “eftersökt, ej återfunnen”.
Hälsningar Fredrik
Ikväll genomförs årets andra tisdagsvandring i klubbens regi. Vädret ser väl ut att bli sådär med risk för regn, men det blir i alla fall svag vind och förhoppningsvis får vi möjlighet att se flera vårfåglar.
Väl mött ikväll klockan 18 vid Rocksjöreservatets informationsskylt i John Bauer-parken.
Björn, kvällens fågelguide
Vädrets makter var inte direkt med då vi hade en vandring vid Rocksjön igår. Förutom jag själv, som skulle fungera som fågelguide, var det ytterligare en deltagare med på exkursionen. Regnet strilade ner så sakteliga och det var inte mycket varken fågelsång eller fåglar i farten.
Svalor av alla tre arterna flög tätt över vattnet och letade insekter. Ute på en av flottarna i sjön stod en storskarv. Den stod mitt för västra tornet och visade upp sig fint för oss, även om de inte direkt är några vackra fåglar. Ute på bojarna satt flera fisktärnor och vilade sig medan en sothöna letade föda i vasskanten. Det var ovanligt tyst med fågelsång. Endast några lövsångare, en svarthätta och en koltrast försökte överrösta strilet av försommarregn.
Ikväll genomförs årets första tisdagsvandring i klubbens regi. Vädret ser lovande ut och vi kan förhoppningsvis få njuta av flera vårfåglar, t ex sävsångare, rörsångare, lövsångare och sävsparv som sjunger i vassen och ute på vattnet simmar skäggdoppingar och gräsänder och fisktärnan flyger av och an. Kanske får vi syn på rörhönan i vasskanten och får njuta av en nyanländ lärkfalk som jagar trollsländor över vassen.
Som många säkert noterat som sammanfaller vandringen med Vårruset runt Rocksjön.
Det bör inte innebära några större problem för fågelskådningen, då vi kommer röra oss ute på spångarna i vassen medan Vårruset nyttjar trottoarer och grusade gångar utanför reservatet.
Väl mött ikväll klockan 18 vid Rocksjöreservatets informationsskylt i John Bauer-parken.
Fredrik Litsgård, exkursionledare.
Årets första tisdagsvandring samlade 10 deltagare. Dessutom rörde sig ytterligare minst 5000 personer i omgivningarna då Vårruset runt Rocksjön genomfördes samtidigt.
Vandringen började vid den vita bryggan i John Bauer-parken, där vi lyssnade på gärdsmyg från buskagen och tittade på backsvalor och ladusvalor över sjön. Vandringen fortsatte längs spången mot söder med stopp vid samtliga torn och plattformar. Vi fick se skäggdopping och fisktärna visa upp sig på nära håll och vid den södra plattformen kunde vi njuta av flera lövsångare och ett sävsångarpar som visade upp sig. Även en turkduva kunde ses då den snabbt flög förbi över våra huvuden.
Vid den södra plattformen avbröts vandringen då temperaturen fallit snabbt och många inte var tillräckligt välklädda för att klara kylan. De som stannade fortsatte vandringen ner till det södra tornet och kunde där se bl a ett fisktärnepar som uppvaktade varandra, samt skäggdoppingar som låg på bo. Därefter gick jag själv tillbaka till uppsamlingsplatsen för att plocka ner föreningens flagga och fortsätta hemåt. Från spången kunde jag se en storlom som flög över Rocksjön mot söder och även en trädgårdssångare som födosökte tillsammans med lövsångare i buskagen längs spången. En mycket trevlig kväll, även om fågelsången ibland överröstades av musiken från Vårrusets start/mål-område i Knäcktaparken. Artlistan slutade på 33 arter inklusive storlommen.
Sju personer träffades vid ONOF parkeringen för att lägga upp planerna för dubbelbeckasin utflykten till Aneby. Eftersom negativa rapporter kom från Aneby valde vi mellan att åka till Vrigstad där 2 dubbelbeckasiner spelat kvällen innan eller det mer närbelägna Tranebo. Miljöaspekten och hotfulla åskmoln gjorde att vi valde Tranebo. Vi hade en fin kväll i tornet med gott fika, trevlig samvaro och en del fågel samt två grävlingar och några rådjur. Beckasinspelet var inte alls av den normala kvaleliten endast 2 fåglar spelade. Dubbeln och dvärgbeckasinerna hördes fint från inspelning. Larmet 21.37 om spelade dubbelbeckasin i Hyllingen kändes dock ganska tungt. Man kan bara konstatera att planeringen av programpunkten var bra men sämre genomförd.
På fågelskådningens dag vid Landsjön hade klubben en naturstig. Många gick rundan och kryssade i svaren de 12 frågorna. Flera hade 12 rätt varför vi har dragit ur högen tre vinnare till var sin bok som kommer hem till följande personer:
Erik Elf, Gränna
Åsa Palmér, Jönköping
Oliver och Robin Svensson, Jönköping
Notationsbok upphittad i Odensberg för en månad sedan. Gråsvart med anteckningar om bl a exkursion till Barkerydsjön 24/5 2012. Flera notationer om växter bl a i Taberg och fjällen. Vem saknar sina anteckningar? Kontakat mig på telefon 070 690 91 75.